A 2016 április 20-án megrendezett XIII. Simonyi Konferencia számos érdeklődésre számot tartó tudományos témában adott friss áttekintést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az ország egyik legnagyobb, kizárólag hallgatók által szervezett éves szakmai rendezvényén, a Simonyi Konferencián.

A 2016 április 20-án megrendezett XIII. Simonyi Konferencia számos érdeklődésre számot tartó tudományos témában adott friss áttekintést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az ország egyik legnagyobb, kizárólag hallgatók által szervezett éves szakmai rendezvényén, a Simonyi Konferencián.

Az esemény gondozója az ország egyik legnagyobb szakkollégiuma, a Simonyi Károly Szakkollégium.  

A kollégium az informatikus és villamosmérnök hallgatókat segíti, hogy már egyetemi tanulmányaik alatt gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert, s találkozhassanak a szakma kiemelkedő alakjaival.

 

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatói által rendezett tudományos diákkonferencia megnyitóján 

Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai kar dékán-helyettese megnyitójában emlékeztetett, idén ünnepeljük a névadó Simonyi Károly születésének 100. évfordulóját.  https://hu.wikipedia.org/wiki/Simonyi_Károly

Az egyetemi vezető az eseményen a szellemi-gyakorlati töltekezésre, a dékáni szünnap hasznos eltöltésére bíztatta a hallgatókat.  

 

Dr. Mák Attila, az SAP szolgáltatás-igazgatója a digitális átállás korának kulturtörténetét foglalta össze.

 

Anda Géza Pál, a Szakkollégium vezetője megfogalmazta az esemény célját; tájékoztatás és a tudományok iránti figyelem felkeltése.

 

Dr. Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője ismertette a kormány Digitális Jólét Programját.  Elsőre ez 2,8 milliárd Ft (rövidesen megduplázandó) keretösszeggel indul, melynek célkitűzése, összhangban az Uniós adatokkal, a 2020-ig (csaknem) minden háztartás számára elérhető 30 megabites internet szolgáltatás, ill. az export program, a start-up kultúra fejlesztése, az e-közigazgatási szolgáltatások fejlesztése, az internetes gyermekvédelem. Számos tennivaló van hátra ennek eléréséhez, még Budapesten is. A lehető legnagyobb sávszélességet kell elérni, ahol az lehetséges, ott optikai adat-továbbítást kell kiépíteni, a jövőbeni fejlesztések elől is elhárítva a korlátokat, teret adva a vezeték nélküli eléréseknek is.

A digitális írástudásra való felzárkóztatás 3 millió honpolgárt érintő feladat, a napokban indult vonatkozó program a Digitális Szakadék Csökkentése nevet viseli,  első körben 9 milliárd Ft ráfordítással. Összességében 18 milliárd Ft lesz 200 ezer ember képzésére, hogy saját javára kihasználhassa vásárlásra, ügyintézésre, s egyéb gyakorlati célokra az adott platformot, ill. kkv gyakorlati felhasználásra.  

Országos, menedzselt hálózati szolgáltatást kívánnak bevezetni; pl. ha valaki elindul Győrből Debrecenbe, s minden útbaeső településen van WiFi, akkor menedzselt szolgáltatás esetén, soha ne kelljen ki-, és bejelentkezni a hálózatból, a szolgáltatás folyamatos legyen.  

Minden szolgáltatónak kötelező kiépíteni ilyen WiFi-s köztéri elérést. Ennek megvalósulása 2018 közepére várható.  

A felsőfokú informatikus-hiány enyhítésére az oktatási intézmények és a vállalatok kapcsolatát erősíteni kívánják,  

a beiratkozó hallgatóknak olyan tudást kell adni, amely a piacon azonnal készpénzre váltható, nem csak bizonyos (gyakorlati) idő elteltével. 4.000 oktatási licenszet (Cisco, Microsoft,SAP, Oracle stb.) biztosítanak erre, állami finanszírozásban, a naprakész tudás biztosítására, de ehhez minimum követelményt csatolnak, a végzősök végezzék el legalább a BSc-t.

https://hu.wikipedia.org/wiki/BSc  

A legnagyobb vállalatokat finanszírozni fogják abban, hogy engedjék el munkatársaikat egyetemi oktatási tevékenységre. Ők hozzák el az egyetemre a legfrissebb, legnaprakészebb (gyakorlati) tudást, bizonyos óraszámban.  

Gyakornoki programok indítását tervezik, jelenleg 1.200 gyakornok bevonásával, itt is minimális követelmény lesz a BSc  elvégzése.  

A sok magyar start-up nem találja helyét a rendszerben, nincsenek kiépült szisztémák, ennek feloldására képzési programot indítanak, nagyszámú rendezvénnyel. Egy, un. METRO térképpel látják el a frisen végzett diákokat, a legfontosabb útmutatókkal. Konkrét gyakorlati feladatokat nem tud ugyanis a frissen végzett diák ellátni; nem tudja, hogyan kell feladatot kiosztani, számonkérni, vezetni-irányítani a gyakorlatban. Üzleti ismereteket, angol nyelvet, kommunikálási ismeretet, marketing ismereteket, stb. kapnak ezért a start-up jelentkezők.  

2014-2020 között összesen közel 130 milliárd Ft áll mindenfokú információs fejlesztés rendelkezésére, ebből a fentiekre mintegy 60 milliárd jut. Amennyiben ezek a programok beválnak, akkor a források még tovább növekednek.

 

 

A konferencia programja:

 

Az evopro Bus Kft. élőben mutatta be saját fejlesztését, a magyar Modulo C68E elektromos buszt.  

 

Autonóm robotok csoportos viselkedését, döntéshozatalát vizsgálják az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén, az erről szóló előadás az önszerveződő drón-csapatok különféle felhasználási lehetőségeit mutatta be. 

 

Az immerzív filmhangról szóló előadás a Saul fia filmhez kapcsolódott.  

 

Előadás szólt a PocketQube osztályú, SMOG-1 jelzésű műholdról, melyet műegyetemi hallgatók fejlesztenek, súlya mindössze 175 gramm.

 

Az ELTE Atomfizikai Tanszékének beszámolója a gravitációs hullámok létezéséről és észlelési módjáról adott áttekintést, a jelenség létezésének elméleti alapjait 100 évvel korábban Albert Einstein fektette le.  

 

A Nyugat-magyarországi Egyetemen zajló kutató tevékenység ismertetése a jövő kvantuminformatikai eszközeiről szólt, ízelítőt adva a teleportálás, az üzenetküldés és a titkosítás jövőbeli lehetőségeiből.  

 

A Tresorit céges előadása a kommunikációs források eléréséért folyó verseny-küzdelmet helyezte reflektor-fénybe; hogyan próbálnak az államok az összes lehetséges kommunikációs forráshoz hozzájutni, és erre adott válaszként, az ipar a titkosítás érdekében miként igyekszik egyre biztonságosabb rendszereket létrehozni.

 

Az SAP képviselői egy új generációs Business Suite megoldásról, az SAP S/4 HANA Enterprise Management megoldásról szóltak. 

 

Az NNG a navigációs térképfrissítés jövőjéről adott áttekintést.

A Sicontact a vírusfejlesztés rejtett titkairól szólt.

A Bosch elhozta egy lehetséges jövőbeli személyautó trend előjelzéseként ismertette a Bosch Car Multimedia műszerfalát.

A National Instruments bepillantást nyújtott az NI platform alapú radar-rendszerek fejlesztésébe.

Az Accenture a modern repülőterekre és csomagkezelésre vonatkozó előjelzése szerint 2025-re eltűnnek a check-in pultok, és az úgynevezett "Trusted Traveller"-ek bármilyen biztonsági ellenőrzés nélkül juthatnak majd fel a repülőgépekre, a jövőben az utasok elégedettsége kerül elsődlegesen a középpontba.

 

A konferencián a szakkollégisták legújabb fejlesztéseiket is bemutatták. A robot-tudománnyal foglalkozó fiatalok olyan megbízható, könnyen konfigurálható fedélzeti vezérlőmodul kívánnak kifejleszteni, amellyel kutatócsapatok  mérőeszközei biztonságosan juttathatók fel a légkör magasabb rétegeibe. A vonatkozó fejlesztés három évnyi kemény munkájának eredménye a ReHAB ballonplatform.

 http://konferencia.simonyi.bme.hu/

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük