2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zenegép

2 perc olvasás
wurlitzer

wurlitzer

A Lánchíd pesti oldalával szemben található egy ötcsillagos luxushotel, a Four Seasons Gresham Palace. Étterme is van, magyar és francia konyhával. Nem mindig volt ilyen elegáns étkező a palotában. Jó néhány évtizeddel ezelőtt működött ugyanott a Gresham Bisztró. Orosz mintára nevezték el. (bisztró = gyors) Rövid idő alatt rendkívül népszerű lett. Két nevezetessége volt, a sült virsli és a wurlitzer. Akkoriban a virslit egész évben nélkülöztük, legfeljebb szilveszter előtt lehetett itt-ott kapni, esetleg „pult alól”. A sült virslit papírtálcán hozták mustárral és szalmakrumplival. Nagyon élveztük

A másik nevezetesség a wurlitzer volt. ilyet még nem látott Budapest népe. Pénzbedobós lemezlejátszó. Egy ablakon át megfigyelhettük, hogy a gép karja kiemeli a választott lemezt, odaviszi a lemezjátszóhoz és egy másik kar ráteszi a pick-up tűjét a lemezjátszó tányérjára. Egy forint ellenében gombnyomással lehetett választani a világslágerek között. In The Mood. Chattanooga Choo Choo. The Bridge on the River Kwai. Tico-Tico. Samba Do Brasil. Köztük „embargós” nóták is akadtak.

De miért is nevezték wurlitzernek, amikor becsületes neve az egész világon yukebox volt? Franz Rudolph Wurlitzer 1853-ben alapította vállalatát az Ohio állambeli Cincinnatiban. A társaság különleges hangszerek gyártására szakosodott. Hol volt még akkor a pénzbedobós lemezjátszó? Még a hanglemezt is csak évtizedek múltán találták fel. Mégis, amikor megjelent Magyarországon ez a speciális zenegép, wurlitzernek nevezték el. A gépet bérelni lehetett. A bérbeadó cég gondoskodott a karbantartésról, a lemezek időnkénti cseréjéről, a szükséges javításokról. A bedobott pénzek bőségesen fedezték a bérlei díjat.

A wurlitzer hazánkban lassan kimegy a divatból. Utoljára Mátraszentimrén láttam egy presszóban, 100 forintért szolgáltatta a slágerzenét. Horváth Charlienak, a népszerű énekesnek van egy dala, a Zenegép. (Generál-együttes, 1977.) A gép a világ összes futó slágerét eljátszotta, de sajnos ma már az udvaron hever, ócskavas lett belőle. Lehet, hogy ez lesz a sorsa a wurlitzernek is?

wurlitzer gyártmány
zenegép a xix. századból

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.