Az estek házigazdája, művészeti vezetője: Balázs János, Liszt-díjas zongoraművész. A Fonó a Prima Primissima díjból meglepte magát és közönségét egy csodálatos zongorával. A hangszer a Steinway család tagja, egy Essex, amely a Fonó termében, és méreteiben minden művész igényét ki tudja elégíteni.

 

Az estek házigazdája, művészeti vezetője: Balázs János, Liszt-díjas zongoraművész. A Fonó a Prima Primissima díjból meglepte magát és közönségét egy csodálatos zongorával. A hangszer a Steinway család tagja, egy Essex, amely a Fonó termében, és méreteiben minden művész igényét ki tudja elégíteni.

 

A zongorát egy új sorozattal, világhírű művészekkel avatják fel.

Magyarország zongorista nemzedéke 2 évszázada a világ élvonalában jár. Liszt Ferenc óta a nemzetközi zenei életben folyamatosan zseniális és példaértékű pianistáktól hangos a világ. Thomán István, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Cziffra György, Fischer Annie, Anda Géza, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, csak egy pár név a hosszú sorból.

 

A Fonó Budai Zeneház zongorista generációk elnevezésű koncertje ezt a Liszt családfa ágait hivatott megmutatni, elindulva Vásáry Tamástól, aki korunk egyik legnagyobb hatású zongoraművésze. Nem meglepő, ha egy családon belül is kialakulnak zongorista generációk, így lesz ez látható és hallható azon a koncerten, ahol a Balázs Elemér család és Oláh Kálmán család együtt lép fel, Apáról fiúra száll a zongora és a zene szeretete.

A záró hangversenyen pedig a legfiatalabb generáció két kiemelkedő művésze lép a pódium elé, Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály, akik élő bizonyítékai annak, miszerint a magyar zongorista véna kimeríthetetlen és állandó jelenléttel bír a világ számos pódiumain. 

 

Az első koncert április 15-én lesz a Fonó Budai Zeneházban.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze üti majd le az első hangokat a zongorán a Fonó színpadán. Ugyanezen az estén Balázs János, Liszt-díjas zongoraművész is megszólaltatja a hangszert. A művészek a romantikus zongorairodalomból első sorban Chopin és Liszt műveiből válogatnak majd műsorukban. A zenék szünetében Balázs János, a sorozat művészeti vezetője és az estek házigazdája kérdezi az idős mestert zenéről, élményekről, zeneszerzőkről.

 

A Zongoristagenerációk további két estjére májusban kerül sor: Május 9-én a jazz-zongoristák és az improvizáció kerül előtérbe Oláh Kálmán és fia Oláh Krisztián, valamint a dobos Balázs Elemér és zongorista fia, ifj. Balázs Elemér és zenésztársaiknak előadásában.

Május utolsó hetében a fiatal zongoristageneráció két legjelentősebb képviselője, Gyöngyösi Ivett, Junior Prima díjas zongoraművész, a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor győztese és Berecz Mihály, a 18 éves ifjú tehetség lép fel a házban.

 

A Zongorista-generációk c. sorozatra bérlet vásárolható.

 

2016. április 15. (20:00 óra)

Zongoraavató koncert: Vásáry Tamás és Balázs János

 

2016. május 9. (19:00 óra)

Jazz: Oláh Kálmán és Oláh Krisztián (zongora), Balázs Elemér (dob) és ifj. Balázs Elemér (zongora) és zenésztársaik

 

2016. május 29. (19:00 óra)

Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály

 

Fonó Budai Zeneház

Budapest, Sztregova utca 3.

 

http://www.fono.hu

https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük