2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2004-es szintjére esett vissza a kontinens ingatlan-befektetési piaca.

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22683"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mortgage.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="74" /></a></span>A CB Richard Ellis legfrissebb elemzése szerint az európai befektetési kereskedelmi ingatlanpiac 2008. negyedik negyedévében mindössze 19,5 milliárd eurót tett ki, a második és harmadik negyedév stabilabb, 27-28 milliárdos forgalma után. A teljes befektetési piac volumene így tavaly 116 milliárd euró volt, ami a 2004-es év szintjének felel meg. <br />

mortgage.thumbnailA CB Richard Ellis legfrissebb elemzése szerint az európai befektetési kereskedelmi ingatlanpiac 2008. negyedik negyedévében mindössze 19,5 milliárd eurót tett ki, a második és harmadik negyedév stabilabb, 27-28 milliárdos forgalma után. A teljes befektetési piac volumene így tavaly 116 milliárd euró volt, ami a 2004-es év szintjének felel meg.

mortgage.thumbnailA CB Richard Ellis legfrissebb elemzése szerint az európai befektetési kereskedelmi ingatlanpiac 2008. negyedik negyedévében mindössze 19,5 milliárd eurót tett ki, a második és harmadik negyedév stabilabb, 27-28 milliárdos forgalma után. A teljes befektetési piac volumene így tavaly 116 milliárd euró volt, ami a 2004-es év szintjének felel meg.

2008 negyedik negyedében a kontinens szinte minden piacán visszaesés következett be a harmadik negyedévi aktivitáshoz képest. A két negyedév közti különbséget nagymértékben befolyásolta a Lehman Brothers befektetési bankház összeomlása, ami negatív hatással volt a befektetői bizalomra. Ráadásul a harmadik negyedév végére a hitelválság a teljes gazdaságra kiterjedt, így számos európai ország gazdasági növekedése negatívba fordult, és az előrejelzések szerint 2009-ben a recesszió lesz jellemző a kontinensre.

Habár 2008 negyedik negyedévében az európai befektetési aktivitás 29 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest, az eredményt jelentősen javította néhány jelentős, az év végén lezárt ügylet. Ezek közül kiemelkedik a londoni Canada Square-en álló HSBC-épület visszavásárlása 990 millió euróért, illetve két olasz nagybank, a Banca Intesa és az Unicredit Group portfoliójának 1,65 milliárd euró értékű eladás-visszabérlés jellegű tranzakciója.

Az említett tranzakció okán Olaszországban jelentősen nőtt a befektetői aktivitás 2008 harmadik negyedévéhez viszonyítva. Ám számos más európai országban csökkenés volt tapasztalható, kivéve Németországot és Franciaországot.

2008-ban a tőkeerős és intézményi befektetők voltak a piac legjelentősebb játékosai és ők is maradnak a közlejövőben. Michael Haddock, a CB Richard Ellis tőkepiaci elemzésekért felelős európai igazgatója ezt így kommentálta: „Jelentős, átlagosan 0,3-0,4 százalékpontos emelkedés volt megfigyelhető az első osztályú ingatlanok hozamában Európa-szerte 2008 utolsó negyedévében. Ez a vevők és eladók árelvárása közötti különbség csökkenéséhez vezethet, ami pedig az aktivitás növekedését eredményezheti 2009 során."

Jonathan Hull, a CB Richard Ellis tőkepiacokért felelős európai ügyvezetője hozzátette: „Habár az egész európai piac lassult 2008 negyedik negyedévében, néhány országban a befektetők komoly érdeklődést kezdtek mutatni. Az Egyesült Királyságban, kiváltképp London központjában az újraárazás mértéke a piacot vonzóvá tette a hosszútávra tervező befektetők számára. Az angol font jelenlegi gyengesége pedig további hasznot nyújt számos, külföldi valutában működő alap és külföldi befektető számára."

http://www.cbre.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.