2024.április.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. február 9-én lemezbemutató koncert a Fonó Budai Zeneházban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/68385"><img class="image image-_original" src="/files/images/f%20(2)_1.jpg" border="0" width="469" height="548" /></a></span>A Both Miklós Folkside formáció, első lemezének teljes hanganyagát mutatja be Csillagfészek címen. A magyar világzenében kultikussá vált tagokból összeállt új zenekar elképesztő frissességgel, döbbenetes erővel és minden eddigitől eltérő hangon mutat csudákat a zenerajongóknak.</p> <p> 

f%20(2) 1A Both Miklós Folkside formáció, első lemezének teljes hanganyagát mutatja be Csillagfészek címen. A magyar világzenében kultikussá vált tagokból összeállt új zenekar elképesztő frissességgel, döbbenetes erővel és minden eddigitől eltérő hangon mutat csudákat a zenerajongóknak.

 

f%20(2) 1A Both Miklós Folkside formáció, első lemezének teljes hanganyagát mutatja be Csillagfészek címen. A magyar világzenében kultikussá vált tagokból összeállt új zenekar elképesztő frissességgel, döbbenetes erővel és minden eddigitől eltérő hangon mutat csudákat a zenerajongóknak.

 

A Napra zenekar frontembere, Both Miklós köré épült zenekar (Lukács Miklós cimbalmos, Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba bőgős, Szokolay Dongó Balázs fúvós)

a 2011-es koppenhágai WOMEX fesztivál nyitókoncertjére alakult. A fellépés után boldogan mondtak igent Miklós felkérésére: tartsák együtt a formációt és alakítsanak zenekart. Így jött létre a Both Miklós Folkside, amelynek első albuma idén február elején, Csillagfészek címmel jelenik meg a Fonó Budai Zeneház kiadásában. A virtuóz játékmód mellett egy egészen különleges lírai világ szólal meg a zenekar keze alatt.

 

Both Miklós fiatal kora ellenére hazánk egyik leghíresebb világzenésze, mondhatnánk: igazi – jó értelemben vett – fenegyerek, aki elmosta a világzene és népzene közötti műfaji határokat.

 

A kiváló szólómuzsikusok, Lukács és Szokolay egyéni képességeiket alázattal állítják a frontember kompozícióinak szolgálatába, aki ugyanakkor bőven ad nekik lehetőséget, hogy megmutassák saját zenei világukat. Mindnyájan virtuózok a hangszereiken, mégis, sokkal inkább törekednek a „szép", semmint „bravúros" zenei megoldásokra, és ebben kiváló segítséget kapnak a bemutatásra nem szoruló Dés Andrástól és Novák Csabától. Kettejük kísérete meghatározó a Folkside hangzásában: a cajon-bőgő alap mértani pontossága mellett hihetetlenül finom, „meleg" alapot ad a szólistáknak.

 

A zenekar:

Both Miklós – gitár, ének

Szokolay „Dongó" Balázs – fúvós hangszerek

Lukács Miklós – cimbalom

Novák Csaba – nagybőgő

Dés András – ütős hangszerek

 

Talán a Both Miklós Folkside az első hazai zenekar, amelynek könnyűzenei hangszereken hitelesen sikerül visszaadni a Kárpát-medence muzsikájának leheletnyi aszimmetriáit és intonációs különlegességeit. Mivel azonban a zenészek ízig-vérig ismerik a nyugati és könnyűzenei stílusokat is, az eredmény egy olyan zenei különlegesség, amely könnyen befogadható bármilyen közönség számára.

 

Az alakulásáról Both Miklós így nyilatkozott:

"Régóta érlelődött bennem egy új zenei kísérletnek az igénye. A lehetőségek és az utak eddig nagyon szerteágaztak, azonban az elmúlt időszak próbái és koncertjei végül leegyszerűsítették a kérdést. Mindig is abban hittem, hogy egy zenekarnak akkor kell megszületnie, ha a résztvevők úgy érzik, hogy egy új dolgot tudnak hozzátenni a már meglévőhöz. Ez az érzés született meg bennünk."

 

Both Miklós Folkside: Csillagfészek

Lemezbemutató koncert

2013. február 9. (szombat), 21:00

Fonó Budai Zeneház

 

http://www.fono.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.