Szégyellem, de átmeneti pénzzavarban vagyok néha. Ilyenkor zálogházba teszem a nagyapámtól örökölt fedeles arany zsebórát. Kétszázezer forintot kapok érte. Rövid időn belül kiváltom, így nem fizetek kamatot.

Szégyellem, de átmeneti pénzzavarban vagyok néha. Ilyenkor zálogházba teszem a nagyapámtól örökölt fedeles arany zsebórát. Kétszázezer forintot kapok érte. Rövid időn belül kiváltom, így nem fizetek kamatot.

   Távozóban az intézményből szembetaláltam magam Erőnyerő Győzővel, az általános iskola fenegyerekével, nyolc évig egy padban ültünk, azóta csak hébe-hóba futottunk össze. Szervusz Győző, mosolyogtam rá, te is pénzszűkében vagy? Ekkor hatalmas ütést kaptam az orromra, néhány másodpercre elvesztettem az eszméletemet. Törött orrcsonttal, csurom véresen tértem magamhoz. Pénzem a tárcával együtt eltűnt. Hívjanak mentőt, suttogtam a járókelőknek.

   Néhányan észre is vettek. A vélemények megoszlottak a narkós, részeg, garázda és migráns között. Valaki azt mondta, ezek miatt van a magyar egészségügy válságban. Szerencsére volt a közelbe egy patika, odavánszorogtam, ők aztán elláttak és hívták a mentőket, a rendőrséget. Akik a kórházban jegyzőkönyvet vettek fel.

   Három hónap múlva a tárgyaláson felszólított a bíró. Sértett, mondja el, mi történt! Tisztelt Bíróság! Engem az alperes, Erőnyerő Győző eltörte az orrcsontomat, elájultam, majd a pénztárcámat, kétszázezer forinttal és némi apróval elvitte. Elég világosan fejeztem ki magamat?

   Itt én kérdezek, figyelmeztetett a bíró. És válogassa meg kifejezéseit. Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Azt hogy ki ütötte le, csak jogerős ítélet mondhatja ki! Különben is, honnan tudja, hogy Erőnyerő úr ütötte meg? Hát mellette ültem nyolc évig az iskolában, ismerem, mint  a tenyeremet. Mit keresett a helyszínen? Épp zálogba vittem nagyapám fedeles arany zsebóráját, az eset a zálogház előtt történt.

   A bíró tovább kérdezett. Mivel tudja bizonyítani, hogy leütötték? Itt a kórház zárójelentése, az orrom még mindig nem forrt össze teljesen és hiányzik a pénztárcám. Na, most már elég legyen a viccelésből, ezek a dolgok még közvetett bizonyítéknak sem felelnek meg.

   Erőnyerő Győző, álljon fel! Mit tud felhozni mentségére? Kérem, bíró úr, én ezzel az alakkal tényleg együtt jártam iskolába, de utoljára hat éve láttam. Az erőszakos cselekmény környékén nem jártam még soha életemben. Nem tudom, honnan veszi a felperes a velem kapcsolatos zálogházi kalandját.

   Nos, akkor összefoglalom a történteket, jelentette ki a bíró. Sértett a zálogház előtt állt, amikor egy ismeretlen személy, aki a sértettet régi osztálytársára emlékeztette, megütötte, amitől nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A támadó magával vitte a sértett pénztárcáját. A sértett súlyos hibát követett el, amikor nem írta a fel a tanuk nevét, lakcímét és személyazonosságuk megállapítására vonatkozó egyéb adatokat. Ráadásul önként elhagyta a helyszínt, akadályozva ezzel a rendőrség munkáját. Vádlott nem jelenti fel a sértettet rágalmazásért és becsületsértésért. Sértett a vádlottól bocsánatot kér és máskor alaposan megfontolja a bíróság előtti vallomását. A tárgyalást befejezem. Fellebbezés nincs.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük