A Lexmark cégcsoport – így a Lexmark Magyarország is – a körkörös gazdaság elvét követi, elkötelezetten népszerűsíti annak előnyeit és maga is arra törekszik, hogy üzleti tevékenységének minél nagyobb részébe beépítse a körkörös gazdaságot támogató módszereket.

A Lexmark cégcsoport – így a Lexmark Magyarország is – a körkörös gazdaság elvét követi, elkötelezetten népszerűsíti annak előnyeit és maga is arra törekszik, hogy üzleti tevékenységének minél nagyobb részébe beépítse a körkörös gazdaságot támogató módszereket.

 A Föld Napján, amelyet idén április 22-én már a 26. alkalommal ünneplünk, a Lexmark a nyomtatás szempontjából ad támpontot ahhoz, hogy mit is csinálhatnánk jobban, másképp, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkenthessük. A környezet védelme közös felelősség, amelyért nem csak otthon, hanem a munkahelyeken is sokat tehetünk.

 

De mit, és hogyan?

 

Nézzünk egy példát: 100 lap kinyomtatása 0,9 kg széndioxid kibocsátását jelenti, azaz megfelel 3 kilométer autózásnak.

 

A nyomtatópark teljes szénlábnyomának akár 80%-át is a papírfelhasználás teheti ki, illetve jelentős részt jelent a tonerkazetták használata is.

 

A Lexmark az energiatakarékos nyomtatók kínálatával, tonerkazetta-gyűjtő és újrahasznosító programokkal, valamint a toner- és papírfogyasztás csökkentésére irányuló megoldásokkal járul hozzá az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

 

Mit tehetünk a felesleges nyomtatás elkerülése és így az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében? Bár néhány javaslat magától értetődőnek tűnik, érdemes tudatosan beépíteni a mindennapokba.

      Átgondoljuk, hogy mit nyomtatunk ki! A munkahelyeken minden 7 kinyomtatott oldalból egyet sosem használnak fel, vagy ott hagyják a nyomtatón, vagy olvasás nélkül kidobják.

 

o          Nem nyomtatunk ki e-maileket és vázlatokat.

 

o          A dokumentumokat beszkenneljük és e-mailben küldjük el, a másolatokat elektronikusan archiváljuk.

 

o          A pazarló nyomtatási hibák elkerüléséhez a nyomtatási nézetet használjuk.

 

o          Csak a szükséges oldalt nyomtatjuk ki, nem a teljes dokumentumot.

 

o          A belső dokumentumokat vázlat üzemmódban nyomtatjuk, hogy takarékoskodjunk a tonerrel.

 

o          Kétoldalas nyomtatási beállításokat alkalmazunk, és amikor csak lehetséges, több oldalt egyetlen lapra nyomtatunk.

 

o          A természeti erőforrások megóvásához használhatunk tanúsított, kisebb súlyú, vagy újrahasznosított papírt.

 

o          Az asztali nyomtatók helyett használhatunk közös nyomtatókat és multifunkciós készülékeket.

 

o          A felesleges szállítás és hulladék elkerüléséhez nagyobb kapacitású tonerkazettákat használhatunk.

 

o          A papír újrahasznosításához külön gyűjtődobozokat rendszeresíthetünk, az újrahasznosítható üres kazettákat leadjuk.

 

o          Az energiatakarékos üzemmódot aktiválva további energiamegtakarítást érhetünk el.

 

 

„Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a felhasználók részéről az igény arra, hogy a nyereségszemlélettel közvetlenül nem megfogható értékekkel is harmóniában legyen a mindennapi üzleti működésük" – mondta Csucska Péter, a Lexmark Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az egyik ilyen terület a környezetvédelem, amelyben a közösséggel szembeni egyéni felelősség is megnyilvánul. A Lexmarknak nagy és folyamatosan növekvő tudása van arról, hogy a nyomtatástechnika és a nyomtatással kapcsolatos vállalati szokások hogyan tudnak akár igen komoly mértékben hozzájárulni a környezet terhelésének csökkenéséhez. Ezt a tudást minden fórumon igyekszünk átadni a felhasználóinknak."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük