2012. július huszadikától megnyitotta kapuit a Gundel Cukrászda. A cukrászda nemcsak süteményeket, fagylaltokat, pogácsákat kínál, hanem a Gundel hírnevéhez méltó megjelenéssel, kiszolgálással és vendégszeretettel is várja vendégeit. Sütemények széles választékát kínálják helyben fogyasztásra és elvitelre egyaránt. A Városliget szívében, az Állatkert főbejáratánál elhelyezkedő Gundel Cukrászdát az utcáról és az Állatkert felől egyaránt meg lehet közelíteni.

 

2012. július huszadikától megnyitotta kapuit a Gundel Cukrászda. A cukrászda nemcsak süteményeket, fagylaltokat, pogácsákat kínál, hanem a Gundel hírnevéhez méltó megjelenéssel, kiszolgálással és vendégszeretettel is várja vendégeit. Sütemények széles választékát kínálják helyben fogyasztásra és elvitelre egyaránt. A Városliget szívében, az Állatkert főbejáratánál elhelyezkedő Gundel Cukrászdát az utcáról és az Állatkert felől egyaránt meg lehet közelíteni.

 

Ahogy belépünk a cukrászdába, azonnal rabul ejti szemünket a falakon látható régi állatkerti plakátok sokasága. A néhány nappal ezelőtti bemutató tájékoztatón Persányi Miklós a Fővárosi Állat-és Növénykert főigazgatója elmondta, hogy a későbbiekben, mikor a projekt lezárul, a terem berendeződik sok érdekes kisebb – nagyobb tárggyal, amelyek a Városliget és az Állatkert történetét mutatják be. Egy különleges helyszín keletkezik, ahol a múlttal barátkozhatunk. Szeretnék elérni, hogy a látogatóik ne csak izgalmas állatkerti élményekkel találkozzanak, hanem értéket kapva tölthessék el napjukat, azaz megfelelő színvonalon és áron tudjanak enni és inni, leülni, egy kicsit megpihenni. Nem csak az állatkerti, hanem a gasztronómiai élmények is fontosak, hiszen a komplexitásba ez is beletartozik.

 

A cukrászda érdekessége a ZOO menü. Az állatkerti látogatóknak alkalmuk nyílik igényes környezetben, 1910 forintos áron háromfogásos, frissen készített ebéd elfogyasztására a cukrászda több mint 200 négyzetméteres teraszán. Minden héten kétféle ételsor közül választhatnak a vendégek, amelyeket Merczi Gábor, a Gundel Étterem executive chef-je állít össze, és a Gundel étterem konyháján készítenek el.

Alföldy Tádé a Gundel ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mindenki által elérhető árszínvonalat igyekeztek kialakítani és úgy, hogy a vendég Gundel minőséget kapjon. Az ára 1910 forint, emlékeztetve arra, hogy a Gundel 1910 óta működik itt. A három fogáson kívül az árban benne van az ebéd előtti kis buci a vajjal és egy kancsó szódavíz. A barátságos alacsony ár a süteményekre is igaz. A Gundel teraszon, egy látványasztalon megtekinthettük és megkóstolhattuk a kínálatot, Juhos József Cukrász Chef szakszerű asszisztálásával.

 

A Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító kortársai olyan nagy, a vendéglátást ma is meghatározó személyiségek voltak, mint Sacher, Ritz, Escoffler. Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Zseniális érzékkel alkalmazta a modern gasztronómiai technológiát. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére. Az 1939-es New Yorki világkiállítás Gundel étterméről azt írta a New York Times, hogy az többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus.
Gundel Károly gasztronómiai történelmet is írt ételeivel. Ahogy nagy zeneszerzőink, Kodály és Bartók a magyar népzenét gyűjtötték össze a történelmi Magyarország széles határain belül, úgy szedte össze Gundel az étel specialitásokat.

Gundel Károly éttermeibe, a Gellértbe, a Royal Szállóba és magába a Gundel házba jártak neves magyar politikusok, művészek, írók és sportolók Az étterem séfjei és maga Gundel Károly is örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára különleges fogásokat alkotott, melyeket a vendégekről nevezett el. Így született többek között a tojás Munkácsy módra, az Újházi húsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak.

A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás keserves éveit. 2010-ben, alapításának 100. évfordulóján büszkén folytatta Gundel Károly legszebb vendéglátási hagyományait, aki azt mondta:

„Nem is úgy érzem magam, mint egy vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek a házát megtisztelték vendégei látogatásukkal."

Az éttermükben rendkívüli hangsúlyt fektetnek a minőségre, azért, hogy betérő vendégeik mindig elégedetten távozzanak. Nem csupán az elfogyasztott étel finomsága fontos, hanem az a miliő is, amelyben azt elfogyasztják. A Gundel nem luxus, a Gundel minőség.

 

A Gundel Magyarország Vezető étterme 1910 óta, de azt kevesen tudják, hogy Gundel Károly korszakalkotó konyhájában csodálatos desszerteket és süteményeket is készített, többek között a Gundel palacsintát, a somlói galuskát és a híres Gundel tortákat. Ezt az örökséget viszik tovább a Gundel Cukrászda megnyitásával.

A Gundel Cukrászda kínálatát igazi békebeli cukrász remekek alkotják, ám megtalálhatóak benne a „nagyi süteményei", a francia cukrászati vonal és cukormentes finomságok is. Természetesen minden termék eredeti receptúrák és a legjobb alapanyagok felhasználásával, Gundel minőségben készül.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főbejárata és a Gundel Étterem között elhelyezkedő műemléképületben a finom süteményeken kívül vendégeik gyorsan juthatnak állatkerti belépőhöz is, mivel a cukrászdában úgynevezett Fast Lime jegyvásárlási lehetőség áll rendelkezésre.

 

Magyarország „kultúiparának" fővárosa  a Városliget lesz.

„A Városligetről szólva L. Simon László (Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára) elmondta: nem egyszerűen egyike a nagy zöldterületeinknek, hanem nemzeti jelentőségű kulturális és turisztikai attrakciók páratlan és különleges együttese is, amelynek értékét a tervezett új múzeumokkal is emelni kívánja a kormány. A világ első közparkját, a jövőre 200 éves jubileumát ünneplő városligetet már ma is több mint 4 millió látogató keresi fel." (Kultúráért Felelős Államtitkárság)
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/magyarorszag-kulturiparanak-fovarosa-a-varosliget-lesz

 

A Gundel Cukrászda védjegyéül a magyar származású Milton Glaser által tervezett
„Gundel Lady in Chair" című festményét választották, amely hölgyalakja jól szimbolizálja
a kényelmet és vendégszeretetet, amivel a Gundel körül veszi vendégeit. A művész ezen
alkotását a Gundel számára készítette. Glaser alkotta a híressé vált „I love New York" feliratot is, mely a XX. század leggyakrabban reprodukált ikonjává vált.

 

A Cukrászda szolgáltatásai:

  • A Gundel élmény otthonába is elkíséri a minőségre – és az édességre – éhezőket. Sós és édes süteményeik elvitelre is készülnek, tortáik emelik a születésnapok és esküvők fényét.
    A Gundel Cukrászdának helyet adó műemléképület emeletén található különterem nyáron kiváló helyszín céges (meeting, sajtó tájékozató, tréning) és családi (gyermekzsúr, családi ebéd) rendezvények lebonyolítására.

„Hisszük, hogy a minőség mindenkinek jár, így a nap végén süteményeink az 14. kerületi önkormányzat által javasolt Zuglói Szociális Gondozó Szolgálat lakóinak életét édesítik meg."

Néhány érdekesség süteményeikről.
Gundel torta
Borbély Béla egykori cukrászmesterük a Gundel újranyitására alkotta meg a tortát. Tésztája vajas csokoládés piskóta, amelybe két féle csokoládét használnak fel.  A krém praliné csokoládé és tejszín főzete. A torta érdekességét a belső dekoráció adja.

Új Gundel torta (Trüffel marcipán)
A Gundel-család egyik receptes könyvében leltek rá egy régi torta leírására. A múlt ízeit felidéző, kézzel írt recept Juhos József főcukrász fantáziáját is megmozgatta, azonban az elmúlt közel száz év akkora változást hozott a magyar nyelvben, hogy egyes alapanyagok megértéséhez a Ház történészének segítségére is szükség volt. A receptúra hosszas tanulmányozása után végre neki láthattak a munkának a cukrászműhelyben. Így született meg a régi-új trüffel-marcipán Gundel-torta. Mandulalisztes diós csokoládés piskóta benne tejszínes csokoládés ganache krém (csokoládé és tejszín főzete) és egy vékony marcipán lap, ami felteszi a koronát erre a remekműre.

 

Gundel palacsinta
A világon szinte mindenhol ismerik a híres Gundel palacsintát, de Magyarországon biztosan minden második étteremben szerepel az étlapon. A készítés fortélyait azonban csak a Gundelben alkalmazzák ma is az eredeti receptnek megfelelő módon. A lényeg pedig mindig az apró részletekben rejlik. A Gundelben évente 25000 adag palacsintát szolgálnak fel vendégeiknek és ehhez 1000 kg diót, 500 kg csokoládét használnak fel.

Somlói galuska
A desszertet a Gundel étterem egyik alkalmazottja, nevezetesen Gollerits Károly álmodta meg, aki a Gundel étterem vezető főpincére volt 16 évig. A Somló-hegy vidékéről származó feleségének kedveskedett ily módon. A magyar lakosság körében végzett széleskörű közvélemény kutatás szerint a somlói galuska lett a 2010-es év süteménye.

Rigó Jancsi
Rigó Jancsi, az egyik leghíresebb cigányprímás volt. Ötéves kora óta hegedült, tízévesen már apja zenekarában játszott, sokszor szólót. Husonnégy évesen már saját zenekara volt és az Andrássy úton lévő Reutter kávéházban muzsikált. 1896-ban a párizsi Restaurant Payard-ban játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége,egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward is. Az asszony beleszeretett Rigó Jancsiba és elhagyva férjét feleségül
ment a prímáshoz. A szerelmi történetből 1959-ben francia-magyar film is készült. Jancsi egy alkalommal egy pesti cukrászdában csokoládés süteménnyel kedveskedett szerelmének. Az élelmes cukrász meglátta a lehetőséget és róla nevezte el azt. 2004 óta évente megrendezik a Rigó Jancsi fesztivált.

 

Juhos József Cukrász Chef, a szakma iránti szeretetét 1990-ben Pilisvörösváron, az Emil cukrászdában fedezte fel. Öt év elteltével már a Gundel étteremben, mint cukrászsegéd dolgozott. 25 évesen Bankett Chef lett, majd cukrászvezetővé avanzsált. Később Executive  Banquett Chefként dolgozott a Gundel Étterem konyháján, így alkalma nyílt egy teljesen más területen is kipróbálni szervezőkészségét. Dolgozott az 5 csillagos New York Palace Hotel kezdő csapatában és cukrász vezetőként erősítette a Gerbeaud cukrászatát is. A Gundel étteremben töltött 15 év alatt több alkalommal lehetősége nyílt külföldön is bizonyítani rátermettségét. Járt Ázsiában, Amerikában és Európa több országában is. Az itt szerzett tapasztalatok tovább mélyítették ismereteit a szakma különböző irányvonalait illetően, melyek kombinációit előszeretettel használja desszertjei megalkotásakor. Külföldi tanfolyamokon elleste a cukrászat fortélyait, hogy naprakész információkkal hazatérve újabb és újabb desszertcsodákkal kápráztassa el az édesség szerelmeseit.
Számos kiemelt rendezvényen, így többek között Operabálokon vagy a Savor Club (Michelin Csillagos Chefek Klubja,) összejövetelén is desszertjeivel zárult a menüsor.
Kedvenc területe a csokoládé és annak legkülönbözőbb felhasználási módjai, az egyszerű díszítésektől, a bonbonokon át egészen az ízesített moussokig.

 

A Gundel életében mindig különleges helyet kapott a kultúra és a művészetek. Éttermükben jelentős gyűjtemény található a 19. század elejének legnagyobb festőitől, a Gundel terasz és külön termek sokszor adnak otthont koncerteknek, kiállításoknak.

 

Legközelebbi eseményük:

  • 2012.szeptember 16. vasárnap

JIUITA Concert Tour 2012 – Előadás és koncert a 17. századi japán zenéről.
A Gundel étterem közel egy évtizede minden évben egy hónapot tölt Japánban, hogy bemutassa, és népszerűsítse a magyar gasztronómiát. E nagysikerű rendezvénysorozat japán partnere révén ért minket az a megtiszteltetés, hogy otthont adhatunk a Japán Kormány Kulturális Ügynökségének 2012. évi támogatásával megvalósuló koncertnek.

 

Azt hiszem nyugodt szívvel és bátran kijelenthetem, hogy Ujjé a Ligetben nagyszerű. És mint annak idején a kikiáltók, bíztatnám Önöket Olvasóinkat, hogy jöjjenek, csak tessék, csak tessék! Csak folyvást, csak folyvást! Ezt mindenkinek látnia kell!

 

http://www.gundel.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük