2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Yvonne, burgundi hercegnő – Gombrowicz darabja a Nemzetiben

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97356"><img class="image image-preview" src="/files/images/yvonne.preview.jpg" border="0" width="479" height="310" /></a></span>A Váci Dunakanyar Színház 2015/16-os évadában kiemelt produkció, a lengyel Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című művéből készült előadás, melyet az egyik legnevesebb ukrán színházi szakember Yaroslav Fedoryshyn rendez. Az előadás létrehozásában koprodukciós partnerként vesz részt a Nemzeti Színház, a két művészeti műhely között létrejött szerződés értelmében, amelynek már eddig is több előadás köszönhette a megszületését.</p> <p> 

A Váci Dunakanyar Színház 2015/16-os évadában kiemelt produkció, a lengyel Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című művéből készült előadás, melyet az egyik legnevesebb ukrán színházi szakember Yaroslav Fedoryshyn rendez. Az előadás létrehozásában koprodukciós partnerként vesz részt a Nemzeti Színház, a két művészeti műhely között létrejött szerződés értelmében, amelynek már eddig is több előadás köszönhette a megszületését.

 

A Váci Dunakanyar Színház 2015/16-os évadában kiemelt produkció, a lengyel Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című művéből készült előadás, melyet az egyik legnevesebb ukrán színházi szakember Yaroslav Fedoryshyn rendez. Az előadás létrehozásában koprodukciós partnerként vesz részt a Nemzeti Színház, a két művészeti műhely között létrejött szerződés értelmében, amelynek már eddig is több előadás köszönhette a megszületését.

 

A produkció komoly szintlépést jelent a Váci Dunakanyar Színház számára.

Az eddigiekhez képest nagy szereplő – és alkotógárda dolgozik a sikerért. A Nemzeti Színházzal való újbóli együttműködés pedig hatalmas megtiszteltetést és szakmai megerősítést jelent a fiatal intézmény számára – mondta Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

 

A rendező Yaroslav Fedoryshyn, a méltán híres ukrán Lviv Academic Voskresinnia Theatre igazgatója. Társulata visszatérő fellépője a leghíresebb színházi fesztiváloknak Skóciától kezdve, Lengyelországon és Egyiptomon át, Törökországig, világszerte. Az előadás jelmez és díszlettervezője a rendező állandó alkotótársa, Alla Fedoryshyna, neki köszönhető a rendezés expresszív formanyelvéhez kapcsolódó különleges látványvilág.

 

Az előadásban a Váci Dunakanyar Színház korábbi produkcióiból is ismert Pataki Szilvia, Kaszás Mihály, Vándor Éva, Havasi Péter, Szabó Erika, Molnár Gyöngyi és Smál-Szilaj Gábor mellett, Pásztor Tibor és Ivaskovics Viktor kapott szerepet, valamint három év szünet után ezzel a produkcióval tér vissza a színpadra a színház direktora, Kis Domonkos Márk.

 

A bemutatóra 2015. november 28 -án Vácon került sor, a Nemzeti Színházbeli premier pedig 2015. december 17-én lesz.

 

„Fülöp herceg szokásos délutáni sétája közben egy borzalmasan csúf és visszataszító lányra lesz figyelmes. A herceg barátai kíméletlen és szemtelen gúnyolódásba kezdenek, ám Yvonne tudomást sem vesz megaláztatásáról. Hallgat. Hallgatása pedig olyannyira felbosszantja Fülöpöt, hogy elhatározza, feleségül veszi a tohonya torzszülöttet, mert hittel vallja: „Mindenkinek jut valaki, aki megőrjíti".

S bár az udvar teljesen megbotránkozik a képtelen döntésen, a szülők remélve, hogy fiuk felhagy a gyerekes játékkal, színleg mellé állnak. Fülöp „tréfájában" azonban nincs megállás. Yvonne-t a palotába viszik, ahol alaposan megbolygatja az eddig vélt harmóniát és a fennálló rendet. A lány a körülötte lévők taszító tükörképévé válik, és bosszantó hallgatásával mindenkit „szóra bír". Jelenléte régi titkokat, elhallgatott, ocsmány bűnöket hoz felszínre.   Némaságának hangja van.

És bizony ebből a kellemetlen helyzetből csak egyetlen kiút van, a gyilkosság. Mert az udvarnak le kell győznie ezt a riasztó, saját bűnüket megrajzoló akadályt."

 

A tervek szerint külföldön is látható lesz az előadás, nem titkolt cél a nemzetközi színházi találkozókon való részvétel. A Váci Dunakanyar Színház novemberben ünnepli megalapításának harmadik évfordulóját. Szakmai életükben meghatározó a V4 eszmeisége, így a következő évadok műsortervében is egy-egy V4 ország szerzőjének műve közül választanak.

 

http://www.vacidunakanyarszinhaz.hu

https://hu-hu.facebook.com/vacidunakanyarszinhaz

https://nemzetiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.