A Google is alkalmi logóval ünnepli 1848 március 15-i nemzeti ünnepünketA Google is alkalmi logóval ünnepli 1848 március 15-i nemzeti ünnepünket

A nemzetért cselekedni, a nemzetért áldozatot hozni a bátrak erénye: így volt ez 1848-49-ben is, és nincs ez másképp ma sem – írta a határon túli magyaroknak címzett ünnepi üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök, hangoztatva: "nehéz időben is jó magyarnak lenni".

A Google is alkalmi logóval ünnepli 1848 március 15-i nemzeti ünnepünketA Google is alkalmi logóval ünnepli 1848 március 15-i nemzeti ünnepünket

A nemzetért cselekedni, a nemzetért áldozatot hozni a bátrak erénye: így volt ez 1848-49-ben is, és nincs ez másképp ma sem – írta a határon túli magyaroknak címzett ünnepi üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök, hangoztatva: "nehéz időben is jó magyarnak lenni".

    A szerdán az MTI-hez is eljuttatott üzenetében a kormányfő azt írta: több mint másfél évszázada március 15-én újjászületett az egységes magyar nemzet. "Azóta minden évben megünnepeljük az egykor élt és a ma élő magyar emberek erős szövetségét. Felidézzük legjobbjaink cselekedeteit, a forradalom lázas pillanatait, a harc dicsőségét" – folytatta, hozzátéve, hogy az ünnep minden alkalommal kérdésre is sarkall: "hűek vagyunk-e a 48-asok örökségéhez? Szolgáljuk-e mi is a nemzetet? Hagyunk-e örökül mi is fontos művet?"
    Orbán Viktor felidézte, tavaly ilyenkor tettek elsőként állampolgársági esküt Magyarország határain kívül élő magyarok. Az eltelt egy év alatt "a magyar állampolgárok közössége 150 ezer honfitársunkkal gazdagodott", s hamarosan még százezren vehetik kézbe magyar okmányaikat. "Aligha kerülhetett volna ennél méltóbb ajándék a nemzet asztalára" az ünnep alkalmából – fogalmazott.
    A miniszterelnök szerint a nemzetért cselekedni, a nemzetért áldozatot hozni mindig is a bátrak erénye volt: így volt ez 1848-49-ben is, amikor a hős vezérek oldalán bátor emberek elszánt tömege fordította meg a történelmet, és ma sincs ez másképp. "Tisztelet a bátraknak, akik dacolva minden kockázattal, fenyegetéssel, sutba vágják félelmüket, és a szívükre hallgatva cselekszenek. Velük együtt újra méltó tettet hagyhatunk örökül az utánunk jövőknek: a határokon átívelő nemzetegyesítés nagy művét" – írta.
    Orbán Viktor üzenetét azzal zárta, hogy akkor hű egy ünnep, ha nem csak az eseményeket, de az egykori érzéseket is képes feleleveníteni. "Kívánom ezért, hogy ma mindannyian együtt idézzük fel a 48-asok tüzét, és mondjuk ki együtt: nehéz időben is jó magyarnak lenni!"

Állami rendezvények Budapesten 2012 március 15-én (MTI grafika)Állami rendezvények Budapesten 2012 március 15-én (MTI grafika)

A budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél beszél majd, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció szintén a fővárosban, az MSZP pedig Esztergomban ünnepel. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elől újabb Békemenet indul majd, és Milla-tüntetés is lesz Budapesten, a Szabad sajtó útján.

    Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szerda délután az Országház kupolatermében Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint más állami kitüntetéseket.
    Március 15-én, csütörtökön az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik a zászlófelvonással. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép a Honvéd Táncegyüttes is.
    A Magyar Nemzeti Múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ahol egész nap családi programok várják az érdeklődőket.
    Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, amelynek ideje alatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete.
    Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik fél kettőkor a Várból, a másik két órakor a Nyugati térről.
    A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A szónoklatok után ünnepi koncertet tartanak a téren.
    Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet, Harrach Péter, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője pedig az isaszegi és a váci ünnepségen vesz részt.
    Az MSZP Esztergomban tartja központi ünnepségét. Török Zsolt szóvivő az MTI-nek a helyszínválasztást a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás tevékenységével indokolta, mondván, az előző városvezetés, illetve a kormányoldalnak a jelenlegi független polgármester munkáját ellehetetlenítő magatartása a Fidesz-kormányzás jelképe. A szocialisták rendezvényén beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök, Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke és Komjáthi Imre, a Munkát, kenyeret! egyesület elnöke is.
    A Jobbik – a korábbi évekhez hasonlóan – a fővárosi Deák téren tartja ünnepi megemlékezését. A délután fél négykor kezdődő rendezvényen beszédet mond Vona Gábor pártelnök, valamint Szegedi Csanád, Balczó Zoltán és Gyüre Csaba alelnökök. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.
    Az LMP politikusai és aktivistái délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek a népszavazási kitelepülő szettekkel, amelyek az ünnep alkalmából kokárdadíszítést kapnak. A helyszínen Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd az LMP-sek elindulnak aláírásokat gyűjteni.
    A Demokratikus Koalíció központi ünnepsége délután két órától az V. kerületben, az Egyetem téren lesz, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő.
    A nap folyamán újabb Békemenet is indul a Kossuth Lajos térre. A menet tagjai az MTA elől indulnak, és a Parlament előtt tartandó központi rendezvényre vonulnak át. Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban azt mondta: azokat hívják, akik január 21-én részt vettek az első Békemeneten, és azt kérte, hogy "hozzanak magukkal még egy embert". Közölte azt is, hogy több ezren érkeznek Lengyelországból a március 15-i ünnepségekre. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét.
    Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szerveződés délután három órától szintén Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton tart tüntetést. Hétfőn a Libération című francia baloldali lapban a március 15-i budapesti Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek. "2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát" – fogalmaztak az aláírók a közleményükben, amelyet Mindenki Budapestre március 15-én címmel tettek közzé a lapban. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár erre reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar ellenzék és holdudvara "gyűlölködő csetepatét kíván csinálni" a március 15-i nemzeti ünnepből.
    A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége délután fél öttől az V. kerületi Petőfi-szobornál a 70 évvel ezelőtt tartott háborúellenes, antifasiszta tüntetésről emlékezik meg. A rendezvényen Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori mártír miniszterelnök unokája is felszólal.
    Megemlékezéseket tartanak Budapest kerületei is. A II. kerületben, a Gábor Áron-emlékműnél tíz órakor beszédet mond Láng Zsolt fideszes polgármester, parlamenti képviselő és párttársa, a szintén országgyűlési képviselő Gulyás Gergely. A Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren szintén tíz órától Kocsis Máté (Fidesz) polgármester tart szónoklatot. A XVII. kerületben, az 513. utcai Honvédsíroknál délelőtt az önkormányzat vezetői, köztük Riz Levente fideszes polgármester koszorúznak, majd beszédet mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező. A XXII. kerületben, a nagytétényi Zambelli-emléktáblánál Szabolcs Attila, a kerület fideszes polgármestere és Németh Zoltán fideszes parlamenti képviselő szól az egybegyűltekhez. Erzsébetváros önkormányzata ünnepi ülésen adományoz poszthumusz díszpolgári címet idősebb Albert Flórián labdarúgó részére. "Erzsébetváros Díszpolgára" címet vesz át Demjén Ferenc énekes.

Kerületi és vidéki önkormányzatok, helyi civil szervezetek is megemlékeznek csütörtökön az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, és külföldön is sok helyen tartanak ünnepi programokat. A március 15-i ünnepségsorozat több helyen már egy nappal korábban megkezdődik.

    Az ünnep előestéjén a fővárosban tart megemlékezést a Pro Libertate Alapítvány, a Stefánia-palotában pedig honvédségi gálaest lesz.
    Szerda délután Diósgyőrben, Szolnokon és Győrben is tart ünnepi megemlékezést a helyi önkormányzat. Este fáklyás felvonulás lesz Debrecenben.
    A nemzeti ünnep előestéjén Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke mond ünnepi beszédet a bécsi magyar nagykövetségen.
    Március 15-én Budapesten, a központi rendezvények mellett számos program várja az érdeklődőket. Délelőtt az Országos Széchényi Könyvtárban szakember segítségével tekinthetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők azt a nyomdagépet, amelyen egykor a 12 pont készült. A csepeli és a budafoki önkormányzat ünnepséget rendez, a kispesti református egyházközség ökumenikus istentisztelet tart. Istentisztelet lesz a belvárosi Hazatérés református templomban is, Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője mond ünnepi beszédet. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula csütörtök délután a budai Várban, Táncsics Mihály egykori börtönénél mond ünnepi beszédet.
    Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédet mond a Petőfi-szobor avatóünnepségén.  
    V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vas megyei Gasztonyban, Szentgotthárdon és Vasváron is felszólal a helyi március 15-i ünnepségen.
    Miskolcon Kriza Ákos fideszes, Szegeden Botka László szocialista, Kecskeméten Zombor Gábor fideszes polgármester mond ünnepi beszédet. Győrben Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szólal fel, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője beszél az ünnepi megemlékezésen. Kaposváron Szita Károly fideszes polgármester, Békéscsabán Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő mond beszédet.
    Békésszentandráson és Békéscsabán ünnepélyes állampolgári eskütételt tartanak a nemzeti ünnepen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal, az intézményfenntartó központ és a megyei önkormányzat közös szegedi megemlékezésén ünnepi beszédet mond Pálffy István (KDNP), az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.
    A gyulai ünnepségén felszólal Bokros Lajos EP-képviselő is.     
    Az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szerveződés a fővároson kívül Szegeden is tüntetést tart.
    A keszthelyi megemlékezés ünnepi szónoka Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lesz. Veszprémben térzene és történelmi játszóház, Vácott országos Kossuth-kiflisütőverseny várja az érdeklődőket. A Veszprémi Petőfi Színházban este ünnepi előadást tartanak.
    A helyi önkormányzat ünnepi megemlékezést tart – más települések mellett – Debrecenben, Pécsett, Hatvanban, Nyíregyházán, Komáromban, Siklóson, Mosonmagyaróváron, Gödöllőn, Nagykanizsán, Veresegyházon, Budaörsön, Hajdúböszörményben, Szentesen, Tokajban, Tiszavasváriban, Balatonbogláron, Hévízen, Fonyódon, Balatonföldváron, Csurgón és Algyőn is.
    Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából a szlovéniai Lendván mond beszédet a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség meghívására. A miniszterelnök-helyettes szlovén kollégájával, Radovan Zerjavval közösen koszorút helyez el a lendvai Széchenyi és Kossuth Emléktáblánál, majd felszólalnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a Lendvai Színház- és Hangversenyteremben rendezendő hivatalos ünnepségen.
    A nemzeti ünnep alkalmából Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond a Csemadok Komáromi Területi Választmány ünnepségén a szlovákiai Révkomáromban.
    A Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai Szabadkán tartja központi ünnepségét. A rendezvény a Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődik a Kossuth téren, majd a Népkörben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond köszöntőt. A rendezvényen, amely egyben a VMSZ kampánynyitó rendezvénye a 2012-es szerbiai köztársasági, tartományi és önkormányzati választások előtt, Pásztor István, a VMSZ elnöke tart ünnepi beszédet.
    Lengyelországban a Varsói Egyetemen is megemlékeznek az 1848-49-es forradalom évfordulójáról. Az ünnepségen beszédet mond Latorcai János (KDNP), az Országgyűlés alelnöke, majd Marek Kuchcinskivel, a szejm alelnökével megkoszorúzzák Bem József mellszobrát
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) március 16-17-én a Isztambulba látogat, magyar állampolgári eskütételen és március 15-i ünnepségen vesz részt.

Országszerte kellemes meleg, csapadékmentes idő lesz a csütörtöki nemzeti ünnepnapon és a hosszú hétvégén – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa szerdán az MTI-t.

    Pátkai Zsolt elmondta: csütörtökön napsütéses és felhős területek egyaránt lesznek az országban: míg nyugaton, a Dunántúlon napos, addig keleten és az ország középső részén inkább felhős időre lehet számítani. Csapadék sehol sem várható – tette hozzá.
    A hajnali órák alapvetően fagymentesek lesznek, délutánra pedig országosan 8-15 Celsius-fokra melegszik a hőmérséklet.
    A meteorológus kitért arra: Budapesten délelőtt szeles lesz az időjárás, ám délutánra mérséklődik a légmozgás. A fővárosban kevés felhőre, sok napsütésre és 14 fokos hőmérsékletre lehet számítani a nap folyamán.
    A háromnapos hétvégéről Pátkai Zsolt elmondta: csütörtökhöz hasonlóan tavaszias, derült, napos, csapadékmentes lesz az időjárás, folyamatosan emelkedő hőmérséklettel. Pénteken 14-20 fokra, szombaton és vasárnap pedig 18-23 fokra is felmelegszik nappal a hőmérséklet. A hétvégén emiatt akár a 23,2 fokos napi hőmérsékleti rekord is megdőlhet.
    A Dunántúlon ezekben a napokban akár viharossá is fokozódó északi szél fúj majd, a meteorológus szerint azonban ezzel együtt is kimondottan jó kirándulóidő várható a hosszú hétvégén.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük