Január 17-én az Óbudai Danubia Zenekar idei évadát sajtótájékoztató keretében Ács Péter ügyvezető, Hámori Máté művészeti vezető, Bús Balázs Óbuda polgármestere, és Balázs János zongoraművész ismertette.

 

Január 17-én az Óbudai Danubia Zenekar idei évadát sajtótájékoztató keretében Ács Péter ügyvezető, Hámori Máté művészeti vezető, Bús Balázs Óbuda polgármestere, és Balázs János zongoraművész ismertette.

 

Otthon vagyunk – Bérletsorozat a Zeneakadémián
Tudunk egymásról, mint öröm és bánat,
Enyém a múlt és övék a jelen.
(József Attila: A Dunánál)

„József Attila mottóként idézett sorai egyszerre utalnak idei tematikus koncertsorozatunk címére: Otthon vagyunk, és utalnak arra, hogy rendhagyó koncertjeinken zene és irodalom közös pontjait keressük. Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője most is arra törekszik, hogy a műfajok összekapcsolásával új utakat találjon a hallgatók felé, és ezzel felerősítse a zenében már amúgy is meglévő üzenetet. Megerősödik-megsokszorozódik így az üzenet, és a sokak számára nehéznek tartott klasszikus művekkel könnyebben azonosulhatunk. Egyúttal felmutathatjuk, hogy zene és irodalom egy tőről fakadnak, hiszen mindkettő viszonylag feszes formai keretek között próbálja érzékeltetni az elmondhatatlant.

 

Zene és irodalom találkozásakor az történik, ami minden kivételes műalkotás esetében megtörténik, legyen szó bármilyen műfajról: a végességben felragyog a végtelen. A zene ugyan szavak nélkül beszél az emberi lélekhez, de már önmagában költői műfaj. Amikor tehát a „szótlan" zene találkozik a költészetté nemesedő szavakkal, a találkozás a katarzis lehetőségét kínálja a mai kor hallgatóinak, köztük a fiataloknak. Utóbbiak szívéhez is vezet út, de jó, ha tudjuk: a műfajok ötvözése megsegít bennünket ezen az úton. A Danubia élen jár ezen az úton, mert nem akar lemondani a jövő közönségéről. „

Az Otthon vagyunk sorozatban elhangzó zeneműveket Hámori Máté magyar költők ismert versei köré fűzte fel. És ezzel tulajdonképpen a húszas-harmincas évek hagyományába kapaszkodott. Azokban az években ugyanis a Zeneakadémia nagyterme közösségi helyszín, központi irodalmi helyszín volt, hiszen a Nyugatosok felolvasó esteket tartottak ott. Az Óbudai Danubia Zenekar ehhez a hagyományhoz nyúl vissza, segítségül hívva néhány kiváló színművészt, akik a koncertek elején elmondják azt a verset, ami köré az adott este zenei programja felépül. Olyan koncertműsorokról van tehát szó, amelyek tartalmilag és hangulatilag kapcsolódnak az elhangzó ikonikus magyar költeményhez, és amelyekben József Attilai értelemben összefonódik múlt és jelen.

Hámori Máté, Izaki Masahiro, Hamar Zsolt és Kobayashi Ken-Icsiro vezénylik Ligeti, Bartók, Dohnányi, Brahms, Mahler és Beethoven műveit. Jordán Tamás, Keresztes Tamás, Hernádi Judit és Fodor Tamás mondják el József Attila, Kosztolányi Dezső ás Tóth Árpád verseit.

 

„Zenekarunk minden zeneakadémiai hangversenye előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó BEAVATÓ előadást szervez, mely ingyenesen látogatható. A beavató előadásokat Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja zenebejátszásokkal, vetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve. A januári koncert vendége Balázs János, zongoraművész lesz, februárban Pusker Júlia, hegedűművész, márciusban pedig a Németországban élő Hamar Zsolt, karmester lesz a beszélgetőtárs. A zenekar meghívott művészei személyes élményeiket, a művekhez fűződő viszonyukat mesélik el a hallgatóság számára."

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a múlt és övék a jelen.

Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi évadának Otthon vagyunk sorozat 1. koncertje:

2017. január 20., péntek, 19.30

Zeneakadémia
Program:
Ligeti: Concert romanesc
Bartók: II. zongoraverseny
Dohnányi: II. szimfónia
Közreműködik: Balázs János, zongora
Vezényel: Izaki Masahiro

József Attila versét elmondja Jordán Tamás.

Magyarország. Hol is van az? A bölcs Duna már megannyi féle országhatár partjait mosta a századok alatt, ám a valódi otthont nem sorompók vagy határkövek zárják körbe. Ahol magyarul gondolkodnak, éreznek, és énekelnek századok óta, az mind az otthonunk. És nem
csak az, hiszen a Duna nem csak elválaszt, össze is köt minket a szomszédos népekkel – közös történelmünk, hasonló szokásaink és gondjaink sorsszerűen láncolnak össze magyart
románnal, szlovákkal, szerbbel. A koncert szerzői a magyar kultúra világhírességei – akiknek szülőhelye egytől egyig ma már az ország határain kívül található. A haza nagyon gyakran mostohán bánik szülötteivel – mind három nagyság szülőföldjétől több ezer kilométerre, emigrációban halt meg. Mégis, zenéjükben minden hangban ott lüktet az otthon ritmusa.

 

http://odz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük