Az Európai Parlament 2009 január 13-i ünnepi ülésén köszöntötte a 10 éves eurót. Az évforduló alkalmával Harangozó Gábor szocialista EP képviselő az euró sikerét és magyar szempontból való fontosságát hangsúlyozta.

Az Európai Parlament 2009 január 13-i ünnepi ülésén köszöntötte a 10 éves eurót. Az évforduló alkalmával Harangozó Gábor szocialista EP képviselő az euró sikerét és magyar szempontból való fontosságát hangsúlyozta.

Az utóbbi hónapok történései megmutatták, hogy Magyarország számára nincs más út, mint az eurócsatlakozás. A mielőbbi ERM II-es belépés végre elhozza azt a stabilitást, melyre régóta törekszünk. Ehhez persze folytatnunk kell a következetesen szigorú költségvetési politikát. Ezzel, valamint a régóta várt strukturális reformokkal, az adó-, a szociális -, az önkormányzati-, valamint a pártfinanszírozási rendszer átalakításával Európa egyik legversenyképesebb országává tehetjük hazánkat.

Az ülésen elhangzott, hogy az euró fennállásának 10 éve alatt a világ második legfontosabb valutája lett, stabilitásának jelentős szerepe volt a pénzügyi válság hatásainak csökkentésében. Az euró segítségével sikerült minimálisra csökkenteni az európai inflációt, ezzel biztosítva a jóléti rendszerek tartósságát és az európai integráció erősítését. A jelenleg eurót használó 16 országban kiszámítható, stabil és átjárható valutáris rendszer van érvényben.

A siker hangsúlyozása mellett persze nem feledkezhetünk meg a további teendőkről, mivel a rendszer korántsem tökéletes. Sok a tennivaló, a gazdasági, költségvetési integráció irányában, ugyanis a tagállamok igen eltérő költségvetési egyenlege veszélyforrást jelent. Fontos az Európai Központi Bank felügyeleti szerepének mielőbbi bevezetése, melyet a magyar szocialisták már többször indítványoztak. A gazdasági válság bizonyára próbára teszi az eurót is, ezért rugalmasan és előrelátóan kell reagálni a gazdasági kihívásokra.

Végezetül Harangozó Gábor elmondta:

Az euró az európai integráció fontos építőköve és jelképe. Arra törekszünk, hogy Magyarország minél előbb felkészülten csatlakozhasson az euróövezethez.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük