2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2011-re térhet magához a felnőttképzési piac

5 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44274"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/fnk.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A gazdasági válság még mindig érezteti hatásait a felnőttképzési piacon. A pénzügyi-számviteli képzések területén piacvezető Perfekt Zrt. tapasztalatai szerint a képzésekre jelentkező magánszemélyek érdeklődése a képzések iránt továbbra is csökkenést mutat.  A vállalkozások még mindig a rövidebb, kompetenciafejlesztő, részben szakmai továbbképzések, nyelvi képzések iránt érdeklődnek. A Perfekt Zrt. várakozásai szerint a felnőttképzések területén 2011-től várható a fellendülés.</p><p>

 

A gazdasági válság még mindig érezteti hatásait a felnőttképzési piacon. A pénzügyi-számviteli képzések területén piacvezető Perfekt Zrt. tapasztalatai szerint a képzésekre jelentkező magánszemélyek érdeklődése a képzések iránt továbbra is csökkenést mutat.  A vállalkozások még mindig a rövidebb, kompetenciafejlesztő, részben szakmai továbbképzések, nyelvi képzések iránt érdeklődnek. A Perfekt Zrt. várakozásai szerint a felnőttképzések területén 2011-től várható a fellendülés.

 

A gazdasági válság még mindig érezteti hatásait a felnőttképzési piacon. A pénzügyi-számviteli képzések területén piacvezető Perfekt Zrt. tapasztalatai szerint a képzésekre jelentkező magánszemélyek érdeklődése a képzések iránt továbbra is csökkenést mutat.  A vállalkozások még mindig a rövidebb, kompetenciafejlesztő, részben szakmai továbbképzések, nyelvi képzések iránt érdeklődnek. A Perfekt Zrt. várakozásai szerint a felnőttképzések területén 2011-től várható a fellendülés.

A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. (a továbbiakban: Perfekt Zrt.) tanévnyitó rendezvényén összegezte a felnőttképzési piac elmúlt egy évét és kilátásait. A gazdasági válság hatására bekövetkezett piacszűkülés, zsugorodás ugyan megállt az elmúlt egy év során, ám a bővülésre, fellendülésre utaló jelek továbbra is váratnak magukra a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt szerint. A csökkenés mértéke a 2009/2010-es tanévben képzési területenként eltérő volt, de összességében elmondható, hogy a rövidebb, főleg vállalatok által finanszírozott kompetenciaképzések kb. 20 százalékos, míg a jogszabályban előírt kötelező továbbképzések esetében kb. 10 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A válság nem hozott lényeges változást a képzési területek népszerűségében. A Perfektnél az eddig legkeresettebb pénzügyi-számviteli képzésektől kismértékben az egyéb közgazdasági, ügyviteli és kereskedelmi képzések irányába mozdult el a kereslet, de a képzések fő iránya továbbra is a pénzügy, számvitel maradt.

Kiss János Tamás, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója szerint a felnőttképzési piac 2011 közepére, második felére térhet magához, és ekkortól várható jelentősebb növekedés. Továbbra is igaz, hogy a képzéseket maguk finanszírozó magánszemélyek száma a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent, és a tavalyi évhez hasonló szinten állt be. A vállalati képzések esetében jellemző, hogy a korábbi előrejelzéseket is meghaladóan, a várakozásokon felüli arányban támaszkodnak a cégek a pályázati forrásokból finanszírozott képzésekre, vagyis a vállalatok önereje, finanszírozó képessége a képzések esetében a vártnál is jobban csökkent.

A pályázatból finanszírozott képzéseken belül kiemelkedő arányt képviselnek az európai uniós pályázati forrásokból megvalósított képzések, amelyek tematikájában az általános kompetenciák fejlesztése a meghatározó, így a nyelvi, informatikai, kommunikációs és a vezetői kompetenciák fejlesztését megcélzó képzések a legkedveltebbek.

Az év első kilenc hónapjában a képzési díjak finanszírozásának a módja képzési területenként különbözően alakult. A magánszemélyek esetében a csökkenő érdeklődéssel együtt is igaz, hogy az OKJ-s képzéseket többségében maguk fizetik, saját forrásból. A cégek ugyanis nem szívesen kötelezik el magukat a jelenlegi gazdasági helyzetben a nagyobb terhet jelentő, hosszabb idejű képzések mellett. Ha mégis, akkor azt kisebb részben az uniós források terhére teszik (22%), míg nagyobb részben a szakképzési hozzájárulás terhére támogatják munkavállalóik képzését. Az OKJ-s képzések finanszírozása terén ezt a képet a munkaügyi központok által támogatott, ingyenes képzések jelentősen árnyalják.

A hatósági jellegű képzéseknél fordított az arány: a képzések költségeit 65 százalékban az intézmények, cégek vállalják. Nagyobb arányú elmozdulás a rövidebb, kompetenciaképzések finanszírozásánál érzékelhető. Míg tavaly 45%-ban magánszemélyek fizették az ilyen típusú képzések díjait, addig ez az arány idén 20% körülire esett vissza.

A Perfekt Zrt. vezérigazgatója az év hátralévő részében jelentős létszámú jelentkezőre számít a pénzügyi szolgáltatás közvetítő hatósági képzésre és vizsgára, amelyet ugyancsak a vállalati képzések csoportjához lehet sorolni. Ezt ugyanis alapvetően bankok, biztosítók és egyéb pénzügyi vállalkozások fizetik az általuk foglalkoztatott munkavállalók, a velük szerződéses viszonyban álló partnerek számára. Országosan néhány tízezer személyt érinthet ez a képzés, így a jelenlegi több száz mellett további több ezer hallgatóra számítanak a Perfektnél, annak ellenére hogy ezen képzés esetében nincs az a vonzó lehetőség, hogy a képzést a szakképzési hozzájárulás terhére számolják el a vállalatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük