2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013 januárt 1-től jelentősen nőnek a BKV menetjegyek árai és változik a bírásgolás rendje

8 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65703"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image2_375.jpg" border="0" width="432" height="318" /></a></span>Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-ei ülésén döntött a BKK 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól, illetve díjalkalmazási feltételeiről.

image2 375Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-ei ülésén döntött a BKK 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól, illetve díjalkalmazási feltételeiről.

image2 375Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-ei ülésén döntött a BKK 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól, illetve díjalkalmazási feltételeiről.

A Közgyűlés döntése értelmében nem változik a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek ára. A tanuló és kisgyerekes havi bérletek tehát változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek majd 2013-ban. A teljes árú havi bérlet ára 2013-tól 10 500 Ft, a vonaljegy 350 forintba kerül majd. A döntés értelmében számos újítással találkozhatnak az utasok.

Viteldíjak változása

A viteldíjakon belül csak a helyi jegyek és teljes árú bérletek árai nőnek, az elővárosi (távolság alapján a HÉV-re és környéki autóbuszokra érvényes) díjak változatlanok maradnak. A viteldíjemelés mértéke meghatározásánál a Közgyűlés figyelembe vette, hogy 2010. februárja óta változatlanok a helyi viteldíjak a fogyasztói árindex azóta tapasztalt növekedése és az ÁFA 2012. január 1-jei emelése ellenére, azonban meg kívánta őrizni a tömegközlekedésnek az egyéni közlekedéssel szemben az elmúlt években kialakult árelőnyét, versenyképességét. A legfontosabb jegy és bérletfajták 2012. évi és 2013. évi árát mutatja a következő táblázat.

image3 278

Az új viteldíjakat, jegy- és bérletfajtákat, valamint ezek használatának és a pótdíjazásnak a feltételeit a BKK Üzletszabályzatában és Díjszabásában teszi közzé legkésőbb 2012. december 1-jén.

Kiegészítő heti bérlet

2013-tól egy új bérletfajta kerül forgalomba kiegészítő heti Budapest-bérlet néven, amit a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlettel rendelkező utasok válthatnak. Ezzel a bérlettel lényegében egy héttel hosszabbítható meg a havi vagy negyedéves bérlet érvényességi ideje 2700 Ft ellenében. Az új bérletfajtát elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek szabadság előtt néhány nappal jár le a havi vagy negyedéves bérletük, és a hátralévő néhány napra nem szeretnének újabb bérletet váltani. A kiegészítő heti bérlet a havi vagy negyedéves bérlet érvényességi ideje alatt, annak pénztárban történő leadásával váltható, érvényességi ideje pedig a vásárlástól a leadott bérleten szereplő érvényességi idő utolsó napját követő 8. napon hajnali 2 óráig tart. A havi vagy negyedéves Budapest-bérlethez hasonlóan a BKK által megrendelt személyszállítási közszolgáltatások járatain, villamoson, trolibuszon, földalattin, metrón, fogaskerekűn és munkanapokon a hajó vonaljáraton a vonalak teljes hosszán, autóbuszon, HÉV-en, valamint a MÁV-Start meghatározott vonatain és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain Budapest közigazgatási határáig használható utazásra.

Választható kezdő dátumú éves bérletek

Szintén kedvező változás, hogy az egyszelvényes kivitelű kedvezményes éves Budapest-bérletek (a teljes árú, a tanuló és a nyugdíjas változat egyaránt) a továbbiakban nem kötődnek naptári évhez, hanem a vásárláskor megjelölt kezdőnaptól számított egy évig (jellemzően 365 napig) érvényesek. Tehát például 2013. március 5-étől kezdve is váltható éves bérlet – ebben az esetben az érvényességi idő 2014. március 5-én hajnali 2 óráig fog tartani. A bérlet elővételben is megváltható, de csak az érvényességi idő kezdete előtt legfeljebb 30 nappal. A tömbös kivitelű, 12 darab havi szelvényt tartalmazó változat továbbra is forgalomba kerül, és csak naptári évre váltható, adott év január 1-jétől következő év január 6-án hajnali 2 óráig érvényes. Mind az egyszelvényes, mind pedig a tömbös kivitelű bérletek ára azonos lesz.

Kedvezményes bérletek

Ugyancsak kedvező változás, hogy a kedvezményes nyugdíjas, kisgyermekes, tanuló és felsőoktatási tanuló bérletek ára a jelenlegi marad, ezekért nem kell többet fizetni 2013-ban sem a Fővárosi Közgyűlés döntésének értelmében.

2013-től kezdve a tanulóknak szóló Budapest-bérlet különválik közoktatásban tanulóknak és felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletre, áruk azonban egységes marad. Így a „havi Budapest-bérlet tanulóknak" nevű bérlet megszűnik, helyette „havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak" vagy pedig „havi Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak" nevű bérlet váltható jogosultságtól függően. A környéki és HÉV bérletek ebben a tekintetben nem változnak, azoknál továbbra is ugyanolyan szelvényt vásárolhat minden diák. A közoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletek használatára való jogosultság olyan magyar diákigazolvánnyal igazolható, amely még érvényesítő matrica nélkül érvényes, vagy pedig közoktatási (tanévre kiadott) matricával van érvényesítve. A felsőoktatásban tanulóknak szóló bérletre való jogosultság érvényes magyar vagy külföldi diákigazolvánnyal használható. Mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletre továbbra is csak a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott diákok jogosultak.

Személyi igazolvány is használható bérletigazolvány helyett

Az utasok észrevételeit, javaslatait is figyelembe véve 2013-től kezdve a teljes árú bérletekre (értelemszerűen kivéve az arckép nélküli éves bérletet) az általános bérletigazolvány (és Budapest-bérleteknél a Volánbusz-BKSZ bérletigazolvány) száma helyett választható a személyi igazolvány számának vagy a kártyaformátumú vezetői engedély (jogosítvány) számának feltüntetése is, amennyiben ez utasunknak kényelmesebb. A teljes árú bérletszelvényen továbbra is kizárólag egy érvényes igazolvány száma szerepelhet, de az utasnak most már van választási lehetősége, hogy melyik igazolvánnyal használja a bérletet, nincs szükség külön bérletigazolvány kiállíttatására. Aki személyi igazolvány vagy kártyaformátumú jogosítványa számát tünteti fel a bérletszelvényen, annak ellenőrzés során a megfelelő igazolványát fel kell mutatnia, e nélkül a bérlet nem érvényes. Mindez az új, kiegészítő heti Budapest-bérletre is érvényes. A BKK felhívja a figyelmet, hogy a személyi igazolvány vagy a kártyaformátumú jogosítvány használata a bérletigazolvány helyett annak tudomásuvételével jár, hogy ezen igazolvány bemutatása mellett érvényes a bérletszelvény. Éppen ezért ez nem kötelező, csak választható kényelmi lehetőség. A kedvezményes (tanuló, nyugdíjas, kisgyerekes) bérletek továbbra is csak a diákigazolvánnyal vagy a megfelelő bérletigazolvánnyal vehetők igénybe, ugyanis ezeknél a kedvezményre való jogosultságot is igazolni kell.

Intézkedések a bliccelés csökkentése érdekében

A bliccelési, esetleges visszaélési lehetőségek csökkentését szolgálja több intézkedés is.

  • Megszűnik a helyszíni pótdíj utólagos (pótdíjirodán történő) rendezésének lehetősége: helyszíni pótdíjfizetés kizárólag az ellenőrzést, jegyvizsgálatot végző személynél fizethető.
  • A bérletbemutatás határideje 8 naptári napról 2 munkanapra csökken.
  • A díjmentes utazásra jogosultak esetében lehetőség nyílik évente korlátlan számban történő „bérletbemutatásra" (a díjmentes utazásra való jogosultságot igazoló okmány utólagos bemutatására), de ez a 3. alkalomtól kezdve már 2000 Ft-os eljárási díjjal jár.
  • A kisgyerekes bérletigazolványok a továbbiakban legfeljebb 6 hónapra érvényesíthetők, hosszabbíthatók meg.
  • Az eseti jegyek (vonaljegy, helyszínen váltott vonaljegy, 10 db-os gyűjtőjegy, átszállójegy, metrószakaszjegy, környéki vonaljegyek) korlátlan ideig biztosított felhasználhatósága megszűnik: ezek a jegyek a rajtuk feltüntetett ár érvényességi idejét követő év végéig használhatók fel utazásra, ezt követően további 3 hónapig értekben becserélhetők új áras jegyekre. Pl. a 320 Ft-os vonaljegy (függetlenül attól, hogy a 2010. februártól 2012. decemberig terjedő időszakban mikor vásárolták) a 2013. januári viteldíjváltozást követő egy évig, tehát 2013. december 31-éig használhatók fel, majd 2014. január-március időszakban az akkor érvényes áron forgalmazott vonaljegyre cserélhetők. A 2010. február 1. előtt vásárolt, kinegrammal ellátott BKV-jegyek is 2013. december 31-ig használhatók fel utazásra. Ez az intézkedés egyúttal az elektronikus jegyrendszerre való fokozatos átállást (a régi jegyek fokozatosan történő kivezetését) is szolgálja.

Parkolási díjak

A Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 9. § (2) bekezdése szerint a várakozási övezetekben a várakozási díjak kiszámításának alapja a BKV Zrt. egy utazásra érvényes vonaljegy árának megfelelő összeg, amely jelenleg 320 forint, 2013. január 1-től pedig 350 forint lesz. A különböző díjtételű területeken (amelyek besorolását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza) a különböző járműfajták után óránként fizetendő várakozási díjak ezért az alábbiak szerint változnak:

Személygépkocsi, a három- vagy négykerekű motorkerékpár, a három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, a személygépkocsival vontatott pót- vagy lakópótkocsi és a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében:

image4 194

A rendelet 9. § (4) bekezdése szerint az óránként fizetendő várakozási díjakat a kerekítés szabályai szerint, 5 forintra kell kerekíteni.

A 9. § (5) bekezdés alapján pedig a lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja a táblázatban megjelölt „Fizetendő díj" háromszorosa.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.