Immár hagyomány, hogy minden év októberében a világ legjobb hárfásai látogatnak el Gödöllőre. A Gödöllői Királyi Kastélyban 2013. október 5. és 13. között 15. alkalommal kerül megrendezésre a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál. A festői szépségű Díszterem és a gyönyörűen felújított Lovarda ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek.

 

Immár hagyomány, hogy minden év októberében a világ legjobb hárfásai látogatnak el Gödöllőre. A Gödöllői Királyi Kastélyban 2013. október 5. és 13. között 15. alkalommal kerül megrendezésre a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál. A festői szépségű Díszterem és a gyönyörűen felújított Lovarda ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek.

 

A fesztivál nyitóeseménye október 5-én, szombaton este Vigh Andrea hárfaestje.

A fesztivál alapítójának és művészeti vezetőjének koncertjén Debussy: Trió szonátája, Ravel: Bevezetés és allegrója mellett szóló hárfaművek hangzanak el.

Közreműködnek: Adorjáni Bálint (színművész), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa),

Oross Vera (fuvola), Szitka Rudolf (klarinét), Bársony Péter (brácsa) és az Accord Quartett.

Ám az igazi csemegét és kuriózumot a 15. alkalomra felkérésre megírt új darab, Fekete Gyula: Angus álma című műve fogja jelenteni.

 

„Mindig nagy örömöt és frissességet jelent, ha bemutatót tűzhetünk műsorra. Most egy gyönyörű történet, ír mese elevenedik meg narrátor segítségével a zene nyelvén két hárfára és vonósnégyesre komponálva. Mi magunk, az előadóművészek is nagy várakozással és örömmel tekintünk a bemutató elé." (Vigh Andrea)

 

Október 6-án, az I. Országos Keltahárfás Találkozó egész napos programján a Lovardában hangszerbemutatókra, koncertekre, hárfakiállításra és vásárra egyaránt sor kerül. A találkozón a különböző hárfagyártók legújabb modelljeinek kipróbálására is lehetőség nyílik. Délelőtt 11 órakor „A hárfa sokszínűsége" címmel hangszerbemutató koncertet tartanak gyerekeknek (a belépés díjtalan, de előzetes helyfoglalás szükséges!). Művészeti vezető: Gulyás Csilla hárfaművész. A Keltahárfás Találkozót, ennek az egyre népszerűbb hangszernek a még jobb megismerésére és ünneplésére szervezik. A professzionális és a még tanuló hárfások koncertjein kívül, a szakmai beszélgetések és diáktalálkozók mellett a különböző hárfagyártók legújabb modelljeinek kipróbálására is egész nap lehetőség nyílik.

A nap záróakkordjaként Nikolaz Cadore, a 2004-es Bloomingtoni Nemzetközi Hárfaverseny győztese ad hangversenyt kelta hárfán.

 

Október 8-án, kedden Maros Éva és Geiger György hárfa-trombita estje következik.

10-én, 11-én és 12-én ismét világsztárok estjei kerülnek megrendezésre. Valamennyien szerepeltek már korábban a fesztiválon: Marielle Nordmann, Emmanuel Ceysson és Catrin Finch koncertjeit ismét nagy érdeklődéssel várja a közönség.

Közben szombaton, október 12-én délelőtt egy fiatal magyar tehetség, Razvaljajeva Anasztázia Junior Prima Díjas hárfaművésznő koncertjét hallhatják. A rangos esemény vasárnap, október 13-án este a Gálakoncerttel zárul Catrin Finch, Vigh Andrea és Budapesti Vonósok közreműködésével.

 

Ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon & Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

 

A hárfafesztivál az MVM Koncertek keretében kerül megrendezésre. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál létrejötte óta főtámogatója a rangos zenei eseménynek.

 

Művészeti vezető: Vigh Andrea

 

Jegyinformációk:

1. kategória: 1-4. sor 5.000 Ft, 2. kategória: 5-8. sor: 4.000 Ft,

3. kategória: 3.000 Ft (helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól)

4. kategória (nyugdíjas és diákjegy): 2.000 Ft (helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól)

 

Jegyvásárlás a www.jakobikoncert.hu/Jegyvásárlás honlapon.

 

2013. október 5-13.

15. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Gödöllői Királyi Kastély

 

www.harpfestival.hu

www.jakobikoncert.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük