Ismét az ütőszene fővárosa lesz Győr, ahol a világ és a hazai élvonal legjobb ütősei és dobosai lépnek a közönség elé a 14. Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon. 2013. április 5-6-án lesz menetzenélés, show dobolás, közös örömzene, afro, latin és tradicionális japán dobolás. A gazdag programot dobpárbajok, magyarországi ősbemutató, rituális dobzene színesíti.

 

Ismét az ütőszene fővárosa lesz Győr, ahol a világ és a hazai élvonal legjobb ütősei és dobosai lépnek a közönség elé a 14. Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon. 2013. április 5-6-án lesz menetzenélés, show dobolás, közös örömzene, afro, latin és tradicionális japán dobolás. A gazdag programot dobpárbajok, magyarországi ősbemutató, rituális dobzene színesíti.

 

Győr már 14. éve ad otthont Magyarország legjelentősebb ütőszenei seregszemléjének, amely mára nemcsak belföldi, hanem jelentős külföldi hírnévre is szert tett. Győr az egész világot hívja közös dobolásra a Széchenyi térre! Bárki részt vehet az örömzenélésben, aki szereti a ritmust, és valamilyen ütős eszközzel bekapcsolódik a közös játékba. Az idei Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál világsztár vendége: Bobby Rondinelli (USA), a Rainbow dobosa. A fesztivál ütős produkcióit hangszeres bemutatók, előadások, workshopok egészítik ki.  A fesztiválhoz hagyományosam ütőhangszeres kiállítás is kapcsolódik, ahol az ütőhangszereket gyártó cégek mellett hazai kézműves hangszerkészítő mesterek is bemutatják termékeiket.

 

14. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál – 2013. április 5-6.

A program:

 

Április 5. péntek

15.30 óra – Liszt Ferenc Zeneiskola bemutatója

16.00 óra – Kovács – Fekecs Dob Duo

16.45 óra – Tűzmadár Dobkör bemutatója

 

Április 6. szombat

15.00 óra – Menetzene, show dobolás

ATARU TAIKO Ütőegyüttes, Konga City Győr dobosaival

15.30 óra – Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és a SZE Varga Tibor Zeneművészeti Intézet növendékeinek fellépése – Afrikai tradicionális zene

16.00 óra – Quinto Percussion Band

16.30 óra – Konga City Győr koncertje – Latin zene

17.20 óra – ATARU TAIKO Ütőegyüttes – Tradicionális japán dobzene

18.30 óra – RomUngro Gipsy Band bemutatkozása hagyományos roma hangszereken

19.05 óra – Győr Ütőegyüttes – Beatbox és scratch

19.45 óra – Bobby Previte & STUDIO Percussion graz: Terminals -New York után magyar ősbemutató

21.15 óra – Mester és Tanítványa: Wesser Patrik, a nyolcéves dobfenomén és Kovács János bemutatója

21.30 óra – A fesztivál világsztár vendége:

Bobby Rondinelli (USA), a Rainbow dobosa, közreműködik a Cry Free zenekar

14.00 órától – Ütőhangszer kiállítás és bemutató

16.00 óra – Workshop – Szendőfi Péter

 

A közreműködők:

Liszt Ferenc Zeneiskola

Győr város magas színvonalú zenei életéhez kapcsolódva több mint 1000 növendéknek nyújt tanulási lehetőséget szolfézs, hegedű, gordonka, gordon, zongora, furulya, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, és további rézfúvós hangszereken, valamint ütő, gitár, szaxofon, magánének tanszakokon. 

http://www.lisztzeneiskola.hu/

 

Kovács – Fekecs Dob Duo

Kovács Gábor: 14 éves korában kezdett dobolni. Az elméletet id. Váray László és Adorján Gyula segítségével sajátította el. Zenekarok: Colombre Band, Indigó, NyulpatKo Jazz.

Fekecs Ákos: 13 éve dobol, jelenleg Sramkó Jánosnál a Kőbányai Zenei Stúdióban és Szendőfi Péternél tanul. Zenekarai: Ős P.Box, VálaszÚt, Zanza, Inf!N!ty

 

Tűzmadár Holló Dobkör

A dobkör 2004 őszén egy baráti társaságból alakult meg, amelyhez egyre többen csatlakoztak. Ma már úgy 50 állandó tagból áll a kör. A dobkör tagjai nem zenészek, hanem olyan emberek, akik az ősi magyar szellemiség újraélesztését, annak mai formában megélhető közvetítését tartják fő feladatuknak.

http://www.tuzmadartaltos.hu/ ;

 

Quinto Percussion Band

A Quinto Percussion Band győri fiatalokból álló együttes, amely Menyhárt László művésztanár irányítása alatt dolgozik. A Quinto Pb elsősorban jazz standardeket, filmzenéket és improvizációkkal teli vérbő ütős zenét játszik, többnyire saját hangszerelésben. Az ütőhangszerek mellett fuvolák, két zongora, cselló és basszusgitár is gazdagítja a hangzást. A győri koncerten fellép az ígéretes fiatal tehetség, a hétéves Klausz Máté is.

 

Konga City Győr

A Konga City győri fiatal zenészek amatőr csapata, akik a latin zenei világ ritmusait mutatják be műsorukban. Rendszeres fellépői a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál szabadtéri felvonulásának. Programjukban az Arrabona Ensemble együttes két gitárosa is közreműködik. Kongák, djembék, darbukák és különleges cajonok szólalnak meg egyedi formációkban, színpadi show keretében. Az együttes tagjai: Dombóvári Zoltán, Horváth Attila, Hergenrőder Jácint, Hajnik Zoltán, Karácsony Balázs és meghívott zenésztársak: Szabó Balázs és Rapkay Tamás

http://www.ritmusdepo.hu/fotok

 

Ataru Taiko Ütőegyüttes

Az ATARU TAIKO ütőegyüttes 2006 óta képviseli hazánkban a japán taiko dobolás hagyományait. Az elmúlt években több mint 100 előadást adott a zenekar. A társulat jelenleg 10 főt számlál, a színpadi megjelenés és hangszerpark a műfaji sajátosságok figyelembe vételével a japán tradíciókat követve került kialakításra.

http://www.ataru.hu/ 

 

RomUngro Gipsy Band

„Egy szemtelenül fiatal, roma és egy szintén csak huszas éveinek közepén járó, magyar muzsikus alapította a zenekart, amely autentikus lovári és beás cigány népzenét játszik, hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő, nagybőgő, mandolin és darbuka.

 

Győri Ütőegyüttes: Beatbox & Scratch

„Repertoárunkban az afrikai, latin dobzenéktől kezdve, kifejezetten a mai kor ütőhangszereire komponált műveken át, a dallamhangszeres átiratokig, jazz darabokig, sokféle zenemű megtalálható. A különböző zenetörténeti korok más-más hangszerekre írt zenéit átdolgoztuk a mi dallamhangszereinkre (vibrafonokra, marimbákra.)"

http://gyoriutoegyuttes.mindenkilapja.hu

 

Bobby Previte & STUDIO Percussion graz: Terminals

A STUDIO PERCUSSION graz ütősegyüttest a gráci dobos-ütőhangszeres Günter Meinhart alapította 1979-ben. A STUDIO PERCUSSION zenéjében a kortárs kompozíciók éppúgy megtalálhatók, mint a dszessz elemei vagy az afrikai és távol-keleti dobhagyományok. A Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál keretében a Bobby Previte által komponált „Terminals" (Állomások) cím produkció első részét, az „Indulást" mutatják be a STUDIO PERCUSSION zenészei. A 70 perces darabban a klasszikus kompozíció formai elemei és az improvizáció izgalmas elegyet alkot. http://www.youtube.com/watch?v=1DKbOYi8ugI&feature=player_detailpage

 

Wesser Patrik és Kovács János

Wesser Patrik 8 éves dobfenomén. Kétéves korában már megkapta első dobját. Négyéves korától Kovács János ütőhangszeres művész tanítványa. Tehetsége korán megmutatkozott, kifejezetten jó manuális képességekkel rendelkezik, ami párosul intelligenciájával, fogékonyságával, szorgalmával, kitartásával és tehetségével.  2013-as turnéja során Japánban, Kínában, Németországban és Svájcban is fellép, emellett a Győri Ütősfesztiválon is megismerhetik az érdeklődök.

Kovács János ütőhangszeres művész. 1974-ben alakult Debreceni Ütőhangszeres Együttes alapító tagja és művészeti vezetője. A Debreceni Filharmonikus Zenekar zenekari művésze 1972-től, majd 1994-tőt 2002-ig igazgatója. A Cívis Big Band Debrecen alapítója, karmestere és művészeti vezetője. Európa, Ázsia és Afrika számos országában koncertezett szólistaként vagy zenekari művészként. Bartók Béla-Pásztory Ditta, Rubányi és Csokonai díjban részesült, szakmai, művészi munkája elismeréseként.

 

Bobby Rondinelli (USA)

A világsztár, Rondinelli 11 évesen kezdte a dobolást, előtte gitáron játszott. 13 évesen csatlakozott a The Wanders együtteshez. Később gitáros bátyjával megalapították első együttesüket, a Tusk-ot. Majd a Samantha zenekarnál dobolt és 1980-ban csatlakozott a Rainbow együtteshez. Részt vett a Scorpions 1984-es Love at First Sting albun rögzítésében. Játszott Black Sabbath-tal, Ray Gillen-nel és a Gidget Gein formációval is. 1997-2004 között a Blue Öyster Cult tagja, 2004-2008 között pedig a The Lizard dobosa. 2010-ben a volt Rainbow tagokkal „Over the Rainbow" néven turnéra indultak. (www.wikipedia.eu)

 

Cry Free Zenekar

A jól ismert magyar rock zenekar tagjai 10 éves nemzetközi karrierjük során Európa 8 országába, sőt még az ázsiai kontinensre is eljutottak. A 14. Győri Nemzetközi Ütősfesztiválon néhány népszerű Rainbow szám erejéig együtt játszanak Bobby Rondinellivel.

 http://www.cryfree.hu 

 

Szendőfi Péter – dob workshop, és Bosphorus/Pearl bemutató

Zenei pályafutását nem kell bemutatni a hazai dobos/ütős közönségnek. Számtalan kurzust tartott már Magyarországon, és külföldön is, többek között Finnországban, Angliában, Guatemalában, Csehországban, és New Yorkban. A Győri Ütősfesztiválon első ízben fog kurzust tartani. Nagy úttörője a Drum1n'Bass, Jungle elektronikus zenei műfajok akusztikus dobon való megszólaltatásának.

 

A fesztivál mindkét napján világmárkákat felvonultató hangszeres kiállítás várja az érdeklődőket, melyen számos hazai és nemzetközi cég képviselteti magát. Bárki kipróbálhatja a különböző dobokat és ütős kiegészítőket, valamint a világmárkák külön bemutatóira is sor kerül. A kiállítás és bemutató megtekintése díjtalan.

 

www.fesztivalkozpontgyor.hu

www.gyor.hu

www.percussiongyor.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük