2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2010. augusztus 15-25. Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója.

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42326"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Hataron.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="63" /></a></span>    <p><font size="3">A Hungarofest Nonprofit Kft. - ÉGTÁJAK Iroda augusztus 15. és 25. között 15. alkalommal rendezi meg a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozóját. </font></p><p><font size="3"> 

hataron.thumbnail   

A Hungarofest Nonprofit Kft. – ÉGTÁJAK Iroda augusztus 15. és 25. között 15. alkalommal rendezi meg a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóját.

 

hataron.thumbnail   

A Hungarofest Nonprofit Kft. – ÉGTÁJAK Iroda augusztus 15. és 25. között 15. alkalommal rendezi meg a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóját.

 

A rendezvény különlegessége, hogy nem kizárólag a Kárpát-medencéből hívunk és várunk résztvevőket, hanem ebben az évben 4 kontinens 31 országából 700 nemzeti kultúránk hagyományait, értékeit ápoló középiskolás korú fiatal érkezik. A program lehetőséget ad a meghívottaknak, hogy tíz napon keresztül anyanyelvi környezetben lehessenek, és olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodjanak, melyekhez otthon nem juthatnak hozzá. De a találkozó legnagyobb értéke, hogy nagyszerű alkalmat biztosít az intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására. A programban harmonikusan ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői. A művészeti együttesek bemutatkozása mellett közművelődési és szórakoztató programok (múzeumlátogatás, ismeretterjesztő előadás, színházi és cirkuszi produkció, táncház, sétahajózás stb.) szerepelnek a találkozó eseményei között. A jubileumi találkozó kiemelt eseményei a Széchenyi- és Erkel-emlékévhez, valamint az Európa Kulturális Fővárosa Pécs programhoz kapcsolódnak.

1996 augusztusában 4 ország alig 200 résztvevőjével zajlott az első Vendégségben Budapesten  – Határon túli magyar fiatalok találkozója. Az évforduló remek alkalmat nyújt arra, hogy az elmúlt másfél évtized legemlékezetesebb pillanatait felelevenítsük.

Augusztus 16-án délután „Pillanatképek 15 év 15 ifjúsági találkozójából" címmel a megjelent írásokból készített összeállítás látható, mozgással, tánccal kísérve, a közös éneklések legkedveltebb dalaival kiegészítve. A nap felhőtlen születésnapi ünnepléssel zárul 800 szeletes tortával, Kárpát-medencei táncházzal, meglepetésjátékokkal.

A művészeti együttesek több alkalommal is lehetőséget kapnak arra, hogy műsorukat a nagyközönség és egymás előtt bemutassák. A találkozó Régiók bemutatkozása címet viselő nyitóprogramja keretében az érkezett művészeti együttesek és egyéni résztvevők kiállítás keretében mutatják be szülőföldjüket a többieknek és a meghívott vendégeknek, továbbá saját tájegységükre jellemző ételekkel és italokkal kínálják egymást. A program nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy az érkezők jobban megismerjék egymás hétköznapjait, sajátos szokásait, és bemutassák, hogy a magyaros vendégszeretet a világ minden táján hagyomány. A művészeti együttesek Európa Kulturális Fővárosában Pécsett, a muravidéki Lendván, valamint a pesti alsó rakparton zajló ART-Mozaik – Külhoni Művészeti Fesztivál keretében mutatják be gálaműsorukat.

A Széchenyi- és Erkel-emlékév jegyében – idén 150 éve hunyt el Széchenyi István és 200 éve született Erkel Ferenc – történelmünk és zenetörténelmünk kimagasló személyiségeinek életútját városnézés során, valamint a Nemzeti emlékezet napján idézzük meg.

Az augusztus 17-ei városnézés alkalmával a Parlamentben a találkozó résztvevői közösen éneklik el Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc Himnuszát, majd olyan kiállításokat, épületeket néznek meg, amelyek Széchenyihez és Erkelhez kapcsolódnak (például Operaház, Budai bürger, pesti polgár – Polgári társadalom, polgári értékek, polgári erkölcsök – Budapesti Történeti Múzeum; Széchenyi emlékezete – MTA Művészettörténeti Kutatóintézet, Művészeti Gyűjtemény; Hídtörténetek – Lánchíd – Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum). A Nemzeti emlékezet napján előadások, kiscsoportos foglalkozások keretében foglalkozunk Széchenyivel és Erkellel. Többek között hallható lesz dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára és dr. Horváth Attila előadása, Széchenyit, a testnevelés apostolát Dr. Cserháti László, a magánembert Kenessei Károly, a szabadidős tevékenységek megújítóját dr. Gazda István mutatja be, újrahasznosítható anyagokból kreatív alkotóverseny keretében a fiatalok hidat, lovat és gőzhajót készíthetnek, Erkelre, a Pesti Sakk-kör elnökére, a szenvedélyes játékosra sakkversennyel emlékezünk.

A 2010-es év legkiemelkedőbb hazai kulturális eseménye a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozata. A találkozó programjai közül természetesen nem maradhatott ki Európa Kulturális Fővárosának megismerése. Az augusztus 18-ai  délelőtt és a kora délután városnézéssel telik, a séta útvonala érinti többek között Barbakán kertet és bástyát, a Püspökvárat, a Dóm teret, a Bazilikát, a Cella Septichorát, a Csontváry-, Munkácsy- és Vasarely-múzeumot, a Lakatfalat, valamint Gázi Kászim pasa dzsámiját.

A művészeti csoportok számára nagy megtiszteltetés, hogy gálaműsorukkal Európa Kulturális Fővárosában a pécsi közönség előtt is bemutatkozhatnak délután 4 órától a Dóm téren.

Este a találkozó résztvevői a Pécsi Kulturális Központ által szervezett táncházban vesznek részt a színház téren. A program megszervezésében a Pécs 2010 Menedzsmentközpont Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Kulturális Központ volt segítségünkre.

Az augusztus 19-ei barangolás során a találkozó résztvevői az alig hétezres lélekszámú magyar közösségbe, Muravidékre látogatnak. A lendvai városnézés során megtekintik a Bánffy Központot, a Zala György teret, a Színház- és Hangversenytermet, a Zsinagógát, a Szent István szobrot és a Várat, délután a művészeti együttesek zengővé varázsolják a lendvai tereket, így hívják fel a figyelmet az esti gálaműsorra, melynek helyszíne a Színház- és Hangversenyterem. Kocon Józsefnek, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökének, Dr. Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselőnek és Mag. Balazsek Antonnak, Lendva község polgármesterének köszöntőjét követően a találkozó művészeti együttesei a muravidéki közönség előtt mutatják be gálaműsorukat.

A program megszervezésében a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet,

Lendva község és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség volt segítségünkre.

A beregszászi színház és a Fővárosi Nagycirkusz előadásának megtekintése, a sétahajózás, a strandolás, az esti táncházak mind azt a célt szolgálják, hogy a fiatalok jobban megismerjék egymást, hogy – talán életre szóló – barátságok és szerelmek alakuljanak ki azok között, akiket nem csak a közös anyanyelv, történelem és kulturális örökség köt össze, hanem a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóján szerzett élmények is.

Bővebb információ a http://www.egtajak.com/ honlapon olvasható.

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.