Öt kontinens több száz szállodája közül választották a legjobbnak a budapesti Buddha-Bar Hotelt. Az elismerés azért is különös megtiszteltetés, mert ilyen díjat még nem kapott Magyarországon szálloda.

Öt kontinens több száz szállodája közül választották a legjobbnak a budapesti Buddha-Bar Hotelt. Az elismerés azért is különös megtiszteltetés, mert ilyen díjat még nem kapott Magyarországon szálloda.

A szálloda tulajdonosai jordán – magyar kettős állampolgárok. A Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára, Wintermantel Péter egyebek mellett azért tartja jelentősnek ezt a díjat, mert Magyarország számára fontos a jó kapcsolat fenntartása az Európán kívüli országokkal. Ebben a sorban az arab világ kitüntetett célpont és benne Jordánia az egyik legfontosabb partnerünk. A Mellow Mood szállodalánc tagjaként egy évvel ezelőtt megnyílt Buddha-Bar Hotel pedig kiváló példája a gazdasági együttműködésünknek.

„Mélyen hiszek az emberi kapcsolatokban" – hangsúlyozta Zaid Naffa, a Jordán Hasemita Királyság magyarországi tiszteletbeli konzulja, a díj elnyerésének bejelentésekor tartott ünnepségen. Az idegenforgalomban pedig szinte felbecsülhetetlen az a hatás, amit az egyes országokba látogató turisták – saját tapasztalataik elmesélésével – honfitársaikra gyakorolnak. Ha ők ajánlanak valamit, az minden reklámnál többet ér. Azt szokták mondani: egy turista legalább nyolc másiknak adja tovább azt, amit látott, amiben része volt. Az a tény, hogy jordán üzletemberek ilyen díjat tudtak Magyarországra hozni, bizonyára előnyösen befolyásolja majd az idelátogatók létszámát is.

A Mellow Mood hotelcsoportnak tizennégy szállodája van Magyarországon és egy Bécsben. Közöttük a Budhha-Bar Hotel az első ötcsillagos. Igazgatója, Fazekas Tamás véleménye szerint minden szálloda életében nagyon fontos, hogy nemzetközi porondon megmérethesse magát. A díj azért is páratlan jelentőségű, mert nem valami helyi vagy európai kitekintésű eseményről van szó. Ebben a versenyben öt kontinens ötszáz szállodája vett részt és Magyarországon még soha egyetlen szálloda sem kapta meg a londoni székhelyű International Hotel Awards BEST INTERNATIONAL HOTEL INTERIOR díját.

Ez szigorúan szakmai díj, amit a közönség, a vendégek visszajelzései is alátámasztanak, hiszen maga az épület teremti meg a saját vendégkörét. Több példa is volt arra, hogy valaki – európai útja során – kizárólag csak azért jött Budapestre is, mert ezt a szállodát szerette volna kipróbálni. A neobarokk stílusban, 1899 – 1902 között létrehozott épület, szállodaként tavaly nyáron nyílott meg, 102 szobájából 27 lakosztály, konferenciaterem és gyönyörű spa is van benne. Jelenleg egy olyan franchise része, mely több mint húsz évvel ezelőtt Párizsban indult és jelenleg tizenhat országban van szállodája, étterme. Összesen három Buddha-Bar szálloda létezik, egy-egy Párizsban, Prágában és Budapesten.

Az International Hotel Awards 20 éve a nemzetközi szállodaipar egyik legnagyobb presztízsű megmérettetése. 17 kategóriában indulhatnak a szállodák, a Buddha-Bar Hotel a Best Hotel Interior díjra pályázott. A díj elnyeréséhez minden indulónak először a saját kategóriájában, a saját országában kell a legsikeresebbnek lennie. Ezt követően kerül a pályázata az öt régió küzdelmébe (Európa és Egyesült Királyság, Arab országok és Afrika, Ázsia és Csendes Óceáni térség, Amerikai kontinens, Karib térség), majd a világszintű versenybe. A Best International Hotel Interior díj elnyerésével a Buddha-Bar Hotel tehát sikeresen szerepelt nemcsak az Európai régió kategóriában, hanem a világ összes szállodája közül ismerték el különleges enteriőrjét.

A versenyben való részvételhez csaknem százoldalas könyvet kellett készíteni, bemutatva a Klotild Palota történetét, a rekonstrukció minden pontos részletét, a környezetvédelmi, műemlékvédelmi szempontokat, a belsőépítészek által készített terveket, a fenntartható fejlődést figyelembe vevő innovációs technológiákat, a felújításhoz használt burkolatokat, a befejezett hotel enteriőrre jellemző stílusjegyeket, amit a nemzetközi zsűri szigorú pontrendszer alapján értékelt. A díjakat Londonban, a patinás Grosvenor House Hotelben rendezett elegáns gálavacsorán adták át novemberben.

Londonban, a díj átadásakor szállodai szakemberek százai gyűltek össze, hogy megtudhassák, kik kapják a díjat – mondta el a hotel egyik tulajdonosa, Zuhair Awad. A nyertesre ugyanis nemcsak a hazai, de a nemzetközi turisztikai szakma is felfigyel. Büszkék vagyunk a kollégáinkra, akik a szállodában dolgoznak, a tervezőkre és a kivitelezőkre, akik létrehozták – hiszen ők mind együtt szerezték meg ezt a díjat. Tulajdonostársa, Sameer Hamdan még hozzátette: ez az elismerés nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace még ismertebbé váljon világszerte.

www.buddhabarhotelbudapest.com