Tisztavatás 2008. augusztus 20. flashmobTisztavatás 2008. augusztus 20. flashmobKét olyan esemény volt, amelyről nem szólt a mainstream média 2008. augusztus 20 kapcsán. Az egyik a zászlófelvonással kapcsolatos.

 

Tisztavatás 2008. augusztus 20. flashmobTisztavatás 2008. augusztus 20. flashmobKét olyan esemény volt, amelyről nem szólt a mainstream média 2008. augusztus 20 kapcsán. Az egyik a zászlófelvonással kapcsolatos.

 

Itt a teret az esemény idejére többszörös kordonnal zárták le. Sőt volt egy záróvonal, ami a tér szempontjából hallótávolságon kívül volt. Ennek az volt a célja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen tiltakozókat hallótávolságon kívül tartsa és azok sippal dobbal nádihegedűvel hangosított és nyomatékosított szokásos tiltakozásuk, miszerint a kormány mondjon le, ne hallatszon bele a televíziós közvetítésbe. A múlt esztendőhöz képest újdonság volt, hogy nem lehetett a magán biztonsági szolgálatok embereit látni. A beléptetést is rendőregyenruhások végezték, és rendőrök voltak díszegyenruhában a kordonok mellett is. A környező utcákban azonban eldugva ott voltak a szoksásos rendőrautók, buszok rabszállítók, de vízágyút, és a tömegoszlató gránátvető kocsit nem lehetett látni.

A zászlófelvonás után a kordont elbontották, a rendőrök felszívódtak és a nép nyugodtan ünnepelhetett a Kossth tári rendezvényeken.

A másik esemény egy flashmob volt, amit a Szentkorona Rádió munkatársai a tisztavatás kapcsán rendeztek. Ugyanis a magyar emberek nagy részét felháborította, hogy idén amerikai mintára nem a Szent Korona  másolata előtt, hanem a magyar Alkotmányra teszik le a tisztek a fogadalmat. Ezért ők és mások is – az utóbbiak spontán – felemeltek egy egy Szent Korona rajzot vagy képet az esemény alatt, teljesen némán. Így a tisztavatáson a Sznet Krona jelképesen mégiscsak jelen volt. Az esemény előtt és után néhányan röpcédulát is osztogattak, amiben a korona hiányára és így a hagyományok megszakítására hivták fel az emberek figyelmét.

Az esemény vége után a flashmobosokat a rendőrség kirivóan ellenőrizte. (Ezt szokta a pesti ember basztatásos ellenőrzésnek nevezni…) A kultúrált és semmiképpen sem zavaró tiltakozás miatt erre semmi szükség nem lett volna.

Vol egy dolog, ami több embert kissé felhergelt. Engem is felhivtak barátaim, hogy most mi lesz? Ugyanis az egyik avatott egynruhás csoport tagjai új állásmodjukkal: Terpesztett  lábak, hátravetett kéz a hát mögött, őket egy bizonyos vészkorszak egyik elit alakulatára emlékeztették. Pedig ez is amerikai mintára lett megcsinálva. Csak éppen itt sok embernek egészen mást jelent…

 Jobban oda kéne figyelni az áthallásokra, a magyar hagyományokra a tisztavatás koreografálása folyamán.

Kisebb súlyú melléfogás volt a Magyar Televízió tűzijáték közvetítése. Itt a műveszkedő rendező a táncoló művészeket próbálta elsősorban közvetíteni, és a valóban újszerű tűzijátékot nem sikerült, arról a néző bizony lemaradt. Ebben az RTL klub, akik saját képet adtak, nagyon jo volt, profi módon csinálták a közvetítést. A TV2 kihagyta ezt a lehetőséget, ők filmet adtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük