2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XXV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

6 perc olvasás

25sum.jpg2018. augusztus 12-22., Hagyomány és Minőség Együtt! Résztvevők: Amerikai Egyesült Államok, Bolívia, Dél-Korea, Észak-Ciprus, Észtország, Franciaország, Jakutföld, Kirgizisztán, Kína, Laosz, Mexikó, Oroszország, Panama, Paraguay, Szenegál, Tahiti, Tajvan, Tatárország, Thaiföld, Törökország, Magyarország.

 

XXV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

 

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 24 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 20 ország mutatkozik be. Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

 

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

 

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 20 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ INSPIRÁCIÓ a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

 

Kiknek ajánlják?

Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.

Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel.

Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre.

Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak.

Ajánlják fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltak.

Ajánlják helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

 

Nyitó – és Záróceremónia

Nyitó: augusztus 14-én 19 órakor, Esőnap: augusztus 15-én;

Záró: augusztus 21-én este 19 órakor

A ceremóniák este 19 órakor kezdődnek, augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

 

Ki játszik ilyet?

Gyerekek Summerfestje! Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2018. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!

 

Táncpanoráma

2018. augusztus 16-19. között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében. Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.

Népek bálja 2018. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeikkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén kilenc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

 

Ökumenikus szertartás a békéért 2018. augusztus 17. 11 órakor, Szent István templom

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. A szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!

 

Nyári karnevál 2018. augusztus 18. 23 órakor, Fesztiválklub

Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.

Belépés csak jelmezben!

 

Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban

A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető.

 

Kiemelt programok:

Romengo zenekar

2018. augusztus 13. hétfő 19.30

Ferenczi György és a Rackajam

2018. augusztus 13. hétfő 21.00

Góbé Zenekar

2018. augusztus 15. 19.00

Esszencia zenekar

2018. augusztus 15. szerda 20.00

Boban Marković Orkestar

2018. augusztus 16. csütörtök, 22:00

SZALONNA és bandája valamint a TARSOLY zenekar közös koncertje

2018. augusztus 17. péntek, 20:00

PÁL CSALÁD koncertje

2018. augusztus 17. péntek 22 óra

Karaván família

2018. augusztus 18. 20.00

Gyökerek és szárnyak

a Chorus Matricanus, Szokolay Dongó Balázs és Fassang László koncertje

2018. augusztus 18. 22.00

 

Díszvendég Kárpátalja

(lásd: https://euroastra.blog.hu/2018/08/07/diszvendegunk_karpatalja)

Kárpátalja földrajzilag Kelet-közép Európában fekszik, a mai Ukrajna dél-nyugati részén – egy évezreden át a történelmi Magyarország észak-keleti részét alkotta. Ezen a területen, még ma is él kb. 200.000 magyar, abban az államban, amelyet 1920-ban a Versailles-i (trianoni) békediktátum Ukrajnának ítélt.

A határváltozások következtében az itt élő lakosok öt állam polgárai voltak a XX. század folyamán anélkül, hogy kimozdultak volna a szülőföldjükről: az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után a versailles-i békeszerződések következtében Csehszlovákia, a II. világháború alatt Magyarország, a párizsi békét követően a Szovjetunió, 1991 után pedig Ukrajna állampolgárai lettek. A különböző államalakulatok mindig más-más nyelvű kultúra dominanciáját próbálták ráerőltetni az itt élőkre. A kárpátaljai magyar népesség a két világháború közötti polgári demokratikus Csehszlovákiában nem tudta teljes mértékben érvényesíteni kisebbségi jogait. A szovjet totalitárius rendszerben a vidék magyarságának nem tartották be sem az emberi, sem pedig nemzetiségi jogait. A legsúlyosabb csapást mégis a II. világháború és az azt követő megtorlások jelentették számára. 1944-ben megközelítőleg 25.000 fő menekült el Magyarországra. A bevonuló szovjet csapatok 1944 végén több mint 25.000 főt hurcoltak el a 18 és 50 év közötti életkorú férfiak közül, akiknek egyharmada sosem tért vissza a munkatáborokból. Helyettük ukránok és oroszok ezreit költöztették be a korábban döntően magyarlakta városokba. Ebben az etnikailag igen tarka régióban a magyar kultúra a XX. században fokozatosan elveszítette meghatározó szerepét, amelyért az ott élő magyarok mindig hatalmas harcokat vívtak.

 

2018. augusztus 12-22.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

 

www.summerfestbatta.hu

www.szazhalombatta.hu

www.matricamuzeum.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.