Különleges koncertekkel teli, színvonalas és változatos programmal várja közönségét a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban. A szeptemberi nyitóhangversenyen Csaba Péter művészeti vezető vezényletével hallhatják Dvořák Újvilág szimfóniáját a Zeneakadémián.

 

Különleges koncertekkel teli, színvonalas és változatos programmal várja közönségét a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban. A szeptemberi nyitóhangversenyen Csaba Péter művészeti vezető vezényletével hallhatják Dvořák Újvilág szimfóniáját a Zeneakadémián.

 

A későbbiekben olyan neves művészek lépnek színpadra, mint Jesús López-Cobos, Mark Gorenstein, Kobayashi Ken-Ichiro, Nobuko Imai, Jean-Efflam Bavouzet, Kirill Troussov, Corey Cerovsek, John Relyea, Ránki Dezső, Frankl Péter, Hamar Zsolt, Várdai István, Onczay Csaba, vagy Komlósi Ildikó. (lásd: http://euroastra.hu/node/104855)

 

2016. szeptember 22. 19:00 – Lukács Miklós-bérlet 1.

Zeneakadémia

2016. szeptember 24. 11:00 – Varga László-bérlet 1.

Olasz Kultúrintézet

Az 1945-ben alapított MÁV Szimfonikus Zenekar 72. hangversenyévada indul ezzel az előadással. Elsőként Elgar nagy szimfonikus indulója, a Pomp and Circumstance csendül fel. A folytatás is ünnepi: a késő romantika nagy angol zeneszerzőjének 1919-ben komponált Gordonkaversenye hangzik el. Várdai István tolmácsolásában hallhatjuk e remekművet, aki fiatal kora ellenére komoly nemzetközi sikereket tudhat maga mögött.

Az est második felét Dvořák Újvilág szimfóniája tölti ki, Csaba Péter vezényletével. A nagy cseh zeneszerző három évig volt a New York-i Konzervatórium igazgatója. Ezalatt komponálta utolsó szimfóniáját, amelyben honvágya szólal meg. Szakértők szerint minden témája a cseh népzene elemeit felhasználó, eredeti alkotás, ugyanakkor sokan amerikai, sőt indián népzenei hatást is felfedeznek benne. A hallgatók számára természetesen nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy a szimfónia hallatán maradéktalanul átadják magukat a gazdag dallaminvencióval alkotott, a nagyzenekar minden hangszínét pompázatos gazdagságban bemutató zene élvezetének. 

A koncert program:

E. Elgar: Pomp and Circumstance

E. Elgar: e-moll gordonkaverseny, op. 85

A. Dvořák: IX. (e-moll) szimfónia, op. 95 „Az újvilágból"

Közreműködik: Várdai István (gordonka)

Vezényel: Csaba Péter

 

2016. szeptember 24. 17:00 – Kamarazenei bérlet 1.

Olasz Kultúrintézet

Ebben az évadban is folytatódik a MÁV Szimfonikusok nagy sikerű kamarazenei koncertsorozata Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar II. hegedű szólamvezetője irányításával. Első alkalommal Sibelius Suite champêtre c. művét, J. S. Bach 6. Brandenburgi versenyét, Vivaldi hegedűre és gordonkára írt B-dúr versenyművét, valamint Respighi Antik táncok c. művét hallhatják.

(Kevesen tudják, hogy annak idején, 1865-től 1902-ig a mai Olasz Kultúrintézet helyén ülésezett a Parlament alsóháza; egész Józsefváros egyik legimpozánsabb épületéről van szó, amely a közélet egyik meghatározó színhelye volt.)

A négy hangversenyből álló sorozat koncertjeire 2500 forintért lehet bérletet váltani; a jegyek ára 800 forint.

A koncert program:

J. Sibelius: Suite champêtre, op. 98b

J. S. Bach: 6. Brandenburgi verseny BWV 1051

A. Vivaldi: B-dúr versenymű hegedűre és gordonkára RV 547

O. Respighi: Antik táncok, No. 3

A sorozat zenei vezetője: Tarkó-Nagymengyi Dóra

 

http://mavzenekar.hu

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük