A világ legsúlyosabb és legnagyobb aranypénzét mostantól Ausztrália tudhatja a magáénak. A Perth-i pénzverde tegnap mutatta be a nyilvánosság előtt az ország jelképét, a vörös kengurut megjelenítő 1 tonna súlyú aranyóriást – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A világ legsúlyosabb és legnagyobb aranypénzét mostantól Ausztrália tudhatja a magáénak. A Perth-i pénzverde tegnap mutatta be a nyilvánosság előtt az ország jelképét, a vörös kengurut megjelenítő 1 tonna súlyú aranyóriást – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az 1 tonnát (1.000 kg) nyomó érme 99,99%-os tisztaságú aranyból készült, a benne lévő nemesfém piaci értéke meghaladja jelenleg a 12 milliárd forintot. Az érme egyik oldalára Ausztrália címerállata, az egyedül az ötödik kontinensen őshonos kenguru került. A másik oldalon II. Erzsébet angol királynő, Ausztrália hivatalos államfőjének arcképe látható.

 

A világ legnagyobb aranypénze – Kenguru

 

Az elképesztő méretű érme bemutatását II. Erzsébet ausztráliai tartózkodásához igazította a pénzverde. Az idén 85 éves uralkodó múlt szerdán érkezett 16. államfői látogatására az államformája szerint alkotmányos monarchiának számító szigetországba.

 

Az érme követi az először 25 éve megjelent ausztrál befektetési arany érmék látványvilágát. Ezeknek az 1/20-ad unciától (1,555 gramm) 1 kiló súlyig nyolc méretben gyártott érméknek a témája évről évre szintén az ausztrál kenguru. Az egytonnás érme átmérője megközelítőleg 80 cm, a vastagsága pedig 12 cm. Az aranypénz névértéke egymillió ausztrál dollár, így Ausztráliában hivatalosan fizetőeszköznek is számít. A méreteiben aligha túlszárnyalható érmének saját honlapot is szentelt a 112 éves múltra visszatekintő pénzverde, amelyen a gyártás folyamatáról egy kisfilm tekinthető meg.

 

Az új világrekorder a 2007-ben készült, 100 kg súlyú és 53 cm átmérőjű kanadai arany "Maple Leaf" (juharlevél) érmét taszítja le a trón legfelső fokáról. Amiben azonban nem sikerült legyőzni a kanadaiakat, az a nemesfém finomsága. A kanadai monstrumot 99,999%-os tisztaságú aranyból öntötték. Az egyre gigantikusabb méretű aranypénzek gyártásával egymásra licitáló pénzverdék nem titkolt célja a világraszóló figyelemfelkeltés, a saját befektetési aranyérméik ismertebbé tétele a befektetők számára.

 

A hónap elején egyszer már felhívta magára a Föld legnagyobb kitermelhető aranykincsét (7.300 tonna) a felszín alatt rejtő és ezért arany-nagyhatalomnak számító Ausztrália a figyelmet, amikor bejelentette egy új fizikai aranypiac létrejöttét Australian Bullion Exchange – http://www.abx.com.au/ -néven. A működését Brisbane-ben megkezdő új kereskedési helyszín a fizikai aranykereskedésben meghatározó London, Zürich és Hongkong mellett szeretne labdába rúgni.

 

Az érme honlapja: http://www.1tonnegoldcoin.com/

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük