A Magyar Művészeti Akadémia meghívta kamaraszínházi sorozatába a Jókai Színház, Zalán Tibor: Midőn halni készült című művéből Merő Béla rendezésében készült darabot. A dráma 2008-ban készült, de az alkotók úgy döntöttek átalakítják, és monodrámát készítenek belőle, mely nagyon nehéz, de csodálatos feladat Bartus Gyula Jászai-díjas színművész számára.

 

A Magyar Művészeti Akadémia meghívta kamaraszínházi sorozatába a Jókai Színház, Zalán Tibor: Midőn halni készült című művéből Merő Béla rendezésében készült darabot. A dráma 2008-ban készült, de az alkotók úgy döntöttek átalakítják, és monodrámát készítenek belőle, mely nagyon nehéz, de csodálatos feladat Bartus Gyula Jászai-díjas színművész számára.

 

A darab május 7-ére készül, amikor is a fővárosi nézők a pesti Vigadó színpadán tekinthetik meg az előadást. A darab Janus Pannonius utolsó, elképzelt óráit vetíti a néző elé. A darab a reneszánsz kor általunk kevéssé ismert zsenijének végóráit pergeti le könyörtelen élességgel és őszinteséggel, számvetését életével – halálával, boncolgatja bonyolult kapcsolatát Hunyadi Mátyással, és közvetett módon ugyan, de felmutatja a kor bonyolult politikai erővonalait. Voltaképpen egy, a mű egészén végigvonuló vízió fogja össze a darabot, amelyben Janus az állandóság. A darabban egyetlen segítője Janusnak egy cselédlány, akit hol az életében előforduló nőknek, hol pedig az édesanyjának lát. A cselédlányt Komlósi Katalin alakítja. Néhol meghökkentő, pikáns részletekkel tarkított a darab, ezzel együtt gondolkodtat és katarzist nyújt.

 

A darabot Zalán Tibor írta, aki kiváló költő, író, dramaturg, pedagógus és egyetemi tanár is egyben, de dalszöveget, és hangjátékot is ír. Összevetve 20 díjjal büszkélkedhet, többek között József Attila-díjjal és legutóbb, 2015-ben megkapta a Magyarország Babérkoszorúja-díjat is. 2005-ben pedig kitüntették A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével.

 

A rendező Merő Béla, akinek több mint száz rendezése volt eddig. Három diplomával büszkélkedhet, melyből az egyiket a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakos hallgatójaként szerezte. Színház-esztétikai doktori címmel is rendelkezik.

Alapítója és rendezője volt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak, a Kőszegi Várszínház művészeti vezetőjeként dolgozott, a zalaegerszegi Erdei Színház művészeti vezetője is volt, és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház alapító vezetőjeként is ismerhetik. Radnóti-díjat és Fehér Rózsa-díjat kapott. Eddig két színháztudományi könyv fűződik a nevéhez.

 

A főszereplő Bartus Gyula, Jászai-díjas színművész, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Dolgozott a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, de már több mint 20 éve Békéscsabához kötötte életét és karrierjét. Szabadidejében novellákat, darabot ír, mert a szellemi alkotó sohasem pihen.

„Büszke vagyok arra, hogy Magyarország színésze lehetek. Büszke vagyok azokra, akik megteremtették nekem azt a lehetőséget, hogy színész lehessek! Büszke vagyok azokra a magyar írókra, akik írtak a nemzetről, és büszke vagyok arra, hogy játszhatom darabjaikat. Nagyon szeretek magyar szerzők, hazánkról szóló darabjaiban játszani." – vallja Batus Gyula.

 

A cselédlány szerepében a békéscsabai Komlósi Katalin látható, aki közel tíz év után tér vissza a színházhoz, bár a színpadot ez alatt az idő alatt sem hagyta el. Sok mindenben kipróbálta magát, gyorsírást és óvodapedagógiát tanult. Dolgozott a régi Ifiházban, a Tourinform irodában, az Emlékházban, még a Városházán is jelen volt – és előadóként van ma is. Mindenütt konferált, rádiózott, sokat énekelt színpadon, mégis hiányzott valami. Az egyetlen és igaz szerelem. A színház! Tíz év után újra „iskolapadba ült", hogy végigvigye, amit annak idején elkezdett.

 

A darab házi bemutatójára április 21-én a Jókai Színház Stúdiószínházában kerül sor.

http://jokaiszinhaz.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük