Idén 2011. július 9-én, szombaton rendezik meg Krisna-hívők az egyik legjelentősebb vallási ünnepüket és legnagyobb utcai megmozdulásukat, a Szekérfesztivált. A szekereken a hívők az Úr Krisna egyik különleges megjelenési formáját húzzák végig a Hősök terétől a Vörösmarty térig. Tudtad-e, hogy…

 

 Idén 2011. július 9-én, szombaton rendezik meg Krisna-hívők az egyik legjelentősebb vallási ünnepüket és legnagyobb utcai megmozdulásukat, a Szekérfesztivált. A szekereken a hívők az Úr Krisna egyik különleges megjelenési formáját húzzák végig a Hősök terétől a Vörösmarty térig. Tudtad-e, hogy…

 

 1. A Szekérfesztiválon minden évben az Úr Krisna egy különleges megjelenési formáját, az Úr Dzsgannáthát, vagyis az Univerzum Urát húzzák haza a hívők jelképesen szülőfalujába, gyermekkori kedvteléseinek helyszínére, Vrindávanába.

 

2. A fesztiválon és a templomokban a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré mantrát éneklik a résztvevők, amelynek legtömörebb jelentése: Ó Uram, kérlek, foglalj le odaadó szolgálatodban!

 

3. A fesztiválon egyszerre több helyszínen is zajlanak a programok. Nem csak a nagyszínpadon hallhatsz előadásokat, hanem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola sátrában is, de lesz Kérdezz-felelek információs pont, filozófia sátor is.

 

4. Hogyha valamilyen vegán süteménnyel, natúr magokkal, nyers vagy aszalt gyümölcsökkel kedveskedsz az Univerzum Urának, ún. mahápraszádam jegyet kapsz, amit beválthatsz a Vörösmarty téren, megszentelt, mennyei finomságokra.

 

5. A fesztiválon bátran kérdezhetsz a Krisna-tudat kultúrájáról, szokásairól és miértjeiről. Hogyha megállítasz egy fesztiválozót, ajánl számodra egy olyan embert, aki megválaszolja kérdéseidet – próbáld ki!

 

6. A fesztiválon rengeteg zenei program kerül megrendezésre, ének, zene tánc várja az érdeklődőket. Az előadásokat nem csak hallgathatja a közönség, hanem csatlakozhatnak is a fellépőkhöz – kifejezetten áldásos bekapcsolódni az éneklésbe, tapsolásba.

 

7. A Szekérfesztiválon kapható Európa legfinomabb vegán burgere, amely nem csak, hogy őrzi a hagyományos ízeket és fűszerezést, hanem túl is szárnyal rajta, sőt a húsmentes szendvics egy igazán környezetkímélő étek is – a klímakárosító az üvegházgázok 51%-as ugyanis az állatok tartásából és feldolgozásából keletkezik! Itt tudatos lépéseket tehetünk jövőnk javítása érdekében.

 

8. Az ünnepen a bizonyítottan legfinomabb vásári csemege pedig a tűzdelt pakóra, egy indiai étel, amelyben nyársra szúrt zöldségek kerülnek sárgaborsólisztes bebundázásra és kisütésre.

 

9. A Vörösmarty téri kirakodóvásárban beszerezheted a legfinomabb indiai kellékeket, holmikat és fűszereket. Kelméket, szárikat, méterárunak való textíliákat, füstölőket, mézet, ékszereket, de hennát és magazinokat is.

 

10. A fesztiválon nem elveszíthetsz, hanem megtalálhatsz néhány igazán érdekes könyvet, olvasnivalót. A filozófiai könyvek mellett, kapcsolódó indiai irodalmat és receptes könyveket is beszerezhetsz.

 

+1 A karneválon – ha nem volt még elég – jegyeket válthatsz a 3 napos, festői környezetben megrendezett Krisna-völgyi Búcsúba is, amely július 22-24. között kerül megrendezésre Somogyban.
A nyár még csak most kezdődik, a fesztiválon találkozunk!

 

http://szekerfesztival.krisna.hu/

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük