A Panda Security 2010-es prognózisából kiderül: idén a „víruspiacot" tovább dominálják a pénzügyi motivációjú támadások, de elterjedtté válik az ún. social engineering és a kiberháború is.

 

A Panda Security 2010-es prognózisából kiderül: idén a „víruspiacot" tovább dominálják a pénzügyi motivációjú támadások, de elterjedtté válik az ún. social engineering és a kiberháború is.

A Panda Security szakértői szerint a 2010-es év minden eddiginél durvább lesz az internetről érkező támadások szempontjából.

– Ezt itt szó szerint kell érteni, legtöbbször valóban támadásokról beszélhetünk – sommázta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Úgy véljük, 2010-ben elsősorban a pénzügyi támadások erősödnek tovább, vagyis, amikor a legkülönfélébb trükkökkel banki adatokat, tehát végső soron pénzt akarnak ellopni az áldozatoktól.

Az eddigi adatok alapján felvázolt trend szerint továbbra is az ún. social engineering lesz a legnépszerűbb technika; itt a bűnözők a legkülönfélébb trükkökkel próbálnak információkat megszerezni.

– A social engineering egy összefoglaló fogalom, amikor az emberek hiszékenységére, nemtörődömségére alapozva próbálnak adatokat kicsalni a bűnözők – fogalmazott Sándor Zsolt. – Ilyenek például a gyatra, bár egyre javuló banki adathalász-levelek. Idén ugyanakkor új értelmet nyer a „kiberháború" kifejezés is, hiszen egyre több politikai indíttatású DDoS-re, vagyis túlterheléses támadásra számítunk. Ennek kapcsán is rendkívül nagy szerepet kap a védelem kérdése: lehet, hogy valaki nem is tud róla, hogy a gépére betörtek, mert mondjuk nem hiányzik semmilyen adata, közben pedig egy hatalmas zombihálózat tagja, amely ilyen DDoS-támadásokat, esetleg tömeges spammelést hajt végre.

Ami a Windows 7-et és a mobiltelefonokat illeti, a Panda szakértői szerint van ugyan veszély, de csak hosszabb távon.

– A Windows 7 esetében eltart egy darabig, amíg a bűnözők finomhangolják a támadásaikat – mondta Sándor Zsolt. – A mobiltelefonok előretörésével sok biztonságtechnikai szakember emlegette, hogy itt egy új vírusjárvány kora; mi ezt nem így gondoljuk, hiszen a mobileszköz-piac még túlságosan szegmentált. Az viszont igaz, hogy néhány éven belül itt is elkezdődhet valami, főleg, ha valamelyik eszköz túlzott fölényt szerez a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük