Az egykori Godot kávéház sajtóeseményén együtt ünnepeltek a Dumaszínház előadói, a Dumaszínház alapítói Litkai Gergely, Sáfár Zoltán és Ardai Tamás. Az esemény keretében sor került egy emléktábla elhelyezésére, és bemutatták „A Dumán túl" című könyvet.

 

Az egykori Godot kávéház sajtóeseményén együtt ünnepeltek a Dumaszínház előadói, a Dumaszínház alapítói Litkai Gergely, Sáfár Zoltán és Ardai Tamás. Az esemény keretében sor került egy emléktábla elhelyezésére, és bemutatták „A Dumán túl" című könyvet.

 

A Dumaszínház társulatát 2003-ban alapította Litkai Gergely, Sáfár Zoltán és Ardai Tamás. Fiatal, tehetséges humoristák kaptak lehetőséget Magyarország első stand-up comedy klubjában a Godot Kávéházban arra, hogy díszletek, segédeszközök nélkül, egy szál mikrofonnal kiállva, történeteikkel szórakoztassák a közönséget.

 

A kezdeményezésnek hamar híre ment, a klubműfaj egyre népszerűbb lett, és a folyamatos tehetségkutatásnak köszönhetően a társulat létszáma is gyorsan nőtt. A stand-up comedy csakhamar beköltözött a televízióba, rádióba, a fesztiválokra, céges és magánrendezvényekre, miközben tíz év alatt alapjaiban változtatta meg a magyar humort, közönség kedvencekké téve a műfaj legjobbjait.

 

„10 éve dumálunk
Pár hónaposok voltunk még csak, amikor mocorogni kezdett valami. Már nem csak 20-an, hanem időnként 25-en, sőt 30-an is eljöttek megnézni a Badárt, a Litkait, meg azt a szakállas debreceni srácot, a Hadházit, ahogy a füstös kávéházban felállnak a pódiumra, és mikrofont ragadnak. Igen, valami akkor ott mocorgott, mivel már nem lepődött meg a törzsközönség, ha valaki kiállt eléjük, és mesélni kezdett. Aztán jött egy szemüveges szentesi fiatalember, a Kőhalmi, utána pedig egy vékony zalai gyerek, a Bödőcs. akik földcsuszamlást okozó negyedóráikkal színesítették a palettát. Itt már tulajdonképpen estekről is beszélhettünk, hiszen miután híre ment, hogy itt valami olyasmi történik, amire érdemes időt szánni, a közönség létszáma már 35-40 főre is felduzzadt akár. A kedves nézők tagjai közül egyszer csak felpattant az egyik, hogy ő is szeretné kipróbálni magát. Kovács András Péterként mutatkozott be, de mi csak KAP-nak hívtuk. Ekkor már kultikus hellyé vált a Godot, ahova egy miskolci őrült is benézett, hogy bizonyítson. Igen, az ő nevére is tisztán emlékszem, Aranyosi Péternek hívták. Én már akkor megmondtam, hogy ez ki fogja nőni magát, és igazam lett: eltelt még néhány hét, és robbanásszerűen megnőtt a létszám. már rendszeresen majdnem teltházas, 50 fős esteket tartottunk.
A Madách téren megszületett valami, amit akkor még nem tudtunk igazán megfogalmazni, hogy mi az. Most se tudjuk. de akkor legalább még próbálkoztunk vele.
Most tíz évesek lettünk. Felcseperedtünk, kinőtt a hajunk, kihullottak a tejfogaink, és már egyedül járunk iskolába. Tíz évesek vagyunk. Boldog születésnapot nekünk, és Kedves Nézőinknek. Mert ők – illetve Ti – is most lettetek tízesztendősek."

 

Néhány megdöbbentő adat az idén 10 éves Dumaszínházról:

 

Csak az idén, eddig 684 előadás, több mint 132 000 fizető néző, 72 vidéki helyszínen!

Külföldi helyszínek: London, Dublin, Manchester, Bristol, Bécs, Brüsszel, Amszterdam, Zürich.

 

Idén debütált a Duma Aktuál, Duma Impró, Beugró vs Dumaszínház, Dumaszvingház,
Dallal a falnak – Zene teneked (Bruti és Hadházi László közös zenés estje), Tabu est,

Momentán vs. Dumaszínház, Én, Kőhalmi Zoltán (Kőhalmi Zoltán önálló estje-önmusical),

Egykettő, egykettő! Jó lesz! (Tóth Szabolcs önálló estje) produkció.

 

Estéről estére találkozunk velük. Tévében, rádióban, élő fellépéseken mesélik el életük örömteli-, vagy kínos pillanatait, titkait, fordulatait. Kitárulkoznak, mi pedig csak nevetünk zavarba ejtő őszinteségük hallatán. És éppen ez a céljuk.

 

Nevettetni, szórakoztatni.

Humoristák ők, stand-up komikusok.

 

http://dumaszinhaz.hu/

 

Lantai József