2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XIX. Magyar Drámaíró Verseny

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78784"><img class="image image-_original" src="/files/images/drama%20(1).jpg" border="0" width="462" height="427" /></a></span>A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány 2014. március 27 és 30. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvény házigazdája a hagyományokhoz hűen a Békéscsabai Jókai Színház. </p> <p> 

A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány 2014. március 27 és 30. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvény házigazdája a hagyományokhoz hűen a Békéscsabai Jókai Színház.

 

A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány 2014. március 27 és 30. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvény házigazdája a hagyományokhoz hűen a Békéscsabai Jókai Színház.

 

Az idei év új szereplője a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, ahol a Verseny részeként három bábdarab létrejöttének is szemtanúi lehetnek az érdeklődők. A Magyar Drámaíró Verseny egy igazi irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár tizenkilencedik alkalommal rendeznek meg.

 

A verseny március 27-én, csütörtökön este kezdődik. Ekkor a Békéscsabai Jókai Színház István a király című előadása előtt húzzák ki a Heti Válasz 2014. március 27-én megjelenő számának cikkcímei közül azokat, melyekből később a hat drámaíró a verseny során egy nap alatt színdarabot alkot. Az írók ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát. Idén Pozsgai Zsolt, Székely Csaba, Vörös István vállalta, hogy egy éjszaka során egyfelvonásos színdarabot ír. A három bábdarab megvalósítására azonos feltételek mellett Fekete Ádám, Orbán János Dénes, Szálinger Balázs kapott felkérést.

 

Péntek reggel a Magyar Televízió Ma reggel című élő adásában kerül kisorsolásra, hogy melyik színészcsapat, mely rendezővel, milyen szövegkönyv alapján kezd el dolgozni. Ezek után három színészcsapat, illetve párhuzamosan három bábszínészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából.

Idén három erdélyi rendező, Csurulya Csongor, Szabó K. István, Béres László állítja színpadra a produkciókat, miközben a békéscsabai társulathoz három vendégművész is csatlakozik Ullmann Mónika, Kolti Helga és Besenczi Árpád személyében.

A bábelőadások rendezői Bartal Kiss Rita, Hoffer Károly, Veres András lesznek.  A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeihez a Békéscsabai Jókai Színházból, a kecskeméti Ciróka Bábszínházból és a nagyváradi Lilliput Társulattól érkeznek vendégszínészek.

 

A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

 

A kész produkciókat a közönség március 29-én, szombaton 18 órától tekintheti meg a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. A magyar színjátszás történetének igazi különlegességeként az előadást online közvetítés formájában élőben láthatják a Debreceni Deszka Fesztivál résztvevői.

A bábdarabok március 30-án 15.00 órától a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban kelnek életre.

 

A verseny folyamatáról bloggerek aktív szerepvállalásának köszönhetően napra kész információk olvashatók majd a jokaiszinhaz.hu és a barkaonline.hu-n weboldalon. 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat különszáma, melyben a megszületett három új magyar egyfelvonásos dráma és a három bábdarab szövege is közlésre kerül. A lapot már szombaton este olvashatja a bemutató közönsége, sőt, az egyidejűen zajló debreceni Deszka Fesztivál résztvevői is. 

 

A rangos szakmai zsűri, melynek elnöke Tarján Tamás 2014-ben átadja a legjobb drámának járó szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb férfi-női mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

 

XIX. Magyar Drámaíró Verseny

 

Szerzők:

1 Pozsgai Zsolt – 2 Székely Csaba – 3 Vörös István

Bábszerzők:

1 Orbán János Dénes – 2 Szálinger Balázs – 3 Fekete Ádám

Rendezők:

1 Csurulya Csongor – 2 Szabó K. István – 3 Béres László

Bábrendezők:

1 Bartal Kiss Rita – 2 Hoffer Károly – 3 Veres András

 

1. csapat

Besenczi Árpád, Tege Antal, Nagy Erika, Gubik Petra, Fehér Tímea, Vadász Gábor.

Ügyelő: Gazdóf Dániel, súgó- asszisztens: Kiss Kata, kellékes: Mucsi Bence,

Hang: Novák Balázs, fény: Haász Miklós + Miklós Csaba, jelmez: Petrovszki Árpád

Blog: Szil Ágnes, vetítés: Vámos Zoltán, Nagy Attila, Szántó Lajos

 

2. csapat

Kolti Helga, Csomós Lajos, Gulyás Attia, Kovács Edit, Liszi Melinda, Komáromi Anett.

Ügyelő: Halász Péter, súgó-asszisztens: Tatár Bianka, kellékes: Csatlós Viktória,

Hang: Sódar József, fény: Szász Antal + Gábor Márk, jelmez: Mező Éva,

Blog: Kiss László, vetítés: Vámos Zoltán, Nagy Attila, Szántó Lajos.

 

3. csapat

Ulmann Mónika, Katkó Ferenc, Presits Tamás,  Szabó Lajos,  Babócsai Réka, Kara Tünde.

Ügyelő: Kadelka László, súgó- asszisztens: Veselényi Orsi, kellékes: Csipke Sándor,  

Hang: Szakács Krisztián, fény: Rácz Valentin + Kiss László, jelmez: Bojti Mária,

Blog: Farkas-Wellmann Éva, vetítés: Vámos Zoltán, Nagy Attila, Szántó Lajos.

 

A Jókai Színház színészei a bábszínházi csapatokban:

Bíró Gyula, Nagy Róbert, Gábor Anita

 

2014. március 27-30.

XIX. Magyar Drámaíró Verseny

 

http://jokaiszinhaz.hu/

http://barkaonline.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.