Rendhagyó, ingyenes téli fesztivált szervez a ZsÖK NKft. február elején. Karneváli hangulat, jégszobrászok, Mystery Gang koncert, hógömb készítés és sok izgalmas program várja a látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyedben. A fesztivált az I. Pécsi Csokoládé Karnevál kiállítói és csokoládéi édesítik majd meg.

 

Rendhagyó, ingyenes téli fesztivált szervez a ZsÖK NKft. február elején. Karneváli hangulat, jégszobrászok, Mystery Gang koncert, hógömb készítés és sok izgalmas program várja a látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyedben. A fesztivált az I. Pécsi Csokoládé Karnevál kiállítói és csokoládéi édesítik majd meg.

 

A Pirogránit udvaron a jégszoborépítéssel színesített megnyitó időpontja: február 1. (péntek) 17 óra. A cél a téli hónapokra is tartalmas, a városlakókat megszólító programot adni. Egy Pécsett még nem létező fesztivál létrehozása, mely megelőzi a farsangot valamint a báli szezont, de a tél varázsát kihasználva megmozdítja az érdeklődőket. A rendezvények szinergiáját használják ki a Jégvirág Fesztivál és a Csokoládé Karnevál összefonódásával, hogy egymást erősítve jelenjenek meg a kulturális színtéren. Természetesen a Zsolnay örökséget, a fiatal művészek kreativitását, és a különböző ZsÖK által üzemeltett színterek funkcióját átgondolva hozták létre a rendezvénysorozatot, melyre szervesen épül a Művészetek Háza tematikus hónapja. A célcsoport elsősorban pécsi városlakók, családok, baráti társaságok, a középtávú cél évről évre ismétlődő, turisztikai célcsoportokat is mozgató fesztivál létrehozása.

 

A Jégvirág Fesztivál középpontjában a tél és a hozzá kapcsolódó tevékenységek állnak.

A rendezvény ingyenes lesz, belépőjegyet csak a Pirogránit Koripályára és a Csokoládé Karnevál programjaira kell váltani. A fesztivál első estjén a korcsolyapályán a zenéről a pécsi DJ-szcéna jól ismert arca, Dj Bodoo, a fényekről Pausz Peti gondoskodik.

Az Iceart Magyarország közreműködésével lesz jégszoborépítés és workshop.

 

Visszatérnek a Gyárturisták: az Eozin-körling interaktív jégszínházat a Cabaret Kutuzov tagjai adják elő a Pirogránit Koripályán. Szombaton, február 2-án Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda Vacka dalokkal várja a gyerekeket a Pirogránit udvaron, amit családi maszkabál követ a koripályán. Az idősebbeket később a fergeteges Mystery Gang koncertje szórakoztatja, az est a jungle és rockabilly zenét játszó frenetikus triót követően felnőtt jelmezbállal ér véget.

 

A fesztiválon nyitva lesz a Pirogránit Koripálya, sőt igazán különleges hangulatban lehet majd korcsolyázni: Boka Gábor és a Bóbita bábszínház művészei időutazásos-századfordulós hangulatban adnak elő élőképeket, a Pécsi Vonósok a Panoráma terem ablakaiból zenélnek, a Várostörténeti Múzeum tárlata régmúlt idők téli sporteszközeiből és téli életkép-fotóiból álló gyűjteményt mutat be, míg a Major utca felől érkezők Trevor Amery amerikai művész jacuzzi-s installációját láthatják. Az amerikai művész Fulbright ösztöndíjjal tartózkodik Pécsett a 2012/13-as akadémiai évben. Képzőművészként az emberek tárgyakhoz és terekhez való viszonyát, valamint a természet és a mindennapi rituálék egymásra gyakorolt hatását vizsgálja. Alkotásain keresztül többször átértelmezte az otthon és a személyes tér fogalmát.

A fázósabbak az E78-as épületben találják meg a beltéri programokat. Bogárdi Aliz a kicsiket „téli filmezésre várja" a diafilmsarokba. Bárki elkészítheti a saját hógömbjét is Hitka Viktória képzőművész segítségével – csak egy befőttes üveget és néhány kedvenc apró tárgyat kell hozni.

 

A Jégvirág Fesztiválon nyitja meg kapuit az I. Pécsi Csokoládé Karnevál is. A február első hétvégéjét a világ legnépszerűbb édességének, a csokoládénak szentelik, ahol az esemény fénypontja egy 65 cm-es Zsolnay váza elkészítése lesz – csokoládéból.

A vásár kiállítói, a kézműves magyar csokoládéműhelyek bemutatják a csokoládé sokszínűségét. A látogatók több száz csokoládéval találkozhatnak, vásárolhatnak, a vasárnapi ingyenes szakmai programokon pedig sok információt szerezhetnek az édességről. Meghallgathatják az egyik legelismertebb magyar csokoládéműhely, a Rózsavölgyi Csokoládéműhely tulajdonosának, Csiszár Katalinnak előadását, aki a kakaóbab feldolgozásáról tart előadást. Találkozhatnak Harrer-Abisi Beatrix desszertkészítővel, aki a látogatók előtt készít csokoládés édességet, közben hasznos praktikákat lehet megtanulni. Deszticsné Nagy Katalin dietetikustól megtudhatjuk, hogy együk-ne együk a csokoládét, vagyis egészséges-e a csokoládé. A gyerekeknek is édes élményekben lesz részük: kipróbálhatják a csokoládés játékokat (csokitotó, csokipuzzle), készíthetnek muffinos nyakláncot, gyurmázhatnak marcipánnal.

 

A gasztronómia szerelmesei is megtalálják azt a különleges alkalmat, ahol csokoládé-bor párokat kóstolhatnak, vagy éppen csokoládés vacsoraesten vehetnek részt a Zsolnay Étteremben.

 

Az esemény fő látványossága egy csupa csokoládé, 65 cm magas Zsolnay váza elkészítése lesz. A soproni Harrer Csokoládé műhely tulajdonosa, mestercukrásza Karl Harrer és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra porcelánfestői óránként a helyszínen fogják igazi csokoládéval festeni a jól ismert orchideás mintákat az óriás csokoládé vázára.

 

Az I. Pécsi Csokoládé Karnevált követően egy hónapon keresztül a Művészetek és Irodalom Házában, a Széchenyi téren folytatódnak a csokoládés programok. A Csoko-Láda Csokibolt és a ZsÖK NKft. által közösen szervezett programon több érdekes, interaktív kiállítás, előadás, beszélgetés is várja majd az érdeklődőket. A CsokiMűhelyben mindenki elkészítheti saját, egyedi csokoládéját Valentin napra.

 

www.zsn.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük