A felvételizőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket a 2013. szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A jelentkezés határideje 2013. március 1.

A felvételizőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket a 2013. szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A jelentkezés határideje 2013. március 1.

A felvételizőknek tehát február 1. és március 1. között van lehetőségük arra, hogy benyújtsák jelentkezésüket a www.felvi.hu-n elérhető e-felvételi segítségével. A szeptemberben induló képzések listája és a jelentkezés tudnivalói a hivatalos kiegészítéssel egységes szerkezetben megtalálhatók a www.felvi.hu honlapon online elérhető Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban. Fontos, hogy a felvételizők még a jelentkezés benyújtása előtt olvassák át az aktuális szabályokat, pontszámítási módszereket és az egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat.

Szakok, tudnivalók és jelentkezés a Felvi.hu-n

A www.felvi.hu-n elérhető online Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a 2012. december 31-én nyilvánosságra hozott felvételi szabályokat és tudnivalókat, valamint az azóta, a Tájékoztatóhoz tartozó hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat. A hivatalos kiegészítés tartalmazz a felsőoktatási intézmények által meghirdetett osztatlan tanárképzéseket és felsőoktatási szakképzéseket –  valamint ezek jelentkezési tudnivalóit -, az intézmények által meghatározott szakos kapacitásszámokat (azaz, hogy hány hallgató kerülhet be egy-egy képzésre), az egyes képzéseken meghatározott minimum ponthatárokat, több szak esetében újabb állami ösztöndíjas képzési lehetőséget, illetve a december 31-i megjelenés óta történt esetleges változásokat, törölt szakokat vagy új meghirdetéseket. A jelentkezés benyújtása előtt tehát elengedhetetlen a kiegészítés során frissített információkat is átnézni, hiszen hatással lehetnek a korábban kialakított felvételi stratégiára.

Jelentkezni a www.felvi.hu honlap e-felvételi rendszerén keresztül lehet, amellyel egyszerűen és gyorsan adható be a jelentkezés, a csatolandó dokumentumok beérkezése biztosabb, a hibázási lehetőség pedig minimális, ugyanis nem lehet nem létező szakot megjelölni, illetve a rendszer szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. március 1-jéig kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a kormányhivataloknál (ezek elérhetőségei megtalálhatók a www.felvi.hu-n), ahol azonban érdemes előzőleg telefonon érdeklődni a jelentkezési lapok átvételének módjáról.

Jelentkezési helyek, eljárási díj, pontszámítás

Egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük