Óriási érdeklődés övezte az Állatkert 150. születésnapját. A jubileum alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki. A látogatókat már reggel 9 órától változatos közönségprogramokkal várták, sőt, a születésnap alkalmából egészen este 10-ig nyitva tartanak.

 

 

Óriási érdeklődés övezte az Állatkert 150. születésnapját. A jubileum alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki. A látogatókat már reggel 9 órától változatos közönségprogramokkal várták, sőt, a születésnap alkalmából egészen este 10-ig nyitva tartanak.

 

 

Ma ünnepelte megnyitásának 150. évfordulóját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az ünnepség délelőtt fél 11-kor térzenével kezdődött a főbejárat előtt. Mivel 150 éve, az akkori megnyitón is katonazene szólt, ezt idézték fel a jubileumi eseményen is. A Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Székesfehérvári Helyőrségi Zenekara – Ruff Tamás őrnagy vezényletével – fél órás műsort adott, amelyben nemcsak vidám indulók, hanem – a fiatalok kedvéért – az Oroszlánkirály filmzenéje is felcsendült.

 

A múlt felidézésében korabeli ruhát viselő jelmezesek – köztük többen az Állatkert munkatársai – segítettek, megszemélyesítve többek között Erzsébet királynét, József Károly Lajos főherceget és családját, Rottenbiller Lipótot és családját, valamint báró Eötvös Lórándot és családját, akik annak idején mind részt vettek az 1866-os megnyitón, vagy pedig a megnyitás utáni napokban keresték fel az Állatkertet.

 

Az évforduló alkalmából Tarlós István főpolgármester, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Thomas Kauffels, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnöke, Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író, valamint Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója mondott ünnepi beszédet. A beszédekben méltatták az alapítók erőfeszítéseit, illetve azt a munkát, amelynek nyomán az Állatkert az elmúlt két évtizedben teljesen újjászületett.

 

A születésnapi esemény az Állatkert régi harangjának megkondításával folytatódott. Az Állatkerti Társaság részére készült harangot 1893-ban öntötte Walser Ferenc, akinek a nevéhez többek között a Szent István Bazilika 3100 kg-os Nagyboldogasszony harangja is fűződik. Az Állatkertnek készült kisharang eredetileg arra szolgált, hogy a zárórát jelezze abban az időben, amikor még nem létezett hangosbemondó. A harang fennmaradása csodával határos, hiszen elkészülte óta két olyan háborúra is sor került, amelynek során a harangok jelentős részét beolvasztották.

 

A harang megkondítása után Balog Zoltán és Tarlós István a főbejárat kapuszárnyainak kitárásával jelképesen újra megnyitották az Állatkertet. A főbejárattól a vendégsereg a Varázshegybe sétált át, ahol tovább folytatódott a születésnapi program. Először Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője mutatta be azt az emlékérmét, amelyet az MNB a jubileum alkalmából bocsát ki. A 10.000 forintos címletű ezüst, és 2000 forintos címletű színesfém emlékérmén pelikán, orrszarvú, és az Állatkert két emblematikus épülete látható, s különlegeség, hogy az érme maga álló téglalap alakú.

 

Ezután Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be azt az 1000 forint névértékű alkalmi bélyegblokkot, amely szintén az Állatkert születésnapja alkalmából került kibocsátásra.

 

Ugyancsak bemutatták az „Állatkert – 150 év, 150 történet" című könyvet, amelyet a születésnapi rendezvényen Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író és filmrendező méltatott. Természetesen volt születésnapi torta is, amelyet a szomszédos Gundel étterem cukrászai készítettek. A látványos kreáció az Állatkert legrégebbi épületét, az 1866-ban épült Bagolyvárat jelenítette meg művészi módon, receptjét pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban őrzött korabeli receptek alapján állították össze.

 

A jubileumhoz kapcsolódó szakmai programként a Fővárosi Állat- és Növénykert egy szimpóziumot is szervezett. A konferencián előadást tartó szakemberek, köztük Srboljub Aleksić (Belgrád, Szerbia), Cesare Avesani Zaborra (Verona, Olaszország), Paolo Cavicchio (Pistoia, Olaszország), Shai Doron (Jeruzsálem, Izrael), Zdenka Barbara Ban Fischinger (Ljubljana, Szlovénia), Horaţiu Gorea (Marosvásárhely, Románia), Stephan Hering-Hagenbeck (Hamburg, Németország), Thomas Kauffels (Kronberg, Németország), Erich Kočner (Kassa, Szlovákia), Davorka Maljković (Zágráb, Horvátország), Manfred Niekisch (Majna-Frankfurt, Németország), Lisette de Ruigh (Emmen, Hollandia), Alex Rübel (Zürich, Svájc), Dagmar Schratter (Bécs, Ausztria), Harald Schwammer (Bécs, Ausztria), Anthony Sheridan (Egyesült Királyság), Damir Skok (Zágráb, Horvátország), Vlagyimir Szpitszin (Moszkva, Oroszország), Gloria Svampa (Olasz Állatkertek Szövetsége, Olaszország) természetesen a születésnapi ünnepségen is részt vettek.

 

A nagyközönséget már reggel 9-től kezdve változatos közönségprogramokkal várta az Állatkert, mi több, ezen a napon a szokásosnál tovább, egészen este 10-ig tart nyitva a városligeti intézmény. Sőt, még a holnapi, augusztus 10-i napon is lesznek programok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük