1990. márc. 10-én Moszkvában Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter aláírta a szovjet csapatok Magyarországról történő ki-vonásáról szóló egyezményt.

 

1990. márc. 10-én Moszkvában Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter aláírta a szovjet csapatok Magyarországról történő ki-vonásáról szóló egyezményt.

 

A megállapodás értelmében 1991. jún. 30-ig kellett kivonni a teljes személyi állományt, beleértve a szovjet állampolgárságú polgári személyeket, valamint a fegyverzetet, harci technikát és az anyagi eszközöket. Ezen időszak alatt korlátozták a szovjet csapatok kiképzési-harci tevékenységével kapcsolatos mozgásokat, beleértve a repüléseket is. 1990. márc. 12-én a hajmáskéri harckocsizó alakulatok útnak indulásával kezdődött meg az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport katonáinak, polgári alkalmazottainak, fegyvereinek, harci technikai eszközeinek, anyagainak kivonása, amely 1991. jún. 30. helyett gyakorlatilag már jún. 16-án befejeződött. Az utolsó katonavonat 1991. jún. 16-án hagyta el hazánkat. Az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy, a déli hadseregcsoport parancsnoka jún. 19-én 15 óra 01 perckor távozott Magyarország területéről.

Az Országgyűlés 2001. máj. 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló előterjesztést, amely jún. 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította. (Forrás: fn.hu)

 

Az évfordulóra emlékező alkalmi borítékon a 20 évvel ezelőtti napilapok szalagcímeiből kialakított montázs látható. A borítékra a 2009-ben kibocsátott Védett hazai virágok: Tarka sáfrány c. forgalmi bélyeg került, melyet a kivonulást szimbolizáló grafikai kompozícióban megfogalmazott alkalmi bélyegző díszít.

 SO

Magyar Posta

www.posta.hu

Megjelenési időpont: 2011. június 28.

Eladási ár: 170 Ft

Példányszám: a forgalmi igények függvénye. Kezdő mennyiség 2000 db

Gyártó nyomda: Con-X Nyomda

Tervezőművész: Baticz Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük