Az Egri Bikavér Ünnep idén is megmutatta, hogy a borgasztronómiai fesztivál a hevesi megyeszékhely egyik legfontosabb idegenforgalmi rendezvénye. A várost ellepték a turisták, a hatalmas Érsekkert szinte mind a négy napon teltházas volt, a szervezők ismét látogatócsúcsnak örülhetnek. A hegyközség már készül a huszonegyedik borünnepre.

Az Egri Bikavér Ünnep idén is megmutatta, hogy a borgasztronómiai fesztivál a hevesi megyeszékhely egyik legfontosabb idegenforgalmi rendezvénye. A várost ellepték a turisták, a hatalmas Érsekkert szinte mind a négy napon teltházas volt, a szervezők ismét látogatócsúcsnak örülhetnek. A hegyközség már készül a huszonegyedik borünnepre.

Már a tavalyi évben is látogatócsúcsról számolhattak be az Egri Bikavér Ünnep szervezői, de a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából, illetve az Érsekkertben négy napon át hömpölygő tömegből arra lehet következtetni, hogy minden eddiginél többen voltak a jubileumi borünnepen. A becslések szerint július hetedike és tizedike között mintegy ötvenezer vendéget vonzott az idei Egri Bikavér Ünnep, amely mára már az ország egyik legjelentősebb borgasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.

 

A borgasztronómia ünnepe

Az egyre nagyobb siker és érdeklődés elsősorban a több mint harminc borásznak és a tizenöt étteremnek köszönhető, a remek nedűk és az azokhoz készített kiváló ételek páratlan borgasztronómiai élményt nyújtottak. A sátrak előtt kígyózó sorok is azt mutatják, hogy a borvidék borászai és az egri bor egyre népszerűbb a helyi vendégek és a turisták körében. „Számunkra nincs fontosabb küldetés annál, minthogy a tudatos borfogyasztást és az egri borászokat egy országosan elismert rendezvénnyel is népszerűsítsük" – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező. Eger Város Hegybírója szerint rengeteget dolgoznak azért, hogy az egri bor minél ismertebb legyen, és ennek a munkának az Egri Bikavér Ünnep az egyik kiemelkedő állomása. Tarsoly József külön kiemelte, hogy a borünnep népszerűsége azt is mutatja, hogy az Egri borvidék szőlészei és borászai kivételes munkát végeztek az elmúlt időszakban, ennek köszönhető a rengeteg hazai és külföldi elismerés is, amelyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egri Bikavér Ünnep nem hiányozhat a borkedvelők nyári programfüzeteiből.

„Nagyon fontos visszajelzés számunkra, hogy az Egri Bikavér Ünnep rengeteg turistát vonz a városba. A szállásadóktól és a helyi turisztikai szervezetektől kapott információk szerint nincs más olyan egri nagyrendezvény az évben, amelyre ennyire megtelnének a szálláshelyek. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen fontos szerepünk van az egri idegenforgalmi életben" – értékelt a főszervező.

 

Díjak, elismerések, koncertek

Mint ahogy a korábbi években, idén is számos elismerést és díjat adtak át az Egri Bikavér Ünnepen, így a fesztiválon jelentették be, hogy Minárovics Gábor lett a 2015. Év Szőlőtermelője, Gromon Tamás az Év Bortermelője, míg Sándor Tamás az Év Borgasztronómusa.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kijelölt zsűri- Barabás Zoltán, Kőrössy Kálmán, Bobák József – egy két éve kötött hosszabb távú megállapodás értelmében – most is kiválasztotta a fesztivál legjobb bor és étel párosítását. Az első helyezett Thummerer Vilmos Egri Bikavér Grand Superior 2012 bora és a hozzá kínált étel lett (grillezett borjúcsülök szelet, frissensült rakott krumplival), amelyet Juhász Attila, a Balneo Hotel Zsóri főszakácsa készített. Második helyen a Grand Tokaj Zrt. Grand Tokaji Furmint 2015 nedűje végzett és az ehhez párosított füstöltlazacos tortilla póréhagymakrémmel, amelyet a „Béterv Lakásétterem" alkotott meg. Harmadik lett a Besenyei Borház 2012-es Egri Bikavére és a hozzá párosított malac oldalas omlós húsa, friss salátával, titkos fűszeres öntetekkel ciabatta-ban; az ételt a HBH Étterem és Sörözőnek köszönhetjük.

A XX. Egri Bikavér Ünnep legjobb Egri Bikavére a St. Andrea Szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2012 bora lett.

A gasztrokalandozásokon túl ebben az évben is két színpadon, számos koncerttel, továbbá az egész fesztivál területén kísérőprogramok várták a vendégeket. A zenei kínálat összeállításánál a minőségen túl a sokszínűség volt a fő szempont, hogy a Borünnep közönségéből mindenki megtalálja a saját ízlése szerinti koncertet. Az Egri Bikavér Színpad előtt a főbb fellépőkre minden nap megtelt a tánctér, csakúgy mint az Egri Csillag Színpadnak otthont adó Zenepavilonnál.

 

A XXI. Egri Bikavér Ünnepet 2017. július 6-9. között rendezik meg.

„Reméljük, hogy jövőre is sikerül egy olyan borgasztronómiai fesztivált rendeznünk, amelyre tízezrek érkeznek Egerbe, és továbbra is népszerűsíthetjük az egri bort, a helyi termelőket és a várost" – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező, aki külön köszöntet mondott az idei rendezvényre kilátogatóknak, a fesztivál összes támogatójának, a borászoknak illetve az éttermeknek, a borünnep megvalósításában segédkezőknek és a városlakóknak, akik türelmesen viselték a forgataggal járó hanghatásokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük