Presser Pici és a Csík zenekar fantasztikus előadása 2013. augusztus 6-11. között az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásárán Jászberényben. Éljük meg együtt hagyományainkat a XXIII. Csángó Fesztiválon.

 

Presser Pici és a Csík zenekar fantasztikus előadása 2013. augusztus 6-11. között az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásárán Jászberényben. Éljük meg együtt hagyományainkat a XXIII. Csángó Fesztiválon.

 

Közel 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 jászberényi együttes, 20 hagyományőrző csoport Moldvából, Gyimesből, Erdélyből és Felvidékről várja az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot panamai, indonéz, török, lengyel és grúz együttes vendégjátéka színesíti.

 

A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye a 25 éves Csík zenekar és Presser Gábor augusztus 8-i közös koncertje (LÉLEKKÉPEK, aug. 8, 20 óra). Ezen a koncerten az autentikus magyar népzene együtt sóhajt és együtt lüktet a magyar alternatív rock ritmusaival, Presser Gábor és Beethoven zenéjével. Közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István „Szalonna" és bandája.

A 6 napos fesztiválon fellép a BaHoRka énekegyüttes, a Zagyva Banda és a BeshOdrom, itt lesznek a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő kategória győztesei, és természetesen a rendezvény fő szervezője, a Jászság Népi Együttes is. 

A gyerek- és családi programok mellett moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők, pálinka- és bormustra, folklórműsorok, szentmise, éjszakai koncertek és gasztronómiai különlegességek táncházak, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat (lásd csatolva).

 

A Csángó Fesztivál főszereplői a moldvai, gyimesi csángók, akik Somoskáról és Klézséről, Lészpedről és Bogdánfalváról, Trunkról, vagy épp Gyimesbükkről érkeznek. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi csángók autentikus táncait, énekeit olyan települések hagyományőrzői mutatják be, mint Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton, Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye, Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény, Nagyecsed, Magyarbőd.

 

rendezvény érdekessége, hogy augusztus 10-én, szombaton délelőtt itt rendezik meg a VII. MAGYAR – MAGYAR Konferenciát, melynek témája a székely magyarság múltja, jelene, és jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében.

 

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg.

Nem őrizni kell, mert nem rab.

Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!"

Sebő Ferenc

A gyökerek:

Minden nép számára fontos, hogy megismerje saját értékeit, de emellett nem feledkezhetünk meg a szomszédos népek táncairól, kultúrájáról sem. Ez a szemlélet, hívta életre a Csángó Fesztivált, amely idén immár 23. alkalommal várja a látogatókat Jászberényben. A rendezvény bemutatja a különböző országok kisebbségeinek szokásait, s így még többen megismerhetik a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket. Így talán van remény, hogy kisebbségi létükben is megőrizzék egyedi csángó magyar kultúrájukat.

 

Miért éppen Jászberényben?

A magyar néptánc mozgalom legkiemelkedőbb együttesei közé tartozó Jászság Népi Együttes táncosai kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét.  Így jutottak ki először 1990-ben az együttes táncosai Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak 1 autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc – és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. A kilencvenes évek elején a jászberényi Csángó Fesztivál volt az első kapu Magyarországon, amely nyitott a környező országok kisebbségi kultúrája felé. Jászberény Város Önkormányzata a kezdetektől támogatja a rendezvényt.

 

Szakmai háttér

A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc – és Zenésztábort, és 1991 óta főrendezője a Csángó Fesztiválnak.

Fesztiváligazgató, rendezők, szervezők: a szervezésben kiváló táncosok vesznek részt, akik számos szólótáncos díjjal, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel rendelkeznek.

Az 1971-ben alakult Jászság Népi Együttes a hazai amatőr néptánc-mozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője. Első igazi sikerüket 1977-ben érték el az országos televíziós KI MIT TUD verseny megnyerésével. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes" címet és a „Bartók díjat". 2012-ben Fölszállott a páva televíziós vetélkedő győztesei néptánc kategóriában, idén 2013-ban megkapták a Csokonai Vitéz Mihály közösségi állami kitüntetést.

 

A Csángó Fesztivál rendezője: Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes.

A XXIII. Csángó Fesztivál programjai:

 

Augusztus 6. kedd

19:00 „Nagyszüleink Hagyatéka"

A Kiválóan Minősült Jászberényi Hagyományőrző Együttes műsora

21.00 Magyar táncház

 

Augusztus 7. szerda

20.00 „Színes Világ"

Külföldi együttesek gálaműsora a Szabadtéri Színpadon.

Grúzia, Indonézia, Lengyelország, Panama Törökország

A világ minden tájáról jöttek és jönnek a Csángó Fesztiválra a saját hagyományukat bemutató külföldi együttesek. Az idei évben az indonéz, török, lengyel, panamai, grúz csoportok mutatják be táncaikat.

21.00 Magyar és nemzetközi táncház

23.00 Zagyva Banda koncertje

 

Augusztus 8. csütörtök

20.00 „Lélekképek" – a 25 éves Kossuth-díjas Csík zenekar és Presser Gábor koncertje

Ezen a koncerten az autentikus magyar népzene együtt sóhajt, együtt lüktet a magyar alternatív rock találó ritmusaival, dallamaival, és felemelően olvad eggyé éppúgy Presser Gábor zenei megfogalmazásaival, mint Beethoven Holdfény szonátájával. A vibráló sokszínűséget tükrözi és a megelőlegezett siker biztos záloga a koncerten közreműködő vendégművészek sora: a „Fölszállott páva" győztes és Csokonai-díjas Jászság Népi Együttes valamint Pál István „Szalonna" és bandája

20.00 Magyar és nemzetközi táncház

23.00 BaHorKa énekegyüttes koncertje

 

Augusztus 9. péntek

19.00  „Csángó Guzsalyas"

Molvai és gyimesi hagyományőrzők műsora, beszélgetés, viseletbemutató, táncház a főtéren

20.00 „Fölszállott a páva" gálaműsor a Szabadtéri Színpadon.

A televíziós vetélkedő kategória győztesei mellett további résztvevő együttesek, szólisták, zenekarok műsora.

Patonai Bátor (tekerő), Dóra Áron (furulya), Tintér Gabriella (ének), Kubinyi Júlia (ének), Berecz István (néptánc), Bárdos Zsuzsanna – Körmendi Tamás (néptánc), Bara zenekar (népzene), Tarsoly zenekar (népzene), Gyimesi fiatal hagyományőrző zenészek, Czifra Táncegyüttes, Szentendre Táncegyüttes, Majer Tamás (néptánc), Jászság Népi Együttes

20.00 Magyar és nemzetközi táncházak és éjszakai koncertek

Moldvai és gyimesi csángó táncház

23.00 Köztársaság Bandája zenekar koncertje

 

Augusztus 10. szombat

10.00 VII. Magyar-Magyar Konferencia

Téma: Székely magyarság múltja és jelene, jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében

17:00 Táncforgatag Táncos zenés kavalkád közel 700 fő közreműködővel

Táncforgatag, a táncos felvonulás a fesztivál programjai közül egy kiemelkedő programelem, mely Jászberény Város utcáin és főterén zajlik az összes résztvevő közreműködésével. A hagyományok, a kultúrák kavalkádja jellemzi ezt a programot, ahol 5 külföldi együttes, több mint 100 hagyományőrző vendég Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, több  megyei táncegyüttes, a helyi csoportok fellépői a Viganó Művészeti Iskola és a Jászság Népi Együttes táncosai képviseltetik magukat.

20.00 „Adjon Isten, kinek nincs…"- moldvai és gyimesi csángók műsora a Főtéren

Közreműködők:

Moldvai csángók: Somoska, Klézse, Lészped, Bogdánfalva, Szerbek, Trunk.

Gyimesi csángók: Gyimesbükk, Gyimesfelsőlok, Csinád.

„Múltbéli üzenet"- erdélyi, felvidéki, magyarországi hagyományőrzők műsora

Az egykor Magyarországhoz tartozó Erdélynek és Felvidéknek népművészete, tánc – és zenekultúrája színes és gazdag értéke hagyományainknak. A XXI. század elején is még megtalálható a paraszti kultúra számos kiváló táncosa, énekese, zenésze, akik magyarországi hagyományőrzőkkel adnak hiteles ízelítőt a saját falvainak táncaiból, zenéiből.

Közreműködők:

Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton

Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye

Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény

Nagyecsedi hagyományőrzők, Magyarországi Román Hagyományőrző Táncegyüttes

Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes, Magyarbődi hagyományőrzők

Jászság Népi Együttes, Zagyva Banda, Jártató táncegyüttes

20.00 Magyar és nemzetközi táncház

23.00 BeshOdrom zenekar koncertje

 

Augusztus 11. vasárnap

20.00 „Viszontlátásra Jászberény" – gálaműsor a Főtéren

22.30 Tűzijáték

 

Mindenkit szeretettel vár a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes.

 

http://www.csangofesztival.eu/
https://www.facebook.com/CsangoFesztivalJaszbereny
http://www.youtube.com/watch?v=Co18N27UETM

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük