Már letölthető az az okostelefonokra szánt alkalmazás, melynek segítségével könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet bankkártyával fizetni számos szolgáltatónál és internetes kereskedőnél. A MasterCard Mobile bevezetése új korszakot nyit a mobilfizetés fejlődésében, hiszen ez az első fizetési alkalmazás Magyarországon, ami függetlenül attól, hogy az ügyfél melyik mobiloperátor vagy bank szolgáltatását veszi igénybe, csupán a bankkártya segítségével teszi lehetővé a fizetést, megnyitva ezzel az ilyen típusú alkalmazások használatát több millió MasterCard kártyabirtokos előtt.

Már letölthető az az okostelefonokra szánt alkalmazás, melynek segítségével könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet bankkártyával fizetni számos szolgáltatónál és internetes kereskedőnél. A MasterCard Mobile bevezetése új korszakot nyit a mobilfizetés fejlődésében, hiszen ez az első fizetési alkalmazás Magyarországon, ami függetlenül attól, hogy az ügyfél melyik mobiloperátor vagy bank szolgáltatását veszi igénybe, csupán a bankkártya segítségével teszi lehetővé a fizetést, megnyitva ezzel az ilyen típusú alkalmazások használatát több millió MasterCard kártyabirtokos előtt.

A Telenor MIX klubjában tartott sajtótájékoztatón mutatták be az alkalmazást, ami egyelőre T-COM-os és Telenor-os mobiltelefonokhoz ingyenesen elérhető, ha a telefononon Android, illetve Apple készülékek esetén IOS van. Más esetekben a szolgáltató SIM toolkit alkalmazást bocsát rendelkezésre kérésre.(Szükség esetén SIM kartya cserével.)

Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetési szolgáltatásokért felelős regionális vezetője arra reagált, hogy: „Az okostelefonok térnyerésével számunkra és a projektben résztvevő partnereink: a Telenor, a Magyar Telekom, az FHB Csoport és a Cellum számára is világos volt, hogy van igény olyan alkalmazás létrehozására, mely több szolgáltató készülékein is működik, és annak előnyeit minden MasterCard bankkártyával rendelkező ügyfél élvezheti. Köszönhetően a résztvevő partnerek példaértékű együttműködésének, ezt a célt ma elértük, és elmondhatjuk, hogy a mobilfizetés terén, európai szinten is úttörő szolgáltatást indíthatunk"

 

A MasterCard Mobile kezdetben három területen biztosít fizetési szolgáltatást:

  • segítségével mobiltelefon-egyenleget lehet feltölteni,
  • bizonyos szolgáltatói számlák rendkívül kényelmes és gyors befizetését teszi lehetővé,
  • valamint  internetes fizetésre is alkalmas.

 

Az alkalmazás letöltése és regisztrációja után a bankkártyát is regisztrálni kell a telefonon keresztül, melynek egyszeri díja bruttó 99 forint. Ezután a vásárlónak már nem kell minden egyes fizetéskor megadnia kártyaadatait. Ez nem csupán gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a telefonról indított fizetéseket, de sok felhasználó számára megnyugtató is, hiszen a kutatások szerint továbbra is magas azoknak a fogyasztóknak az aránya, akik ódzkodnak kártyaadataik használatától az internetes fizetések alkalmával. A MasterCard Mobile-lal történő fizetéskor tehát sem a kártyaszámot, sem a bankkártya biztonsági CVC vagy PIN kódját nem kell megadni. A kártyabirtokos mobiltelefonszámát, vagy kifejezetten a szolgáltatáshoz biztosított MasterCard Mobile azonosítóját adja meg fizetéskor, és a telefonjára érkező, a tranzakció adatait tartalmazó fizetési kérést egy hat számjegyű, alfanumerikus titkos kód megadásával (mPIN) erősíti meg. Az mPIN olyan állandó kód, amelyet az alkalmazás regisztrációjakor választ magának a felhasználó, és amelyet bármikor megváltoztathat a telefonján keresztül. Az mPIN nem azonos a bankkártya PIN kódjával.

 

A MasterCard az alkalmazáson keresztül elérhető szolgáltatók és kereskedők folyamatos bővülésére számít. Jelenleg Telenor és QR kóddal ellátott T-Mobile és T-Home számlákat lehet kiegyenlíteni a MasterCard Mobile segítségével, vásárolni pedig a Bookline, a Bónusz Brigád, a Bortársaság és a GRoby kínálatából lehet.

Amint Szetnics László kiemelte: „Több kereskedő jelezte, hogy szeretne csatlakozni a MasterCard Mobile magyarországi elfogadáshoz, így ebben a szegmensben gyors növekedésre számítunk. A kiskereskedelmi szolgáltatások mellett terveink között szerepel a személyek közti pénzküldési funkció (P2P) bevezetése is." 

 

A MasterCard Mobile alkalmazás segítségével a Magyar Telekom és a Telenor ügyfelei kiegyenlíthetik számláikat. Az egyik számlafizetési mód a számlára nyomtatott QR kód -homokkód – lefotózásával indítható tranzakció. Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója hozzátette: „Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a MobilFizetés egy lépcsőfok az ideális, távoli fizetéseket biztosító megoldás felé vezető úton. A MasterCard Mobile szolgáltatás az eddig létező korlátokat szünteti meg, biztosítja az ügyfél számára saját, meglévő MasterCard bankkártyái használatát ilyen típusú fizetésre. A szolgáltatás elterjedése érdekében a Magyar Telekom, mint az egyik legnagyobb hazai számlakibocsátó,  minden T-Home és T-Mobile készpénzátutalási megbízással ('sárga csekkel') kiállított számláját QR kóddal látja el. Így azok akár a fotelből befizethetővé válnak a MasterCard Mobile alkalmazás segítségével, könnyen, gyorsan és kényelmesen."

 

Az alkalmazás kényelmén és gyorsaságán kívül fontos előnye, hogy az eseti banki átutalással vagy a csoportos beszedési megbízással szemben az egyszeri regisztrációs díjon (bruttó 99 forint), és a mobil adatforgalom generálta (jellemzően minimális) költségen felül a szolgáltatásért nem kell fizetni.  Foltányi Tamás, az FHB Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója értékelte a megoldás jelentőségét: „Lassan nem telik el úgy nap, hogy ne jelenne meg hír egy újabb mobilfizetési megoldásról. A sok, egymással nem kompatibilis kísérlet kevés eséllyel marad meg, függetlenül attól, hogy konkrétan mennyire biztonságos, technikailag fejlett, üzletileg ötletes, mert egy ilyen kezdeményezés nehezen talál utat a globális piacra. Az igazán jó terméket úgy lehet sikerre vinni, ha az erejüknél, pozíciójuknál fogva megfelelő partnerek együttműködnek, és szerencsésen elnyerik a fogyasztók támogatását. A MasterCard Mobile Magyarország esetében egy hazai fejlesztő cég és egy magyar bank két nagy mobiloperátorral közös megoldását tartotta arra érdemesnek a MasterCard, hogy ez legyen a világon a harmadik olyan mobilfizetési projekt, amit a saját brandje alatt indít útjára."

 

A MasterCard Mobile ingyenesen letölthető iOS 4.0-ás (iPhone) és Android 2.2-es (vagy afeletti) operációs rendszert használó okostelefonokra, függetlenül a mobiloperátortól. Azon felhasználók esetében, akik nem rendelkeznek ezen operációs rendszerek valamelyikét használó mobiltelefonnal a Telenor és a T-Mobile dinamikus SIM kártyájával ellátott, hagyományos készülékeken – egy ún. STK (SIM Tool Kit) alkalmazás letöltésével – szintén működik a MasterCard Mobile szolgáltatás. (A speciális SIM kártya a mobilszolgáltatók üzleteiben igényelhető).

„Mi a Telenornál hiszünk abban, hogy a mobileszközök segítségével, vezeték nélkül szinte bárhol, bármikor elérhető szolgáltatásoké a jövő. Ezek fejlődését jól mutatja, hogy a MasterCard Mobile bevezetésének köszönhetően mára a pénzügyek intézéséhez, a fizetéshez sincs szükség másra, csak egy okostelefonra. Nem csoda, hogy e készüléktípus terjedése négyszer gyorsabb, mint a hagyományos mobileszközöké. Igyekszünk lépést tartani ezzel a rohamosan növekvő igénnyel, és kielégíteni a felhasználók mobilitással, gyorsasággal és kényelemmel kapcsolatos elvárásait a legújabb készülékek elérhetővé tételével és az olyan alkalmazások elterjedésének támogatásával, mint a MasterCard Mobile" – mondta Takács Zoltán, a Telenor termék és innovációs igazgatója.

 

A MasterCard Mobile alkalmazásba az összes MasterCard bankkártya regisztrálható. A közeljövőben várhatóan a Maestro bankkárttyákkal is lehetséges lesz az alkalmazás használata. A MasterCard Mobile letöltéséhez, valamint a vásárlási műveletek elvégzéséhez természetesen szükséges a telefon internetes – SIM Tool Kit esetén SMS -kapcsolatát biztosítani.

 

„A MasterCard, a Magyar Telekom, a Telenor és az FHB a Cellummal, Magyarország vezető, mobilfizetési megoldásokat fejlesztő cégcsoportjával közösen alkotta meg ezt az új alkalmazást. A hang-, a kép- és a szöveg-továbbítás régóta magától értetődő alapszolgáltatása a mobiltelefonoknak. A Cellum most a mobilkészülékre költözteti a bankkártyát is, így pénz is szabadon küldhetővé válik. Fejlesztőink olyan biztonságos rendszert alkottak, ahol egy telefonra másolt bankkártya gondoskodik róla, hogy elfelejthessük az egyenlegfeltöltés, postai csekkbefizetés, pénzküldés, elektronikus vásárlás eddigi nehézségeit. A Cellum által fejlesztett ún. integrált QR kód alapú rendszer az ügyfél számára egyszerűen használható, a kereskedők számára pedig gyors és biztonságos tranzakciót biztosít." – mondta el Inotay Balázs, a Cellum Global stratégiai igazgatója, akik ezt az alkalmazást fejlesztették.

 

A Magyar Nemzeti Bank 2011. első féléves adatai szerint Magyarországon több mint 3,6 millió MasterCard márkájú bankkártya van forgalomban, így a hazai kártyaállomány jelentős része használható a MasterCard Mobile alkalmazásban, amely a hazai kártyákon kívül fogadja a külföldi kibocsátású MasterCard kártyákat is.

 

Az alkalmazás magyar nyelvű leírása és használati utasitása:

http://www.mastercard.com/hu/personal/hu/mobile/faq.html

A MasterCard® Mobile alkalmazást a következő weboldalakról töltheti le:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük