Évente 10%-os energia-megtakarítást eredményez a Dataplex kft. által alkalmazott energiahatékonysági irányítási rendszer alkalmazása, melyet tanúsítványukkal biztosítanak. A Dataplex kft. 3 futballpályányi területen összesen 50 ezer háztartásnak megfelelő energiát fogyaszt évente. Az energiahatékonysági irányítási rendszernek köszönhetően így 5 ezer háztartásnak megfelelő mennyiséget, azaz egy kisváros fogyasztását tudják így megspórolni. Az energia hatékony működésre a Globe System készítette fel a társaságot.

 

Évente 10%-os energia-megtakarítást eredményez a Dataplex kft. által alkalmazott energiahatékonysági irányítási rendszer alkalmazása, melyet tanúsítványukkal biztosítanak. A Dataplex kft. 3 futballpályányi területen összesen 50 ezer háztartásnak megfelelő energiát fogyaszt évente. Az energiahatékonysági irányítási rendszernek köszönhetően így 5 ezer háztartásnak megfelelő mennyiséget, azaz egy kisváros fogyasztását tudják így megspórolni. Az energia hatékony működésre a Globe System készítette fel a társaságot.

Az éves szinten 100 millió forintos nagyságrendű megtakarítás érdekében a társaság háromnegyed év alatt teljesen átalakította energia-felhasználási rendszerét. Több területen újra kellett tervezni a működést és működtetést. Ma szinte az utolsó fényforrás is ellenőrzött és szabályozott keretek között működik. A MSZEN 16001 Energiagazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt Magyarországon elsőként a Dataplex Kft. szerezte meg, a tanúsításra a Globe System Tanácsadó Kft. készítette fel a társaságot, az auditot az SGS Hungária Kft. végezte.

A MSZ EN 16001:2009 szabványt a legújabb és legjobb energiagazdálkodási gyakorlatokra, már meglévő nemzeti szabványokra és kezdeményezésekre alapozva hozták létre. A szabvány meghatározza az energiagazdálkodási rendszer bevezetésére és folyamatos fejlesztésére vonatkozó követelményeket és útmutatást nyújt a szabvány alkalmazásához. A szervezet számára előírja többek között az energia politika kialakítását, a jelentős energia-fogyasztási területek azonosítását, valamint energiagazdálkodási célok és programok meghatározását, akciótervek megvalósítását.

A MSZ EN 16001:2009 bevezetése minden szervezet számára ajánlott – mérettől, iparágtól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. Kiemelten ajánlott a magas energiaigényű ipar területén működő vállalatok esetében, vagy azon szervezeteknél, akiket közvetlenül érint az üvegházhatású gázokra vonatkozó törvényi szabályozás.

A MSZ EN 16001:2009 szabvány előnyei:

 • Csökkenti a költségeket: Az energia fogyasztás azonosításával, mérésével és nyomonkövetésével csökken az energia fogyasztás és ezzel a költségek.
 • Javítja az üzleti teljesítményt: Az energia hatékonysági megoldások és az energia fogyasztás csökkentés felé irányuló magatartásbeli változás az üzleti teljesítmény javulásához vezet.
 • Biztosítja a vezetői elkötelezettséget: A vezetői döntésekben kulcsfontosságú szerepet kap a hatékony energiagazdálkodás.
 • Megfelel a törvényi előírásoknak: Megfelel a jelenlegi és jövőbeni energia hatékonysági céloknak, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos törvényi előírásoknak.
 • Csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását: Az energiagazdálkodási rendszer működtetésével a szervezet megfelel az érintett felek jelenlegi és jövőbeli elvárásainak, követelményeinek.
 • Energiapolitika és mérhető célok meghatározása: A szervezeten belül energiagazdálkodási politika bevezetése és az energia-hatékony gondolkodás beágyazása kiemelten fontos.

A Dataplex az infokommunikációs infrastruktúra-kihelyezés (kolokáció) legjelentősebb hazai szolgáltatója, 2002-ben kezdte működését a Béres Csoport részeként, majd 2005-ben a Magyar Telekom NyRT. 100%-os tulajdonába került. A Dataplex budapesti létesítménye a világon jelenleg elérhető legmagasabb technológiai szintet képviseli, ügyfelei gyakorlatilag korlátlan adatátviteli sávszélességet és optimális hálózati körülményeket élvezhet. A legszigorúbb szabványokat is kielégítő biztonsági rendszer, maximális tűzvédelem, garantáltan folyamatos áramellátás és a környezeti feltételek kifinomult szabályozása gondoskodik üzleti szempontból kritikus berendezések és alkalmazások védelméről, megbízható működéséről.

Az adatközpont, két szinten összesen 14400 m2 (kb. 3 futballpályányi) technikai területen működik. A négy alapszolgáltatás, melyre a cég a hírnevét alapozza: redundáns áramellátás, hűtés, extrém biztonság és tűzbiztonság (az első kettőt 99,999%-os rendelkezésre állás mellett biztosítja).  Ebből is kitűnik, hogy a cég szolgáltatásai meglehetősen nagy energia igényűek, a folyamatos energia-felvétel körülbelül 50.000 háztartás ellátásával egyenértékű.

A versenyképesség alapvető követelménye az energiahatékonyság optimalizálása. Azzal, hogy a Dataplex sikerrel vezette be és integrálta működésébe a teljesen új szemléletet követelő MSZ16001 rendszert, példát szeretne mutatni más gazdálkodó szervezeteknek, a környezetvédelem és az energiatudatosság területén.

Az új, auditált rendszerrel a Dataplex még hatékonyabban tudja érvényesíteni energiapolitikai irányelveit, melyek:

 • a) Az energiaellátás biztonságának megőrzése, fokozása,
 • b) Az energiahatékonyság javítása, ezáltal a Dataplex Kft. versenyképességének növelése,
 • c) Az energiatakarékosság elvének érvényesítése, az ügyfeleket takarékosságra ösztönző üzleti modellek alkalmazása,
 • d) A környezetvédelmi szempontok érvényesítése mind a meglévő berendezéseknél, mind a jövőbeni fejlesztéseknél,
 • e) A költséghatékonyság elvének érvényesítése az energiarendszer működtetésénél és fejlesztésénél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük