Közösségi oldalakon ismerkednek, e-mailen leveleznek és online galériákon osztják meg egymással fotóikat az idén tíz éves Kattints rá, Nagyi! tanfolyamsorozat végzett szépkorú hallgatói. Az országos programot koordináló Budapesti Művelődési Központ 2011. május 9-én, hétfőn jubileumi ünnepséget szervezett a tiszteletükre.

Közösségi oldalakon ismerkednek, e-mailen leveleznek és online galériákon osztják meg egymással fotóikat az idén tíz éves Kattints rá, Nagyi! tanfolyamsorozat végzett szépkorú hallgatói. Az országos programot koordináló Budapesti Művelődési Központ 2011. május 9-én, hétfőn jubileumi ünnepséget szervezett a tiszteletükre.

A művelődési központ 2001-ben indította el időseknek szóló internetes tanfolyamát Budapesten. A program, a UPC Magyarország támogatói közreműködésével, az elmúlt tíz év alatt országos méretűvé nőtt. Ma már vidéki településeken is — összesen 38 helyen — zajlik az oktatás, eddig több mint 6 600 időskorú végezete el a tanfolyamot. Számos elismerés mellett a Kattints rá, Nagyi!-ra az Európai Unió eBefogadás Évének rendezői is felfigyeltek, 2008-ban az ePractice portálon a legjobb magyarországi gyakorlatként üdvözölték a programot, a Tempus alapítvány pedig tavaly novemberben a Hálózati Tanulásért Díjjal jutalmazta a kezdeményezést.

Ahol tud, segít
A program természetesen lépést tart az internet és a számítástechnika fejlődésével, a tananyag évről-évre frissül. Tavaly a közösségi oldalak használata is bekerült a tematikába, és néhány lelkes nagyi közreműködésével elindult a Kattintós nagyik klubja a Facebookon. A legaktívabb, legtapasztaltabb szenior hallgatók — ahogy a jubileumi rendezvényen is beszámoltak róla — igyekeznek minden alkalmat megragadni, hogy az internettel csak most ismerkedő társaikat segítsék. Többen közülük a tanfolyam elvégzése után önkéntesként is csatlakoztak a programhoz: van aki új szoftverek használatára, van aki a netezéshez szinte elengedhetetlen angol nyelvre tanítja a többieket.

Szeretek csicsázni
A születésnapi rendezvényen a szervezők mellett a hallgatók is megosztották a tanfolyammal kapcsolatos élményeiket. Egy, a nyugdíjas éveiben is aktív életet élő idős úr arról beszélt, hogyan segítették vállalkozásának menedzselésében a tanfolyamon tanultak, egy hölgy pedig a képszerkesztésben elért sikereiről számolt be a többieknek. — Szeretek csicsázni" — zárta power r pointos vetítését a 71 éves hölgy, majd a többieket is arra buzdította, ismerkedjenek meg közelebbről a grafikai programokkal.

Folytassa, Nagyi!
A szervezők a rendezvényt megelőzően születésnapi online kvízt hirdettek. A játék fődíja a UPC felajánlásával egy lapotop volt, melyet a tanfolyamot végzett kvízkitöltők között sorsoltak ki. A köszöntőket, előadásokat követően a BMK oktatói műhelyfoglalkozásra hívták a résztvevőket, ahol a közösségi fotómegosztás és szerkesztés technikáival ismertették meg őket, az oktatók pedig kerekasztal-beszélgetésen összegezték a tanításban szerzett tapasztalatokat. A BMK programfelelősei elmondták, hogy a tanfolyamokat a következő tíz évben is folytatni kívánják — ha lehet, minél több vidéki helyszínen. Akik pedig már magabiztosan kezelik a számítógépet, a Folytassa nagyi! tanfolyamon csiszolhatják tovább netes ismereteiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük