2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

16. Krisna-völgyi Búcsú

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52205"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/logo_nvd.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="58" /></a></span>Ha valakinek még nem lenne hétvégére programja, és igazán kellemes kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyik, akkor annak remek program lehet a Somogyvámosi Krisna-búcsú, melyet immáron 16. alkalommal rendeznek meg.

logo nvd.thumbnailHa valakinek még nem lenne hétvégére programja, és igazán kellemes kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyik, akkor annak remek program lehet a Somogyvámosi Krisna-búcsú, melyet immáron 16. alkalommal rendeznek meg.

logo nvd.thumbnailHa valakinek még nem lenne hétvégére programja, és igazán kellemes kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyik, akkor annak remek program lehet a Somogyvámosi Krisna-búcsú, melyet immáron 16. alkalommal rendeznek meg.

 A Krisna-völgyi Búcsút sokan csak úgy ismerik, mint a legzöldebb és legegészségesebb fesztivált az országban, hiszen a falu egy szinte érintetlen dombságon nyúlik el, természetvédelmi terület mentén, ifjú, éledező arborétummal, számos környezetvédelmi programmal és ökológiai megoldással.

A hétvége igazi családi kikapcsolódást nyújt, a szervezők ugyanis gondosan ügyeltek arra, hogy az idősebbeknek kényelmes, nem túl megterhelő rendezvényt biztosítsanak, a felnőtteknek tartalmas, a gyerekeknek pedig izgalmas és kalandokban bővelkedő programokat állítsanak össze. A Krisna-völgyi Búcsú e mellett a megye egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, ahol a magyar tájkultúra az indiai népi hagyományokkal karöltve jelenik meg.

A Búcsúban mind a hazai kézművesek, mind az indiai kultúra magyarországi mesterei képviseltetik magukat. Igazi összművészeti fesztiválra számíthatunk, ugyanis nem csak ének és tánc vár ránk, hanem fuvolakoncert és színdarab is található a programok között. A zeneművészet terén is az indiai népzene, a lassabb, meditatív bhadzsana, illetve a pörgősebb, táncosabb kírtana jelenik meg. A táncok a védikus kultúrában szintén nagyon fontosak, nem csak mert az Úrnak ajánlják őket és az Úr felé járják el őket, hanem mert ősi meséket, Istenről szóló történeteket regélnek el vele a táncosok. Minden kézmozdulat és minden egyes lépés konkrét mondanivalóval bír, az esztétikus látvány pedig, a szép mozdulatokon túl, sokkal inkább a hiteles, lelki mondanivalóból fakad. Így lesz minden tánc, minden ének egy óda Istenhez – s a somogyvámosi fesztiválon nem csak belehallgathatunk ezekbe, hanem magunkat is kipróbálhatjuk e téren.

A Krisna-hívők egyébként kiváló művelői a filozófia művészetének, a bölcsesség szeretetének is. A tényfeltáró és rendhagyó eladások által kapott információkat a Gondolat sátorban vitathatjuk meg. A helyszínen elérhetők lesznek könyvek, magazinok és a textilművészet remekei is, főként olyan, Indiából származó áruk, amelyek az év folyamán, máshol csak nehezen szerezhetők be. A kézművesek között járva beszerezhetünk mindenféle olyan illatszert, gyógynövényes termékeket, tisztálkodó szert is, amelyek legtöbbje antiallergén, és kizárólag természetes alapanyagokból készültek, nem állati eredetűek, valamint a helyi biogazdálkodásból származó terményeket, mézeket. Ha megéhezünk a díszes forgatagban, a gasztronómia remekeiből válogathatunk, a bátrabbak azonban a látványkonyhában ellesve a trükköket, a szabadtűzön maguk is elkészíthetik ebédjüket.

Ezen túl, mindenképpen érdemes meglátogatnunk Krisna-völgy legszebb, legcsendesebb részét, a templomépületet, amely miként az életet fenntartó szív a testben, a völgy középpontjában helyezkedik el. A templom körül meditációs ösvényeken barangolhatunk és elmélyedhetünk a tanítások lényegében. A vallásos életvitel a helyiek életének alapja, innen a szimbolikus elrendezés és az épület misztikus szépsége, amelyek együttesen szentelik szakrális térré ezt a még érintetlen tájat.

Jegyinfo, utazás, szállás, részletes program: http://bucsu.krisnavolgy.hu/    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.