A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2006 óta évről évre a legkiválóbb, leginkább újító szándékú és a legmerészebb filmjét a Hullámtörők-díjjal tünteti ki. A fődíjat egy háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda, melyet idén Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer alkották.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2006 óta évről évre a legkiválóbb, leginkább újító szándékú és a legmerészebb filmjét a Hullámtörők-díjjal tünteti ki. A fődíjat egy háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda, melyet idén Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer alkották.

A díjazott filmek a PLAY és a Hasta la vista.

A zsűri indoklása szerint a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Hullámtörők-díjat "egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréjáért" a PLAY (r.: Ruben Östlund) című svéd filmnek adja!
A 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját Geoffrey Enthvoven Hasta la vista című filmje kapja. A nézők 5-ös skálán szavazhattak a filmekre, a nyertes film 4,78-as átlaggal nyerte a legkedveltebb filmnek járó kitüntetést.
Az alábbi linken Stefan Laudyn zsűri elnök magyar feliratos videóüzenete látható:
http://www.youtube.com/watch?v=aYGSWEI8NCY&feature=youtu.be

Play

Svédország, Franciaország, Dánia/Sweden, France, Denmark, 2011

Rendező: Ruben Östlund

Producer: Erik Hemmendorff, Philippe Bober

Forgatókönyv: Ruben Östlund

Operatőr/Phot: Marius Dybead Brandrud

Vágó: Ruben Östlund, Jacob Schulsinger

Zene: Saunder Jurriaans, Daniel Bensi

Szereplők: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite, Sebastian Hegmar

Forgalmazó: Coproduction Office

Színes/119 perc

12 és 14 év közti fekete fiatalok sorozatosan fosztják ki a plázákban lézengő, jómodú, náluk pár évvel fiatalabb svéd gyerekeket. Azt állítják, hogy a srácok egyike ellopta barátjuk vagy kisöccsük telefonját, végül ráveszik őket, hogy velük menjenek valahová a külvárosba, ahol egy gondosan kidolgozott trükkel az összes holmijuktól megfosztják áldozataikat. A film zavarba ejtő nyiltsággal szól a burkolt és nyílt erőszakról a gyerekekről, a manipulációról, faji és erkölcsi kérdésekről egy Göteborgban valóban megtörtént eset alapján. A távoli beállításokkal felvett, több síkon is értelmezhető Play hátborzongató alkotás.

Ruben Östlund

1974-ben született Svédországban. Filmes tanulmányait a Göteborgi Egyetemen végezte. Tagja egy olyan csoportnak, amely szélsőséges formai újításokkal, árnyalt elbeszélésmóddal, az egyén és a modern társadalom viszonyának újszerű ábrázolásával megváltoztatta a svéd film arculatát.

Filmográfia:

Gitarrmongot (The Guitar Mongoloid, 2004)

De ofrivilliga (Involuntary, 2008)

Händelse vid bank (Incident by a Bank, 2009, rövid)

Play (2011)

 

Hasta la vista – Come As You Are

Belgium, 2011

Rendező: Geoffrey Enthoven

Producer: Asta Philpot, Mariano Vanhoof, Jan Vrints

Forgatókönyv: Pierre De Clercq, Asta Philpot, Mariano Vanhoof

Operatőr: Gerd Schelfhout

Zene: Matthias Hillegeer

Szereplők: Gilles De Schrijver, Robrecht Vanden Thoren, Tom Audenaert,  Isabelle de Hertogh

Forgalmazó: Mozinet

Színes/108 perc

www.hastalavistadefilm.be

Lars, Philip és Jozef három flamand jóbarát, akik a többi fiatalhoz hasonlóan egyetlen dolgot szeretnének: minél előbb elveszíteni a szüzességüket. Csakhogy testi fogyatékaik korlátozzák őket a csajozásban: Jozef szeme annyira gyenge, hogy csak nagyítóval lát rendesen, Philip csak fejét és egyik kezét tudja mozgatni, Larsnak pedig gyógyíthatatlan daganata van, ami Philiphez hasonlóan tolószékbe kényszeríti. Hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntenek, Spanyolországba utaznak, ahol van egy speciális bordélyház. Szüleiknek nem merik elmondani az igazságot, ezért azt hazudják, hogy borkóstoló túrára készülnek, így elengedik őket. Ápolónak és túravezetőnek a zsémbes, túlsúlyos vallon asszonyt, Claude-ot tudják megszerezni. Együtt egy kis mikrobuszban vágnak neki az életre szóló kalandnak.

A vígjátéki elemekben gazdag, belga film a Montréali Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a közönségdíjat.

Geoffrey Enthoven

1974-ben született a belgiumi Wilrijkben. 1999-ben diplomázott a genti KASK-ban. 2002-ben debütált rendezőként.

Filmográfia:

De aanspreker (1999, rövid)

Les enfants de l'amour (2002)

Sara (2006, tv-sorozat)

Vidange perdue (2006)

Happy Together (2008)

Meisjes (2009)

Hasta la vista (2011, Come As You Are)

 

http://www.titanicfilmfest.hu/2012/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük