2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

10. születésnapjára készül a Müpa — Jubileumi évad újdonságokkal

<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79256"><img class="image image-preview" src="/files/images/2014-04-10%20M%C3%BCpa%2010%20sajt%C3%B3t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20(c)%20Poszt%C3%B3s%20J%C3%A1nos,%20M%C5%B1v%C3%A9szetek%20Palot%C3%A1....preview.jpg" border="0" alt="(c) Posztós János, Művészetek Palotája" title="(c) Posztós János, Művészetek Palotája" width="468" height="320" /></a><font size="1"><span style="width: 63

(c) posztós jános, művészetek palotája(c) posztós jános, művészetek palotája(c) Posztós János, Művészetek PalotájaVilágsztárokkal és világhírű magyar művészekkel, bemutatókkal és koprodukciókkal, fesztiválokkal, új bérletsorozatokkal és számos újdonsággal ünnepli 10. jubileumi évadát a Művészetek Palotája, amely a megnyitása óta eltelt évtizedben a magyar és nemzetközi kulturális szcéna elismert és meghatározó intézményévé vált.

 

A Művészetek Palotája 2005. március 14-én nyitotta meg kapuit; fennállásának egy évtizedes jubileumát a 2014/15-ös évadban ünnepli. Az elmúlt több mint kilenc évben a Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként vendégül látta a világ leghíresebb komoly- és világzenei, valamint jazzművészeit és együtteseit, számos operát és kortárs produkciót mutatott be. 2014-től központi szerepet kapott a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest – Kortárs Művészeti Fesztivál létrehozásában is.

 

A jubileumi évadot – a párbeszéd jegyében – a Müpa műfajok és korosztályok iránti nyitottsága, az együttműködések, intézményi kapcsolatok erősítése és bővítése alapozza meg. A szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei – többek között Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, a King's Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, a Finzi Pasca Társulat – lépnek fel a Művészetek Palotájában. A 10. évfordulón, 2015. március 14-15-én a Müpa kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot tervez az intézmény első évtizedében fellépő, világhírű magyar művészek közreműködésével.

 

2014-től a Bécsi Filharmonikusok – London és Párizs után – kiemelt vendégzenekarként rendszeresen fellépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben olyan sztárkarmesterek vezényletével, mint Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev és Tugan Sokhiev.

 

A jubileumi évad művésze Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész lesz, aki az évad során szólóestet és nagyzenekari koncertet is ad, egy különleges hangversenyen pedig felesége, Klukon Edit mellett fiuk, Fülöp is bekapcsolódik a közös muzsikálásba. Az évad zenekara az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes, ünnepi koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel. 

 

Az exkluzív előadások mellett természetesen folytatódnak a Művészetek Palotája sorozatai is. Az európai zenei élet feltörekvő csillagait bemutató ECHO Rising Stars keretében idén először a komolyzene mellett jazz is szerepel a programban. Az újcirkusz műfajának rajongói Daniele Finzi Pasca személyes ihletésű, Icaro című produkcióját, a Compagnia Finzi Pasca Donka című előadását és az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel legújabb produkcióját, A Meztelen Bohócot láthatják. A hagyományos januári Jazz Showcase tehetségbörzéjén ezúttal Hollandia és Belgium lesz a díszvendég. A közönség elsőként a Müpában találkozhatott a Metropolitan Opera közvetítéseivel, ezeket az új évadban is élőben és HD minőségben közvetítjük. Kortárs íróinkat a Literárium zenés irodalmi estjein mutatjuk be, a Müpamozi filmklubja pedig ezúttal a magyar filmek sokjelentésű erotikájából ad válogatást. Júniusban a tizedik Budapesti Wagner-napok műsorán A Nibelung gyűrűjének négy zenedrámája és a Wagner-életmű „kanonikus" darabjai közül a fesztivál története során első alkalommal csendül fel A bolygó hollandi című opera Kovalik Balázs rendezésében, James Rutherford főszereplésével, Fischer Ádám vezényletével.

 

Koprodukcióban valósul meg többek között a Nemzeti Filharmonikusok Richard Strauss-sorozatában egy világszerte ritkán hallható mű, a bibliai történetet feldolgozó József-legenda Juronics Tamás látványos koreográfiájával, a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

 

A Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködve az idei maratonon Stravinsky életművével ismerkedhetnek meg a nézők, a nagysikerű, félig szcenírozott operaelőadások sorában pedig a Varázsfuvolát mutatják be. Szeptemberben a Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválján Németország és a német kultúra kerül fókuszba. Kiemelkedő jelentőségű együttműködés lesz a Litván Nemzeti Opera és a Művészetek Palotája közös produkciója: Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriuma a vilniusi bemutatót követően félig szcenírozott előadásban lesz látható Budapesten.

 

A varázslatos programkínálat mellett a jubileumi évad további számos újdonságot tartogat. Megújul a Müpa honlapja és hírlevélküldő rendszere. A www.mupa.hu címre látogatók ezentúl könnyebben használható, dinamikusabb felületen keresztül tájékozódhatnak a ház programjairól és érhetik el élő webcast-közvetítéseinket, a hírlevélre regisztrálók pedig érdeklődési kör és jegyvásárlási szokásaik alapján kaphatnak személyre szabott programajánlót Május 20-án startol a Müpa ingyenes hűségprogramja, amely összegyűjtött pontokon keresztül biztosít fokozatosan bővülő előnyöket minden látogató számára. Újdonság lesz a Müpa-könyvek sorozata, a Művészetek Palotája és a Rózsavölgyi Kiadó együttműködésében megjelentetett kötetek a legkülönfélébb zenei kérdésekbe nyújtanak olvasmányos, könnyen befogadható bevezetést. A Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája megújítja azt a kezdeményezést, melynek keretében a Müpa előadásaira váltott belépőjeggyel egy alkalommal díjmentesen látogathatók a múzeum kiállításai.

 

A Művészetek Palotája tematikus bérletsorozatai a jubileumi évadban is különleges ajánlatokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket a legkisebbektől a legidősebbekig. A látogatók április 10-től biztosíthatják helyüket a kiválasztott koncertekre az egész évadra, a bérletek ára idén is átlagosan 15% kedvezményt tartalmaz az eredeti jegyárakhoz képest.


Jubileumi évad újdonságokkal

A Bécsi Filharmonikusok hangversenysorozata a Müpában

 

A Bécsi Filharmonikusok először 2007-ben játszottak a Művészetek Palotájában, majd 2008-ban is felléptek. Idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül Zubin Mehta karmesterrel kápráztatták el a magyar közönséget. Ez a hangverseny volt az első állomása annak az együttműködési megállapodásnak, amely szerint a Bécsi Filharmonikusok – London és Párizs után – a Művészetek Palotájában kiemelt vendégzenekarként rendszeresen lépnek fel 2014 és 2016 között a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Programjukba népszerű, a Müpa hangversenytermének előnyös adottságaihoz illő, kiváló akusztikájú teremben érvényesülő műveket választanak, többek között Debussy A tenger, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét, Beethoven 7. és 8., valamint Mahler 5. szimfóniáját. Hangversenyeiken sztárkarmesterek – Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev és Tugan Sokhiev – vezényelnek, szólistaként pedig magyar művészeket is felkérnek, 2014. december 7-én például Rácz Ödön nagybőgőn fog közreműködni.

 

 

Az évad művésze

 

A jubileumi évad művésze, Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész ahhoz a nagy generációhoz tartozik, amelynek tagjai Kadosa Pál és Rados Ferenc osztályában végeztek a Zeneakadémián, és az 1970-es évek elején lettek nemzetközi hírű művészek. Játszott többek között a Berlini és a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw Zenekarral, a párizsi Orchestre Nationallal, és olyan neves karmesterekkel, mint Solti György, Végh Sándor, Lorin Maazel és Zubin Mehta. Évtizedek óta koncertezik együtt feleségével, Klukon Edittel. Október 10-i hangversenyükön fiuk, Fülöp is bekapcsolódik a közös muzsikálásba, valamint Dukay Barnabás új, kétzongorás művének ősbemutatóját is meghallgathatjuk. Februárban a Concerto Budapest együttesével lép fel, míg májusi szólóestjén Haydn-szonátákat ad elő. 

 

 

Az évad zenekara

 

Harminc évvel ezelőtt négy zeneakadémista fiatalember elhatározta, hogy ütőhangszeres együttest alapít, az akkoriban szokatlannak számító négyfős felállásban. Az Amadinda Ütőegyüttes hamarosan meghívást kapott az első európai ütőhangszeres fesztiválra, és bekerült a legismertebb formációk közé. Egyedülállóan színes profiljukat a kortárs és tradicionális zene, a klasszikus zenei átiratok és saját kompozíciók alkotják. A Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán és Váczi Zoltán alkotta Kossuth-díjas ütőegyüttes szoros baráti és szakmai kapcsolatot alakított ki az évek során korunk jelentős zeneszerzőivel, többek között Steve Reich-hel, John Cage-dzsel, Eötvös Péterrel, Ligeti Györggyel és Kurtág Györggyel is. Harminc éves jubileumukat ünneplő koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel.

 

 

Különleges programok a jubileumi évadban

 

A Müpa 2014/15-ös jubileumi évadában az ünnepi alkalomhoz illően, sztárok sokaságával várja a közönséget:

 

 • Az Izraeli Filharmonikusok örökös zeneigazgatójuk, Zubin Mehta irányításával lépnek fel, a műsoron Csajkovszkij 6. („Patetikus") szimfóniája.
 • A Mahler-életmű egyik legelismertebb karmestere, Michael Tilson Thomas a Bécsi Filharmonikusok élén az osztrák komponista 5. szimfóniáját vezényli.
 • A végtelenül kimunkált előadásairól híres Sir John Eliot Gardiner neve méltán garancia arra, hogy A Forradalom és Romantika Zenekara előadásában Beethoven 5. szimfóniája maradandó élményt fog nyújtani.
 • Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok régi és kortárs klasszikust, Beethoven 9. szimfóniáját és Kurtág György egy művét adják elő – két kiváló hazai együttes, az MR Énekkar és a debreceni Kodály Kórus közreműködésével.
 • Az orosz karmesteriskola eminens képviselője, Vladimir Jurowski, A Felvilágosodás Korának Zenekara, és az orosz vokális repertoár egyik legavatottabb előadója, Szergej Leiferkusz mutat be klasszikus orosz remekművekből álló programot.
 • A hegedűsként és zongoristaként is kiváló fiatal sztárszólista, Julia Fischer Brahms Hegedűversenyét adja elő a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar társaságában, Jurij Tyemirkanov vezényletével.
 • A barokk kor énekesviadalait eleveníti fel Simone Kermes és Vivica Genaux indulatoktól forrongó áriákból és duettekből összeállított koncertje, amelyhez a historikus hangszereken játszó Capella Gabetta együttese biztosítja a zenei kíséretet.
 • Mindenszentek napján Helmuth Rilling vezényli Brahms Német rekviemjét, a Müpa hagyománnyá vált újévi hangversenyén pedig autentikus tolmácsolásban csendül fel Haydn A teremtés című oratóriuma, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Fischer Ádám vezetésével.
 • Az egyéni hangú, mégis történetileg hű oratórium-előadásairól nevezetes Collegium Vocale Gent társulata több napra birtokba veszi a Müpát: az első ízben megrendezendő Régizene Fesztiválon az európai zene egyik csúcsteljesítményét, Bach h-moll miséjét és Mendelssohn Paulus című oratóriumát dirigálja az együttest vezető Philippe Herreweghe.
 • A világhírű oboaművész, zeneszerző és karmester, Heinz Holliger vezényli a Liszt Ferenc Kamarazenekart és szólistáit, Várjon Dénest, Simon Izabellát és Veronika Eberlét. Baráti Kristóf kamarakoncertjén a Kossuth-díjas hegedűs vendégei lesznek Kim Kashkashian brácsaművész, Várdai István csellista és Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész.
 • A világ legjobbjai között számon tartott a cappella énekegyüttes, a King's Singers mellett a tíz Grammy-díjat nyert gospelszextett, a Take 6 is fellép a Müpában.
 • A folk, rhythm & blues és Kurt Weill-dalok birodalmának patinás hangú gyémántja, Marianne Faithfull pályafutása 50. évét megkoronázó turnéja során legismertebb dalait hozza a Müpába.
 • A meghatározó jazzszaxofonos, Branford Marsalis tíz évvel ezelőtti Müpa-beli fellépése után első ízben kápráztatja el a hazai közönséget új kvartettjével.
 • A legszebb Kaláka-dalok az együttes különleges életműkoncertjén szólalnak meg, Sebestyén Márta, Tátrai Tibor, Cakó Ferenc, Ferenczi György és a Rackajam vendégszereplésével. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett, vérpezsdítően eleven muzsikájú Vujicsics együttes Szörényi Levente és Tolcsvay László közreműködésével tárja elénk a magyarországi délszláv népzenét és annak rockzenei áthallásait.
 • A világ egyik legprecízebb játékú vonósnégyese és a magyar népzene világot járt népszerűsítői, a Takács-kvartett és a Muzsikás együttes Bartók Béla művei és a népzene kapcsolatát mutatják be.
 • John Scofield, a dzsesszgitár meghatározó muzsikusa a Medeski, Martin & Wood trióval ízelítőt ad a perdítő ritmusú dzsessz-funk-blues együttjátékból – nem csak a dzsesszkedvelők nagy örömére.
 • Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóján 24 órás, „bentlakásos" koncerteken csendül fel a zeneszerző összes orgonaműve, mintegy 330 kompozíció. Összesen 24 koncerten 24 hazai és nemzetközi elismert Bach-játékos tolmácsolja a szerzeményeket.
 • Az újcirkusz műfajának rajongói idén Daniele Finzi Pasca személyes ihletésű, Icaro című produkcióját, a Compagnia Finzi Pasca Donka című előadását és az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel legújabb produkcióját, A Meztelen Bohócot láthatják.
 • A Müpa karácsonyi koncertjén a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adják elő Bach Karácsonyi oratóriumát, a lassan hagyománnyá vált ünnepi orgonakoncerten pedig Hans-Ola Ericsson játszik a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.

Sorozatok

 

Az exkluzív előadások mellett természetesen folytatódnak a Művészetek Palotája sorozatai is. Az európai zenei élet feltörekvő csillagai az ECHO Rising Stars programjának keretében a legrangosabb európai hangversenytermek között a Művészetek Palotájában is bemutatkoznak. Idén – első alkalommal – a komolyzene mellett jazz is szerepel a programban.

 

A régió fiatal jazzmuzsikusai januárban újra fellépési lehetőséget kapnak a Jazz Showcase tehetségbörzéjén, ezúttal Hollandia és Belgium lesz a díszvendég.

 

A hazai publikum elsőként a Müpában találkozhatott a Metropolitan Opera közvetítéseivel. Természetesen az új évadban is élőben és HD minőségben láthatja a közönség a New York-i előadásokon többek között Anna Netrebkót, René Papét, James Levine-t, Joyce DiDonatót, Annette Dascht és Renée Fleminget.

 

Kortárs íróinkkal – Bereményi Gézával, Marno Jánossal, Nádas Péterrel, Nádasdy Ádámmal, Oravecz Imrével, Parti Nagy Lajossal, Spiró Györggyel és Závada Pállal – a Literárium zenés irodalmi estjein találkozhatunk.

 

Júniusban a tizedik Budapesti Wagner-napok műsorán A Nibelung gyűrűjének négy zenedrámája látható, és a Wagner-életmű „kanonikus" darabjai közül a fesztivál története során első alkalommal csendül fel A bolygó hollandi című opera James Rutherford főszereplésével, Fischer Ádám vezényletével, Kovalik Balázs rendezésében.

 

A Müpamozi filmklubja a magyar filmek sokjelentésű erotikájából ad válogatást.  Réz András vezetésével kiderül, negyedszázad alatt mi mindenre használta fel a magyar film a meztelenséget az erotikus mozzanatok mellett – Bacsó Péter, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Révész György, Sándor Pál, Sára Sándor, Sólyom András, Szomjas György, Szurdi Miklós és Xantus János kultikus filmjein keresztül.  

 

 

A jubileumi évad bérletei

 

A Művészetek Palotája tematikus bérletsorozata a jubileumi évadban különleges ajánlatokat tartalmaz. A látogatók az egész évadra biztosíthatják helyüket a kiválasztott koncertekre. Az érdeklődők a hasonló műfajú hangversenyeket tartalmazó bérletek mellett olyan összeállításokból is válogathatnak, amelyekben az előadók eltérő stílusú kompozíciókkal lépnek fel.

 

A Zenekari páholy nevű bérlet a világ zenei élvonalába tartozó nagyzenekarok és sztárkarmesterek koncertjeit tartalmazza, a Szólisták és zenekarok bérlet hat szólistát és háromszáz év legnépszerűbb darabjait mutatja be. Rendkívül gazdag lesz az évad vokális kínálata, amely három bérletet is – Hang-szálak; Nagy németek, nagy oratóriumok; Ünnepek és oratóriumok – szentel világhírű szólistáknak, oratorikus műveket előadó énekeseknek és együtteseknek. Folytatódik a négy estre szóló Kamarakincsek bérlet. A Müpa orgonája határtalannak tűnő lehetőségeit mutatja be a négy koncertre szóló Modern idők orgonája bérlet. Újdonság, hogy ezúttal egyszerre két kiválasztott ifjú művész, illetve együttes szerepel az ECHO Rising Stars-bérlet koncertjein, és a dzsessz is megjelenik a kínálatban.

 

A Művészetek Palotája a fiatalokra is gondol, a diákigazolvánnyal rendelkezők a 2014/15-ös évadban változatos zenei világokat térképezhetnek fel. A Matinékoncertek bérletes előadásain a fiatalabb korosztály is bepillantást nyerhet egy-egy szimfonikus zenekar próbáinak kulisszatitkaiba, a koncertek második felében pedig az előzőleg megismert műveket összefüggő színpadi előadásban nézhetik meg. Nyugdíjas látogatóit komolyzenei sorozattal várja a Seniorok évada bérlettel a Művészetek Palotája.

 

 

Új honlap, személyes hírlevél

 

A mai napon, április 10-én elindul a Müpa megújult honlapja és hírlevélküldő rendszere. A www.mupa.hu címre látogatók ezentúl könnyebben használható, dinamikusabb felületen keresztül tájékozódhatnak a ház programjairól. A választást multimédia-tartalmak és felhasználóbarát programnaptár segíti, saját felhasználói profil létrehozásával pedig mindenki a saját igényeire alakíthatja a honlapot, amelyen keresztül nemcsak a jegyvásárlás válik könnyebbé, de személyre szabott tartalmak is elérhetővé válnak.  A megújult hírlevélre regisztrálók érdeklődési kör és jegyvásárlási szokásaik alapján kaphatnak személyes programajánlót, valamint emlékeztetőt a soron következő előadásokról.

 

 

Müpa+ hűségprogram

 

Május 20-án startol a Müpa új, minden látogató számára elérhető, ingyenes hűségprogramja, amely összegyűjtött pontokon keresztül biztosít fokozatosan bővülő előnyöket, és szintenként egyre magasabb jegyárkedvezményt. A Müpa+ elővásárlási jogot, különleges, ismeretterjesztő rendezvényeket biztosít, valamint betekintést enged a Művészetek Palotája kulisszái mögé is.

 

 

Müpa-könyvek

 

A jubileumi évadban hiánypótló klasszikus zenei könyvsorozatot indít a Művészetek Palotája a Rózsavölgyi Kiadóval közösen.  Az Oxford University Press gondozásában megjelent, több száz címnél tartó „Very short introduction"-sorozat kötetei a legkülönfélébb zenei kérdésekbe nyújtanak értő, olvasmányos, könnyen befogadható bevezetést. Egy-egy zenei terület elismert szaktekintélye szellemes és gördülékeny stílusban, folyamatos reflexióra sarkallva vezeti be az olvasót az adott zenei műfaj, jelenség vagy előadói stílus titkaiba.

A Müpa-könyvek sorozatának első kötete a zenével kapcsolatos alapkérdésekhez vezeti el az olvasót Nicholas Cook, a Cambridge-i Egyetem zenetörténet-professzora kalauzolásával. A humorral és remek stílusban megírt kötet nemcsak a nyugati klasszikus hagyományból veszi példáit, hanem a rocktól a tradicionális kínai zenéig számos zenei kultúrát érint. A második kötet, a Filmzene Kathryn Kalinak, a Rhode Island College filmelmélet-professzora, a filmzenekutatás nemzetközi szaktekintélye tollából született. Művét Tarantino alkotása, a Kutyaszorítóban egyik jelenetének filmzenei elemzésével indítja, majd tömör és élvezetes áttekintést nyújt a filmzene elméletéről, történetéről és gyakorlatáról. A szerző perspektívája a teljes nemzetközi filmes szcénát átfogja Ázsiától a Közel-Keleten át Európáig és Amerikáig, könyvét tehát nemcsak az egyszerű film- és zenerajongó forgathatja haszonnal, hanem a filmes és zenei szakma is.

 

 

Együttműködések

 

A Művészetek Palotája rezidenseivel is folytatódnak az együttműködések. A Nemzeti Filharmonikusok sorozatában Richard Strauss Magyarországon még be nem mutatott vagy ritkán játszott zenés színpadi művei szólalnak meg. A Capriccio és A hallgatag asszony nagysikerű bemutatói után 2014. november 12-én egy olyan alkotás csendül fel, amelyet világszerte alig tűznek műsorra. A bibliai történetet feldolgozó József-legenda hatalmas zenekari apparátust igénylő balettzene. A zenemű a Kossuth-díjas Juronics Tamás kifejezetten erre az alkalomra készített, látványos koreográfiájával egészül ki és kel életre a nemzetközi hírű Szegedi Kortárs Balett előadásában.

 

A Nemzeti Táncszínház előadásai a műfaji sokszínűséget erősítik az intézményben, hiszen a jubileumi évadban is közel negyven együttes előadásait élvezheti a táncszerető közönség, a néptánc hagyományőrzőiét éppúgy, mint a hazai balett-társulatok, valamint a nagy, független társulatok produkcióit a Fesztivál Színházban.

A Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája megújítja azt a kezdeményezést, melynek keretében a Müpa előadásaira váltott belépőjeggyel az adott előadás napjáig egy alkalommal díjmentesen látogathatók a Ludwig Múzeum kiállításai.  Az együttműködés részeként a múzeum időszaki kiállításai 2014. március 22-től – hétfő kivételével – hosszabb ideig, 10 és 20 óra között tartanak nyitva.

 

A Művészetek Palotája nemcsak a Budapesti Fesztiválzenekar fővárosi hangversenyeinek otthona, hanem stratégiai partnere is. Utóbbit számos, közösen indított kezdeményezés jelzi. A 2008 óta megrendezett maratonokon minden év februárjában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatják be egymást követő hangversenyek sorával délelőttől késő estig. 2015-ben Igor Stravinsky páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az érdeklődők. A két intézmény együttműködésében létrejött, félig szcenírozott operaelőadások sorában a Così fan tutte, a Figaro házassága és a Don Giovanni után a 2014/15-ös évadban a Varázsfuvolát mutatják be.  2013-ban debütált a Bridging Europe – Európai Hidak elnevezésű fesztivál, amely minden évben egy-egy európai ország kultúráját állítja reflektorfénybe a stiláris sokszínűség jegyében, ízelítőt adva gazdag zenei múltjából és jelenéből. 2014 szeptemberében Németország lesz a középpontban.

 

A jubileumi évad kiemelkedő jelentőségű együttműködése a Litván Nemzeti Opera és a Művészetek Palotája közös produkciója: Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriuma a vilniusi bemutatót követően félig szcenírozott előadásban látható Budapesten. A Káel Csaba rendezte produkció a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, valamint neves szólisták és Rolf Beck karmester közreműködésével valósul meg.

 

Az MTVA és a Művészetek Palotájának együttműködése immár több éves múltra tekint vissza. A közmédia egyik fontos célkitűzése, hogy közösségi médiává is váljon, ebben pedig a kultúra az egyik legfontosabb eszköze, hiszen annak népszerűsítésével lehet a régi közösségeket fenntartani és újakat építeni. A Müpa sokszínűsége a különböző művészeti ágak tekintetében egyedi a palettán – komoly- és könnyűzene, színház, világzene, jazz, tánc, újcirkusz és képzőművészet -, valamint egymástól függetlenül működő kiállítóhelyei, hangversenyterme, színházterme olyan kivételes kulturális programokat biztosítanak, amely az idősebb generációt és a fiatal közönséget is megszólítja. Így az együttműködés keretében az MTVA közszolgálati felelősségvállalásának teljesítéséhez is hozzájárulhat.  Az összefogás eredményeképpen továbbra is közszolgálati tévécsatornák főműsoridejében látható a Müpa színpadán élőben felvett Akusztik+ a Müpából és a Szimfonik+ a Müpából. A MüpArt adásaiban az elmúlt évek legizgalmasabb könnyű- és világzenei, illetve jazz koncertjei kerülnek képernyőre, míg a MüpArt Classic műsoraiban komolyzenei válogatásokat láthatnak a nézők. Az MR3 Bartók Rádió pedig élő és rögzített hangversenyek mellett, jazz és kortárs zenei felvételeket is műsorra tűz.

 

Szintén többéves múltra tekint vissza a Müpa együttműködése a Metropol hírújsággal, amely naponta országosan közel 400 000 példányban, ingyenesen biztosítja olvasói számára a legfrissebb híreket Magyarországról és a nagyvilágból.  A Művészetek Palotája kiemelt médiatámogatójaként már a kezdetektől rendszeresen tájékoztatja olvasóit a fellépő művészekről és a különleges produkciókról.

 

Hans Sanchs-díj

 

A tavaly, Richard Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából alapított Hans Sachs-díjat idén is meghirdeti a Művészetek Palotája, amellyel a sajtóorgánumoknál dolgozó kritikusok munkáját kívánja elismerni. A díj névadója, A nürnbergi mesterdalnokok műértő főszereplője valóságos történelmi személyiség volt: a 16. században élt, szabadidejében drámaíróként és dalszerzőként tevékenykedő cipészmester több ezernyi dalt hagyott hátra az utókor számára. Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, és ő az, aki rávilágít ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére. Az elmúlt év komolyzenei előadásairól született kritikákra a szakmai zsűri előválogatását követően a közönség szavazhat a Müpa honlapján, a díjátadó a Budapesti Wagner-napok keretében lesz.

 

 

Jegy- és bérletvásárlás

 

A Művészetek Palotája a közönség igényeihez és vásárlási szokásaihoz igazodva eddig megszokott jegypénztárai – Művészetek Palotája, Andrássy út – mellett az Allee, a MOM Park és a Mammut bevásárlóközpontban is jegyvásárlási lehetőséget biztosít.

A bérleteket április 10-től lehet megvásárolni, az árak idén is átlagosan 15% kedvezményt tartalmaznak az eredeti jegyárakhoz képest. A következő évad előadásaira a jegyértékesítés május 20-án indul.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.