Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre 2012. augusztus 12-22 között a „XIX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombatta- Ráckeve-Tököl", amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja. Summerfest Százhalombatta a kiválóan minősített folklórfesztivál, hagyomány és minőség együtt.

 

Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre 2012. augusztus 12-22 között a „XIX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombatta- Ráckeve-Tököl", amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja. Summerfest Százhalombatta a kiválóan minősített folklórfesztivál, hagyomány és minőség együtt.

 

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból. Három ilyen „árnyékban lévő" település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió – Pest megye déli részének – legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

 

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József – Százhalombattáról, Budai Gábor – Ráckevéről és Halász László – Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik. A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 19 évben közel 150.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 21 ország mutatkozik be.

 

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

 

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének. A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 19 év során. Idén 21 ország lesz jelen. A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás. Kultúra határtalanul vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség. Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Burjátiából, Mexikóból, Dagesztánból, Peruból, Indiából, Nepálból, Costa Ricából, Venezuelából, Tajvanról, Grúziából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a Csík zenekar Lélekképek című lemezbemutató előadása, valamint Berecz András önálló estje.

 

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 21 ország jelenléte; a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

 

Kiknek ajánlják?

– Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.

– Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel.

– Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre.

– Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, altatni, tisztába tenni, mert a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak.

– Ajánlják fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk.

– Ajánlják helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

 

Gasztro túra a Summerfesten:

Három százhalombattai étterem kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, sajátos gasztro-programmal.  A Halászcsárda mezőföldi, a Harcsa Csárda erdélyi, az Ebatta pedig felvidéki ételkülönlegességeket kínál, amelyeket csak és kizárólag a fesztivál idején találhatók meg az étlapjaikon. A vacsoraesteket élő népzenével fűszerezik.

 

Turisztikai látnivalók:

A százhalombattai Régészeti Parkban a városnak nevet adó „százhalmok", a Dunántúl legnagyobb halomsírmezője található; a 15 medencés strandfürdő; a csodálatos Duna part; és nem utolsó sorban a Matrica Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek, hanem: Terek, emberek, évezredek titkait. A Múzeum a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz katolikus, illetve Finta református temploma a Szent István téren. A templomok augusztus 16-19 között 16 órától 18 óráig látogathatóak.

Kedves Olvasóinkat a három csillagos, komfortos, kedves szálloda a Hotel Training Százhalombatta várja, ill. fogadja. www.hoteltraining.hu 

Ha megéheznek, kiváló pizzériák, és igazi Duna-parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat.

 

A rendezvény százhalombattai programelemei:

Sztárfellépők:

Berecz András: Minden ami BERECZ önálló est

augusztus 15-én 19 órakor

CSÍK Zenekar: Lélekképek lemezbemutató koncert 

augusztus 16-án  22 órakor

PÁL és CSALÁDJA koncert

augusztus 17-én  19 órakor

 

Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2012. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 21 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!

Táncpanoráma 2012. augusztus 16-19 között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében. Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.

Népek bálja 2012. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus szertartás a békéért 2012. augusztus 18. 11 órakor, Szent István templom.

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!

Nyári karnevál 2012. augusztus 18. 23,00 órakor, Fesztiválklub. Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban. Belépés csak jelmezben!

Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban. A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. Idén nemzetközi esküvői népviseletek adják meg e kiállítás egyediségét!

Summerfest sokadalom

Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!

Világ Zene és nemzetközi táncház augusztus 16-19 este 7 órától 10 óráig

Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.

Fesztiválklub és Folk kocsma augusztus 14-21 között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér) Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.

 

A Summerfest rendezvényeinek helyszínei akadálymentesek, a Nyitó- és Záróceremónián jeltolmácsok segítik a siketeket és nagyothallókat.

 

www.summerfest.hu

www.battanet.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük