Carmen Souza első alkalommal mutatkozik be Magyarországon. Az énekesnő a legújabb lemezének anyagát mutatja be zenekarával a Kachupada-turné keretében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2013. augusztus 2-án, pénteken.

 

Carmen Souza első alkalommal mutatkozik be Magyarországon. Az énekesnő a legújabb lemezének anyagát mutatja be zenekarával a Kachupada-turné keretében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2013. augusztus 2-án, pénteken.

 

Carmen Souza a Zöld-foki-szigetekről Portugáliába bevándorló családban született, jelenleg Londonban él. (A Zöld-foki-szigetek a nyugat-afrikai Szenegál partjaitól cc. 500 kilométerre vannak, de mondhatnám úgy is, hogy félúton Portugália és Brazília között, az Atlanti-óceánon.) Hatott rá a Zöld-foki-szigetek zenei hangulatát mélyen meghatározó sodade melankóliája valamint a kreol nyelv, amelyen a mai napig énekel. Zenei pályafutásában megkerülhetetlen szerepe volt annak a stiláris nyitottságnak, amelyet a vele kezdettől együttműködő bőgős, Theo Pas'cal képvisel.

 

Eddig négy albumot készítettek, melyekben a zöld-foki morna, – egy sajátos keveréke a portugál fadónak és a brazil bossa novának, mondhatnám, hogy a zöld-foki blues – a latin és afropop, a soul illetve az amerikai jazz jegyei egyaránt fellelhetők.

A Zöld-foki Music Awards 2013 díjra négy jelőlést kapott, melyből kettőt, a legjobb morna dal és a legjobb női előadó címet meg is nyerte. A legjobb kola dal és legjobb akusztikus album kategóriában kapott még jelölést.

 

A Kachupada című albumon A muzsika hangja film népszerű dala, a My Favorite Things is szerepel, Zöld-foki-szigeteki stílusban. Az énekesnőt egy rádióban hallott John Coltrane-feldolgozás inspirálta. A Batuke elnevezésű tradicionális ritmus természetesen folyik, lüktet végig a dallal. Souza ugyanezt alkalmazta a Donne Lee című számnál is: írt hozzá zöld-foki szöveget, a bebop ritmust pedig hagyományos funanával helyettesítette.

 

Zenéjének megtévesztő egyszerűsége és kivételes tisztasága annak a különleges zenei keveredésnek köszönhető, amely a Zöld-foki-szigeteki gyökereknek a jazz-zel és a modern soul hatásokkal való találkozásából megalkotta a csodálatosan vibráló, akusztikus hangzású, izgalmasan hibrid műfajt: a XXI. század világzenei soulját." (David Sylvian)

 

A koncerten Carmen Souza énekel, gitározik, zenésztársai Theo Pas'cal – basszusgitár, bőgő, Filipe Melo – zongora és Elias Kacomanolis – dob, ütőhangszerek.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a koncerthez különleges élménycsomagot is kínál a világzene kedvelőinek. A limitált számban megvásárolható prémium ajánlat az első kategóriás jegyen túl tartalmazza a retúr Színházi hajójegyet, egy welcome koktélt, a zártkörű próbán való részvételt, egy latin hangulatú vacsorát valamint a Víztorony kilátó és kiállítások megtekintését.

Online jegyvásárlás és további információ: www.szabadter.hu

 

 

2013. augusztus 2. (péntek) 20:00

Carmen Souza – Kachupada (világzenekoncert)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

 

www.szabadter.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük