A MÁV Szimfonikus Zenekar a februári, nagy sikert aratott közös koncert után ismét Kocsis Zoltánnal lép színpadra április végén a Művészetek Palotájában. De addig is most szombaton ifjúsági koncert a Nemzeti Múzeumban, jövő héten pedig a Festetics Palotában a bérletsorozat folytatódik. Jó szórakozást! 

A MÁV Szimfonikus Zenekar a februári, nagy sikert aratott közös koncert után ismét Kocsis Zoltánnal lép színpadra április végén a Művészetek Palotájában. De addig is most szombaton ifjúsági koncert a Nemzeti Múzeumban, jövő héten pedig a Festetics Palotában a bérletsorozat folytatódik. Jó szórakozást! 

Április 16. 10.00 és 11.30 – Főszerepben a gordonka

Unokák és nagyszülők hangversenyei 4.

Magyar Nemzeti Múzeum

Ez a két hangverseny a gordonkát állítja középpontba, amelyet szinte mindenütt a világon csellónak hívnak. Gyönyörű hangja van; azt mondják, azért lehet annyira szeretni, mert hangtartománya közel áll az emberi hanghoz. Ezúttal egy igen tehetséges fiatal művész, Dolfin Balázs fog rajta játszani. Először egy versenymű szólóhangszereként ismerhetjük meg. A neves francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns művéről van szó, aki jól tudta, miként kell ezt a hangszert használni. Van, amikor lágyan, simogató hangon énekel, és van, amikor száguldozva rohan a hangja keresztül-kasul a húrokon. A hangverseny második műsorszámában azt figyelhetjük meg, milyen fontos szerepet játszik a gordonkák csoportja a zenekaron belül. A híres osztrák zeneszerző, Franz Schubert szimfóniájáról van szó, amelyből a szokásos négy helyett csak két tételt írt meg, ezért nevezik ezt a művet Befejezetlen szimfóniának. A hangversenyek karmestere Károlyi Sándor, aki Prokofjev Péter és a farkas című zenés meséjével állt először színpadra az ifjúsági sorozat keretében, hatalmas sikert aratva.      

 

Április 22. 18.00 – Festetics-bérlet 3.

Festetics Palota

A hangversenyen a zenekar cselló szólamának vezetője, Vámos Marcell adja elő Csajkovszkij két kedves, szelíden érzelmes darabjának (Nocturne, Andante cantabile) gordonkaszólóját. Ezt követően Bach I. Brandenburgi versenyét hallhatják, amely valójában egy aprócska szvit, vagyis táncok sorozata. Boccherini, a Haydn-kortárs olasz zeneszerző élete nagy részét Spanyolországban töltötte. Most elhangzó Szerenádja képzeletben követi az éjszakai katonai őrjárat útját Madridban, a vakok menhelyétől egy kolostoron át egészen az utcai énekesig és vándorló cigánymuzsikusig. Amilyen vidám zene ez, olyan tragikus a rákövetkező darab: Arthur Honegger vonósokra komponált II. szimfóniája. A mű keletkezésének idején, 1941-ben szállták meg a németek Párizst. Honegger akkor Svájcban élt, de zenéje nagy átéléssel fejezi ki a háború borzalmait. Ugyanaz a Paul Sacher, a Bázeli Kamarazenekar karmestere rendelte és mutatta be 1942-ben ezt a művet, aki négy évvel korábban Bartók Divertimentóját. Vezényel: Csaba Péter vezető karmester.

 

Április 28. 19.30 – Szőke Tibor-mesterbérlet 3.

Művészetek Palotája

MŰSORVÁLTOZÁS! Kocsis Zoltán W. A. Mozart G-dúr zongoraversenyét játssza S. Rachmaninov c-moll zongoraversenye helyett.

A koncert nyitószáma, Rachmaninov Vocalise c. darabja tulajdonképpen egy dal szöveg nélkül, de nem a mendelssohni értelemben: ez valódi énekhangra íródott, amelyet hangszerként kezel a zeneszerző. Nem szavakat, hanem egyetlen, hosszan kitartott hangot énekel, és ezt a zenei folyamatot megformálni illetve összefoglalni nagyon igényes feladat. Szokták egyébként hangszeren is játszani, hegedűtől a tubáig mindenféle hangszeren. Ezt – az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben – Mozart G-dúr zongoraversenye követi, amellyel Kocsis Zoltán ezúttal zongoraművészként lép színpadra. Az estet Dvořák VIII., G-dúr szimfóniája zárja. Ennek kezdete is külön méltatást érdemel: a zongoraverseny pörölycsapás-szerű indításával szemben itt úgy szólal meg a csellók dallama, mintha már rég szólna, csak mi nem hallanánk. Van valami múltidéző ebben a műben, de végkicsengése nagyon is nekünk szól, akik éppen hallgatjuk. Ünnepi örömet fejez ki, tökéletes összhangban a kiváló karmester, a MÁV Szimfonikusok egykori művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor derűs és nyitott természetével.

 

http://www.mavzenekar.hu

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük