2024.április.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2012-ben SZOMBATHELY a „Magyar dal fővárosa”.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/60053"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/m_3.thumbnail.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span>Eger 2010-es és Nyíregyháza 2011-es nagy sikerű bemutatkozása után a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2012-ben is meghirdette a Magyar dal fővárosa pályázatot.</p> <p> 

m 3.thumbnailEger 2010-es és Nyíregyháza 2011-es nagy sikerű bemutatkozása után a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2012-ben is meghirdette a Magyar dal fővárosa pályázatot.

 

m 3.thumbnailEger 2010-es és Nyíregyháza 2011-es nagy sikerű bemutatkozása után a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2012-ben is meghirdette a Magyar dal fővárosa pályázatot.

 

A kiírás szerint a pályázaton Budapest kivételével bármelyik magyar település részt vehet, amennyiben vállalja, hogy egyedülállóan sokszínű, izgalmas és színvonalas zenei programmal ünnepli a Magyar Dal Napját, vállalja a rendezvény politikamentes megszervezését, és biztosítja annak pénzügyi hátterét. Ez utóbbi kitétel több vállalkozó település számára problémát jelentett, ezért az idei pályázatra mindössze két város, Hévíz és Szombathely adta be terveit.

 

Szombathely harmadszorra pályázta meg a címet, és bár eddig nem nyerte el, minden évben sikeres Magyar Dal Napja programot valósított meg a település. A neves előadókból és szakemberekből álló szakmai kuratórium tagjai örömmel fogadták, hogy a szombathelyi szervezők ismét ringbe szálltak a címért, és 2012-ben is komoly erőket mozgatnak meg annak érdekében, hogy a város színvonalas programmal ünnepelhesse a Magyar Dal Napját. A műfaji sokszínűséget, a dalszövegek fontosságát, valamint a zene és társművészetek kapcsolatát hangsúlyozó programterv szerint az idén már szombaton elkezdődik a „ráhangolódás". A felvezető napon egyebek között magyar koncertfilmeket láthat a közönség, és baráti eszmecserére hívja a város a legkiválóbb magyar dalszövegírókat. Vasárnap két színpadon zajlanak majd az események. A délelőtt a gyerekeké, délután-este pedig fellépnek a város leghíresebb zenekarai, a Lord, az Ocho Macho és az Anima Sound System. A műsorba meghívást kap a két korábbi dalfőváros, Eger és Nyíregyháza egy-egy jeles zenekara, a Kerekes Band és a Jurij, de a tervek szerint ott húzza a Csík Zenekar is. A város aznap zenére ébred, a járókelők meghallgathatják, hogyan szólnak a dalok élőben egy mozgó teherautó platójáról, de lesz osztálydal-pályázat is, amelyen a város minden iskolája részt vehet.

A Magyar Dal Napja minden helyi eseményéről beszámol majd a Rádió Szombathely, ahol szeptember 9-én csak magyar dalok szólnak. A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg.

 

Nagyszabású, ötnapos rockfesztivál zárónapja lesz majd a Magyar Dal Napja Hévízen.

A lelkes szervezők sokszínű, izgalmas tervet nyújtottak be, ám formai hibák miatt sajnos pályázatuk alulmaradt Szombathellyel szemben.  A Magyar Dal Napja szervezői bíznak abban, hogy a város ennek ellenére kitart elképzelései mellett, és Hévíz az idén is izgalmas színfoltja lesz a szeptember 9-én megrendezésre kerülő országos programsorozatnak.

A Magyar Dal Napja immár az egyik legnépszerűbb hazai zenei esemény. Négy éve öltött országos méreteket, és 2011-ben már az ország 40 színpadján, közel hatvanezer néző előtt zajlottak a programok.

 

http://www.magyardalnapja.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.