2024.április.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2008. szeptember 26. az Európai Unió valamennyi polgárának tudományról a Kutatók Éjszakája

3 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/17949"><img class="image thumbnail" src="/files/images/sc.thumbnail.jpg" border="0" width="58" height="100" /></a></span>2008. szeptember 26-án az Európai Unió valamennyi polgárát várják a tudomány tiszteletére rendezett európai ünnepségsorozaton, a „Kutatók Éjszakáján", ahol az érdeklődők több mint kétszáz európai városban kutatókkal találkozhatnak. Nizzától Göteborgig, Bukaresttől Krakkóig kétszáz európai város aktív részvételével huszonhét országban szerveznek rendezvényeket. </p><p> 

sc.thumbnail2008. szeptember 26-án az Európai Unió valamennyi polgárát várják a tudomány tiszteletére rendezett európai ünnepségsorozaton, a „Kutatók Éjszakáján", ahol az érdeklődők több mint kétszáz európai városban kutatókkal találkozhatnak. Nizzától Göteborgig, Bukaresttől Krakkóig kétszáz európai város aktív részvételével huszonhét országban szerveznek rendezvényeket.

 

sc.thumbnail2008. szeptember 26-án az Európai Unió valamennyi polgárát várják a tudomány tiszteletére rendezett európai ünnepségsorozaton, a „Kutatók Éjszakáján", ahol az érdeklődők több mint kétszáz európai városban kutatókkal találkozhatnak. Nizzától Göteborgig, Bukaresttől Krakkóig kétszáz európai város aktív részvételével huszonhét országban szerveznek rendezvényeket.

 

A különleges események során a tudomány iránt érdeklődő vagy egyszerűen csak arról többet megtudni kívánó fiatal és idősebb közönségnek egyaránt lehetősége nyílik arra, hogy változatos és szórakoztató módon fedezze fel a tudományos érdekességeket.

A Kutatók Éjszakája különleges alkalom mindenki számára, hogy számos különböző kutatási terület kutatóival találkozhasson, és kötetlen, ünnepi hangulatban nyílt eszmecserét folytathasson. Ezen az éjszakán a laboratóriumok, múzeumok, egyetemek és kutatóközpontok tágra nyitják kapuikat, hogy megmutassák rejtett kincseiket és titkaikat.

"Kutatói portré" címmel valamennyi országban fotópályázatot rendeznek. A nyerteseket nemzeti szinten választják ki, és ők vesznek részt az Európai Bizottság által később ősszel megrendezett európai versenyen.

Néhány példa, hogy mi is vár az érdeklődőre:

  • Beletalál kislabdával egy főzőpohárba? Hogyan készül a sör? Hogyan süllyesszük el a Titanicot? Plzen (Cseh Köztársaság) várja Önt, töltse az "éjszakát a laboratóriumban", és választ kap ezekre a kérdésekre.
  • Szeretné látni egy atomreaktor magját? Vagy lenne kedve meglátogatni a martonvásári Kastélypark botanikus kertjét? Budapest és Magyarország várja önt rendezvényeivel.
  • Szeretne többet megtudni a vérnyomásról? Angers-ben (Franciország) a „Laboratoire de biologie neurovasculaire intégrée" és a „Centre national d'études spatiales" egy kutatócsoportja elavult, mai, illetve a jövőben használatos műszerekkel fog vérnyomást mérni.
  • Ha „minden szögből" szeretné látni a Föld nevű bolygót, akkor a planetáriumban a helye, ha viszont az érdekelné, milyen a „Földünk a reklámokon keresztül", akkor jó szórakozást kívánunk a Brüsszeli Szabadegyetem színházi előadásához. Mindkét program helyszíne Brüsszel (Belgium).

Az alábbi weboldalon tájékozódhat az Önhöz legközelebb eső programokról: http://ec.europa.eu/research/researchersnight2008/– kattintson rá, és országonként böngészhet a különböző lehetőségek között.

Itt rendelkezésre állnak a tervezett eseményekkel kapcsolatos információk és olyan linkek, amelyek még részletesebb információkat nyújtó weboldalakra kalauzolnak.

 

Az Európai Bizottság által négy éve útjára indított kezdeményezés egész Európában rendkívül sikeresnek bizonyult. 2007-ben huszonnyolc európai ország, százötven európai város, közel ezer különböző szervezet és 223 ezer látogató vett részt a Kutatók Éjszakáján.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.