2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013 fordulópont volt a mobilpiacon

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/77376"><img class="image image-preview" src="/files/images/abra_smartphone2.preview.jpg" border="0" width="450" height="600" /></a></span>A 2013-as év fordulópontot hozott a mobileszközök piacán: év végére a 18-59 éves internetezők több mint fele rendelkezett okostelefonnal, a táblagépek penetrációja pedig ugyanebben a csoportban egy év alatt több mint háromszorosára nőtt - derült ki a KutatóCentrum felméréséből. A most megjelent Smartphone Report adatai szerint az okostelefon-használók háromnegyede napi szinten internetezik készüléke segítségével, egynegyedük pedig több mint tíz általa letöltött alkalmazást használ aktívan.</em></p> <p> 

abra smartphone2.previewA 2013-as év fordulópontot hozott a mobileszközök piacán: év végére a 18-59 éves internetezők több mint fele rendelkezett okostelefonnal, a táblagépek penetrációja pedig ugyanebben a csoportban egy év alatt több mint háromszorosára nőtt – derült ki a KutatóCentrum felméréséből. A most megjelent Smartphone Report adatai szerint az okostelefon-használók háromnegyede napi szinten internetezik készüléke segítségével, egynegyedük pedig több mint tíz általa letöltött alkalmazást használ aktívan.

 

abra smartphone2.previewA 2013-as év fordulópontot hozott a mobileszközök piacán: év végére a 18-59 éves internetezők több mint fele rendelkezett okostelefonnal, a táblagépek penetrációja pedig ugyanebben a csoportban egy év alatt több mint háromszorosára nőtt – derült ki a KutatóCentrum felméréséből. A most megjelent Smartphone Report adatai szerint az okostelefon-használók háromnegyede napi szinten internetezik készüléke segítségével, egynegyedük pedig több mint tíz általa letöltött alkalmazást használ aktívan.

 

Pár éven belül második nagy fordulópontját éli a telekommunikációs iparág: mindössze 5-6 éve, hogy a mobiltelefonosok aránya túllépte a vezetékes telefonnal rendelkező háztartásokét, 2013 pedig a mobilpiacon hozott fordulatot. A KutatóCentrum évente ismétlődő kutatása, a Smartphone Report adatai szerint a 18-59 éves internetezők körében 2013 év végére az okostelefonok penetrációja meghaladta a hagyományos készülékekét.  Míg egy éve a vizsgált csoport tagjainak 42 százaléka rendelkezett okostelefonnal, mostanra már 56 százalékuk, szemben a hagyományos telefonok 46 százalékos penetrációjával. „A technológia rendkívül dinamikus terjedésének köszönhetően további áttörések várhatók a piacon: egy amerikai előrejelzés szerint 2014 végére az Egyesült Államokban már több embert érhetünk el mobiltelefon képernyőjén keresztül, mint a hagyományos asztali számítógépek segítségével" – vázolta a prognózist Györke Zsuzsanna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

 

Az okostelefonok terjedése mellett a táblagép-penetráció is dinamikus növekedést mutat: a vizsgált csoportban 2012-re 1 százalékról 5 százalékra nőtt az eszközzel rendelkezők aránya, tavaly pedig megháromszorozódott, és év végére elérte a 17 százalékot. A tabletek iránti kereslet növekedését a Depo.hu ár-összehasonlító oldal adatai tovább árnyalják. „2013-ban duplájára nőtt az oldalunkon a táblagépekre irányuló keresések száma, ami többek között annak köszönhető, hogy egyre több olyan alacsonyabb árkategóriájú készülék jelent meg a piacon, amely a széles közönség számára is elérhető. Ennek megfelelően a legnépszerűbb termékünk egy mindössze 15 ezer forintos tablet volt – mondta el Szabari László, a Depo.hu vezetője. – A top 10 legkeresettebb táblagép közé mindössze három magasabb árkategóriájú eszköz, a Google Nexus 7 (3.), a Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (5.) és az Apple iPad 2 (7.) került be."

 

Magabiztosabban használjuk készülékeinket

 

Az okostelefonok egyik vonzó jellemzője, hogy tulajdonosaik az applikációk segítségével egyedivé tehetik készüléküket. A magyar felhasználók is előszeretettel töltenek le alkalmazásokat: már 2012-ben is a megkérdezettek 67 százaléka használt rendszeresen általa letöltött applikációkat, 2013 év végén pedig már 89 százalékuk, ráadásul minden negyedik felhasználó több mint tíz általa letöltött alkalmazást aktívan használ. A fizetős applikációk is terjednek: a felmérés résztvevőinek 19 százaléka fizetett már alkalmazásért, 12 százalék több alkalommal is. „Egy igen jelentős iparágról beszélhetünk: Amerikában 2013-ban 25 milliárd dollárra becsülték a mobilapp fejlesztői piac méretét, ami az előrejelzések szerint 2016-ra 46 milliárd dollárra ugrik fel" – mondta el Györke Zsuzsanna.

 

Ágyba visszük a telefont

 

A mobiltulajdonosok egyre többször használják internetezésre készüléküket: a felhasználók 76 százaléka napi szinten kapcsolódik a világhálóra, szemben a 2012-ben mért 63 százalékkal.

A nők kétharmada és a férfiak fele „meztelennek" érzi magát, ha nincs karnyújtásnyira az okostelefonja, és rendszerint ki is használják a közelséget: elsősorban az ágyban, lefekvés előtt vagy ébredés után nyomkodják telefonjukat, de tévénézés és számítógépezés közben is szívesen előveszik azt, sőt, a megkérdezettek 40 százaléka még a mosdóba is magával viszi készülékét.  Bár a válaszadók 78 százalékával előfordult már, hogy baráti társaságban is nyomkodta telefonját, 77 százalék illetlennek tartja ezt.

 

A KutatóCentrum Smartphone Report felmérésének eredményeit bemutató teljes tanulmányt, mely a konkrét márkapreferenciákat, valamint a piacon elterjedt eszköztípusok megoszlását is részletesen tartalmazza, a KutatóCentrum értékesíti. 

 

A kutatás hátteréről:

A SmartPhone Report a KutatóCentrum éves tracking elemzése, amely a 18-59 éves internetezők okostelefon-használati szokásait méri fel. Az adatgyűjtés 2013 októberében 1021 internetező online megkérdezésével történt. Az adatbázis a legfontosabb demográfiai ismérvekre – életkor, nem, településtípus és régió – reprezentatív a 18-59 éves internetező lakosságra nézve.

A teljes elemzést a KutatóCentrum értékesíti.

 

 www.kutatocentrum.hu

Smartphone Report: http://www.kutatocentrum.hu/termekeink/smartphone-report

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.