2013. szeptember 19-22. között rendezik Cegléden a hagyományos, immár XVIII. Kossuth Toborzó négynapos rendezvényét. Cegléd Város Önkormányzata 2013-ban első alkalommal hirdette meg a Kossuth Torta pályázatot. „Cegléd éd(k)essége a Kossuth Torta."

 

2013. szeptember 19-22. között rendezik Cegléden a hagyományos, immár XVIII. Kossuth Toborzó négynapos rendezvényét. Cegléd Város Önkormányzata 2013-ban első alkalommal hirdette meg a Kossuth Torta pályázatot. „Cegléd éd(k)essége a Kossuth Torta."

 

László Ditta szervező tájékoztatása szerint, a szabadságharc kultikus alakjáról számos legenda kering a köztudatban, de arról már kevesebben tudnak, hogy milyen tevékenységeknek hódolt dolgos hétköznapjain. Így talán arról sem, hogy miközben bokros teendőit intézte a pozsonyi országgyűlésben, előszeretettel szállt meg Palugyai Jakab fogadójában, a Zöldfában.

Az államférfi olyannyira kedvelte ezt a vendéglátóhelyet, hogy 1848. március 17-én annak erkélyén hirdette ki a márciusi törvényeket, valamint mutatta be a tömegnek az első független magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

 

A vendéglő tulajdonosát "pozsonyi Gundelként" is emlegették, ő sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, amely Kossuth Lajos nagy kedvence lett. Az édesség az 1840-es években hódította meg az ország cukrászdáit és konyháit.

De a ceglédiek nem eme finomság torta változatára kíváncsiak.

 

A pályázat zárt, magánszemélyek nem indulhattak rajta, csak működési engedéllyel rendelkező ceglédi cukrászdák, pékségek. Minden versenyző maximum 3 tortával nevezhetett. Nevezési díj nem volt!

 

A nyertes torta lesz a Kossuth Emlékév tortája lesz, amely 2013 szeptemberétől 2014 szeptemberéig tart majd. A Kossuth emlékév megszervezésével ünneplik Cegléd városának 650 éves fennállását. „Tisztelgünk a városunk alapító atyái előtt." A nyertes receptet nyilvánosságra hozzák és a nyertes torta a Kossuth Toborzó Ünnepély után árusítható lesz.

 

Új, kreatív, de elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat vártak. A versenymunkáknak mandulát és diót tartalmazniuk kell, illetve gyümölcstartalmú tortánál ügyelni kell arra, hogy olyan gyümölcs felhasználásával készüljön, amely egész évben kapható. A beadott munka ne dísztorta legyen, hanem olyan, amelyet cukrászdában is lehet árusítani. A versenymunkák kizárólag olyan alapanyagokat tartalmazhatnak, amelyek a XIX. században is beszerezhetőek voltak, pl. vaj.  Ezért a torták nem tartalmazhatnak: aromákat, fondokat, növényi tejszínt, margarint és modell burkolóanyagot.

 

A nyertes pályázó a pontos receptet mindennemű ellenszolgáltatás nélkül Cegléd Város Önkormányzatának rendelkezésére bocsájtja, amely azt nyilvánosságra hozza. A nyertes cukrászdának külön tájékoztatót szerveznek, közéleti személyek, ceglédi hírességek részvételével. 2013. szeptember 13-án fejeződött be a nevezés.

 

A négynapos rendezvény mindhárom napja alatt állandó programok:

– A Ceglédi Alkotók Egyesülete, az Erdélyi és a környékbeli kézművesek kirakodó vására és

  bemutatója.

– Az Unghváry László Borrend tagjainak bor-és pálinka kóstolója a "Borászok utcájában".

– A Duó Galéria sátra kitelepül a Kossuth Napok ideje alatt a Szabadság térre, ahol

  fennállásának 10. évfordulója alkalmával várja az érdeklődőket egy ünnepi koccintásra.

 

2013. szeptember 19-22.

Kossuth Toborzó 2013

Cegléd

 

http://www.cegled.hu

http://kossuthtoborzo.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük