A gyermek-egészségügyi intézmények számára a K&H Bankcsoport ismét meghirdeti támogatást igénylő pályázatát, a K&H gyógyvarázst. Az elmúlt kilenc évben a K&H gyógyvarázs támogatásra közel 800 pályázat érkezett be, az időszak alatt 245 intézmény kapott összesen 451 millió Ft-nyi támogatást, 150 szórakoztató gyerekprogram és 23 ezer  könyv- és játékadomány kíséretében. 

A gyermek-egészségügyi intézmények számára a K&H Bankcsoport ismét meghirdeti támogatást igénylő pályázatát, a K&H gyógyvarázst. Az elmúlt kilenc évben a K&H gyógyvarázs támogatásra közel 800 pályázat érkezett be, az időszak alatt 245 intézmény kapott összesen 451 millió Ft-nyi támogatást, 150 szórakoztató gyerekprogram és 23 ezer  könyv- és játékadomány kíséretében. 

Most újra lehet pályázni eszközökre és berendezésekre, intézményenként maximum 4 millió, összesen 20 millió forint értékben. Az idei évben kiemelt, de nem kizárólagos figyelemben részesülnek a halmozottan sérült gyermekek kezelésével foglalkozó, illetve a gyermekfogászati ellátást nyújtó intézmények. 

 Horváth Magyary Nóra, a támogató K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója elmondta, a K&H Csoport  társadalmi felelősségvállalásának részét képezi az évtizednyi kiemelt figyelem a gyermekegészségügy iránt. 

A cégcsoport így kíván hozzájárulni a társadalom mai és jövőbeli egészségi állapotának teljessé tételéhez.

 

Az idei év során tízedik alkalommal hirdetik meg a K&H gyógyvarázs program országos pályázatát, amelyre az OEP által finanszírozott gyermek-egészségügyi intézmények és mentőállomások pályázhatnak, gyermekgyógyászati, mentési eszközökért, felszerelésekért és berendezésekért, intézményenként bruttó 4 millió Ft értékben.  

Az összességében 20 millió Ft-os támogatási keretösszeget 5-10 intézmény kapja.  

A 2013-as pályázati évben a halmozottan sérült gyermekeket ellátó és segítő, valamint a gyermekfogászati ellátást nyújtó intézmények pályázatai részesülnek kiemelt figyelemben az elbírálás során.   

A meghirdetők a korábbi években sikertelen pályázókat a három éves türelmi periódus után ismételt pályázatra bíztatják. A pályázaton kívüli programok kedvezményezettjei, az év során a plusz források megnyílása során a nem nyert pályázók közül kerülnek ki.  

 

A programot a csoport az elmúlt évek során folyamatosan bővítette, az országos pályázat mellett egyre több forrásból igyekeztek támogatást gyűjteni és felajánlásokat tenni, hogy minél több intézményt juttassanak műszerbeszerzési lehetőséghez, segítsék diagnosztikai munkájukat. 

Az elmúlt 9 évben 119 kórház és 126 mentőszolgálat munkáját támogatták műszerekkel és berendezésekkel, több mint 451 millió Ft értékben.  

Saját és ügyfelektől származó szórakoztató programok révén a 9 év alatt csaknem 150 alkalommal sikerült derűt lopni a beteg gyerekek életébe, és több mint 23 ezer mesekönyvet és játékot gyűjtöttek össze számukra, meseolvasók (középiskolás diákok és a cégcsoport saját dolgozói) mentek a kórházakba. A cél, hogy a gyerekek lelkileg is minél előbb gyógyuljanak és visszakerülhessenek az iskolába, a játszótérre.  

A programot országos jellegűvé kívánták tenni, hogy ne csak Budapest-központú legyen a megmozdulás, ellentétben az egészségügy budapesti összpontosulásával, így a 451 millió Ft össz-támogatásból több mint 300 millió Ft-ot vidéki gyermek-egészségügyi intézetek kaphattak. Megyénként ez kb. 16 millió Ft-ot jelentett.

 

A jubileumi tizedik év alkalmából a K&H további 5 millió forint értékű különdíjat is felajánlott, aminek felhasználásáról és odaítéléséről a K&H gyógyvarázs zsűrije a közeljövőben dönt. Olyan felhasználási területeket keresnek a magyar gyermekegészségügynél, ahol ez az összeg valóban hatékony segítséget jelent és hozzájárul egy-egy jelentős probléma megoldásához.

 

dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja ismertette; ebben az évben kiemelt figyelemmel kezelik a halmozottan sérült gyermekeket ellátó és segítő intézményeket. A halmozottan sérült gyermekekkel különösen nehéz a mindennapi élet, speciális segítséget igényelnek szükségleteik kielégítéshez, egészségük megőrzéséhez, a környezetükkel való megfelelő viszony kialakításához, a társas életbe való beilleszkedéshez. A gyűjtőfogalom nagyon sokféle sérültséget takar, sokféle érzékszervi, mozgásszervi, stb. betegséget jelent. A vonatkozó intézmények különösen eszköz-igényesek, a tudományos-technikai fejlődés nyújtotta előnyök kihasználása különösen fontos számukra.

Külföldön ezen gyermekek ellátása és fejlesztése évtizedek óta megoldott, itthon a rendszer most van kialakulóban. Az őket ellátó, foglalkoztató, gondozó intézményeknél minden lehetséges segítségre szükség van a továbblépéshez.  

 

A K&H gyógyvarázs pályázat másik kiemelt területe idén a gyermekfogászat. Ennek jelentőségét hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig a tejfogak korai megfigyelése és rendbetétele, majd a későbbi fogszabályzás meghatározó jelentőségű a maradandó fogak állapotát, egészségét illetően. Gondozásuk révén számos későbbi fogászati probléma, beszédfejlődési zavar előzhető meg. Gyermekbaráttá kell válnia ezen területnek, mert a gyermekkor az az időszak, amikor mindenkit rá lehet szoktatni a rendszeres fogápolásra. Az első fogorvosi vizit helyének és körülményeinek meghatározó jelentősége van, az eszközöknek itt nem szabad rossz emlékeket ébreszteniük, a megfelelő körülmények biztosításához is segítség kell.

 

Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője rámutatott, Magyarországon mintegy 600 ezer fogyatékos ember él. Közülük is a legkiszolgáltatottabbak, a legnagyobb támogatást igénylők a halmozottan fogyatékos emberek.  A támogatási szükséglet náluk a legnagyobb, valódi 24 órás támogatási szükséglettel kell náluk számolni.  

Családban való gondozás esetén egy embernek a családból fel kell adnia egzisztenciáját. Az állam jelenleg kb. 40-60 ezer Ft támogatást nyújt különböző címeken ezen gyermekek megélhetésére, fejlesztésére. A rászorult családok 30%-a még ezt a segítséget sem kapja meg, mert nincsenek információi a lehetőségekről.  

A fogyatékkal élők életminőségének alakulása tükrözi a magyar társadalom mindenkori érettségét. Az alapítvány azokon kíván segíteni, akik még kérni sem tudnak.

Amíg egy társadalom nem tudja elfogadni és megbecsülni az alapgondolatot, hogy önmaga attól lesz egész, ha az egyes egyének különbségeit befogadja, addig nem értük el álmunkat, és van min dolgoznunk.  

 

A részletes pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok a neten:

https://www.kh.hu/publish/kh/hu/khcsoport/gyermekegeszsegugy.html

Elektronikus levél formájában is bekérhetők a gyogyvarazs@well.hu e-mail címről.

 A pályázatok beérkezésének határideje 2013. május 31. 16:00 óra.

 
A program országos pályázatának hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, ill. a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra.  

Harmat Lajos

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük