Fennállásának 20. évét ünnepelte a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége. Ez alkalomból a szövetség vezetői egy jubileumi sajtótájékoztatón ismertették az eddigi tevékenységet, eredményeket, a jövőbeli terveket, az ágazatban várható legfontosabb változásokat. Az Európai Egészségügyi Termékforgalmazók Szövetsége (GIRP) főigazgató asszonya, és elnöke pedig az európai trendekről nyújtott átfogó képet.

 

Fennállásának 20. évét ünnepelte a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége. Ez alkalomból a szövetség vezetői egy jubileumi sajtótájékoztatón ismertették az eddigi tevékenységet, eredményeket, a jövőbeli terveket, az ágazatban várható legfontosabb változásokat. Az Európai Egészségügyi Termékforgalmazók Szövetsége (GIRP) főigazgató asszonya, és elnöke pedig az európai trendekről nyújtott átfogó képet.

 

„Éppen 20 éve annak, hogy a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége megalapította szakmai érdekvédelmi szervezetét, s ugyancsak 20 éve annak, hogy társult tagja lett az akkori nevén a Teljes Termékpalettát Forgalmazó Gyógyszer-nagykereskedők Európai Szövetségének (GIRP). Régi tervünk valósult meg azzal, hogy elkészült bemutatkozó kiadványunk, amelyben bemutatjuk, hogy milyen jogi és gazdasági környezetben dolgozunk, hogy tagvállalataink milyen erőfeszítéseket tesznek, és milyen fejlesztéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy Magyarország lakossága a legmagasabb színvonalú gyógyszerellátásban részesüljön. A gyógyszer-nagykereskedők tevékenysége láthatatlan, de azt tudni kell, hogy ez egy rendkívül összetett és nagyon tőkeigényes rendszer." – fogalmazott megnyitó beszédében Dr. Küttel Sándor, a GYNSZ elnöke.  

 

Az 1996-ban alapított Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége a szektor érdekeit szem előtt tartva fogalmazza meg célkitűzéseit. Tevékenysége kiterjed az iparág működési feltételeinek javítására, a szabályozás alakítására. Küldetése, hogy a döntéshozók és a társadalom megismerje és elismerje a gyógyszer-nagykereskedelem fontosságát.

 

A Szövetség szorosan együttműködik az állami szervekkel, intézményekkel, hatóságokkal és az összes gyógyszerpiaci szereplővel. Aktív tagja az Európai Egészségügyi Termékforgalmazók Szövetségének. Tevékenysége biztosítja a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátást az ország egész területén. 2015-ben a Szövetség tagszervezetei összesen 610 milliárd forint forgalmat értek el a patikai és kórházi szektorban, amely magasabb, mint 90 % – os piaci részesedést jelent. A Szövetséget alkotó vállalatok összesen több, mint 3000 alkalmazott és szerződéses munkavállalót foglalkoztatnak.

 

A jövő kapcsán a szakemberek a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet emelték ki, mely nem pusztán magyar törekvés, hanem EU-s irányelvekhez kapcsolódó óriási, közös európai projekt. Ebben a nagykereskedők ismét jelentős szerepet töltenek be, a megvalósításhoz újabb tőkeigényes fejlesztések szükségesek és nem nélkülözhető az ágazatban felhalmozott szakmai tapasztalat sem.

 

„Minőségbiztosítási folyamatainknak köszönhetően a magyar lakosság ezidág nem találkozhatott gyógyszertárban vásárolt hamis készítménnyel. Ez a feladat adja a következő évek legjelentősebb kihívásait is, hiszen egy 2016-os EU rendelet alapján 2019-től dobozonkénti azonosítást fogunk végezni, csakúgy, mint a gyógyszeripar többi szereplője is. Tesszük ezt annak érdekében, hogy minden egyes doboz gyógyszer azonosítható és ezáltal ellenőrizhető legyen, egészen onnantól, hogy kikerül a gyógyszergyárból, addig, míg a beteghez nem kerül. Ezt a rendkívül szerteágazó és jelentős beruházásokat igénylő fejlesztés egy globális adatbázisra fog épülni. A szakmában csak egyedi dobozazonosításként emlegetett fejlesztés mellett a csomagolást „dézsma biztossá" kell tenni, amely lehetetlenné teszi, hogy bárki kicserélje a dobozban lévő gyógyszert." – összegezte a szövetség következő feladatát Dr. Feller Antal, alelnök.

 

Nemzetközi trendekre vonatkozóan elhangzott, hogy az elmúlt 40 évben a GDP arányos gyógyszerkiadások dinamikusan emelkedtek. A növekedés mértéke ország-specifikusan, jelentősen szóródik. A gyógyszerkiadások növekedését keresleti és kínálati tényezők magyarázzák döntően. Keresleti oldalon az idősödés, az átlagéletkor emelkedés, a krónikus megbetegedések prevalenciájának növekedése a meghatározó tényező. Kínálati oldalon az új terápiák egységköltségének az emelkedése, a drága biológiai és orphan készítmények árának

emelkedése játszik szerepet.

 

Ezzel szemben, a magyar gyógyszertámogatás elmúlt két évtizede „stop and go" ciklusokkal volt leírható. Időről-időre jelentős támogatásnövekedés volt megfigyelhető, aminek elsődleges magyarázója, hogy a gyógyszer paletta folyamatosan bővült, így a modernebb készítmények megnövelték a támogatás pénzügyi fedezet igényének a megteremtését. 2006-ban és 2012-ben a gyógyszertámogatások nagyon jelentős restrikciója volt megfigyelhető.

 

„Az európai gyógyszerpiac folyamatosan változik, országonként eltérő ütemben. Új szereplők bukkannak fel, a nagykereskedőknek újra kell értékelni szerepüket. Megítélésünk szerint a jövőben alig észrevehető lesz a határ a gyártó-kiskereskedő és nagykereskedő között, a piacot pedig az integrált együttműködések fogják dominálni." – fogalmazott René Jenny, az Európai Egészségügyi Termékforgalmazók Szövetségének (GIRP) elnöke.

 

Monika Derecque Pois, a GIRP főigazgató asszonya az ernyőszervezetet mutatta be. A GIRP 32 országban, több mint 750 nagykereskedő céget segít tevékenységével. Tagvállalatai 140.000 munkatársat foglalkoztatnak, 15 milliárd doboz gyógyszer és egészségügyi termék célba juttatásáért felelnek évente. Célja a betegek folyamatos, magas szintű, biztonságos ellátása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük