A Mobil MADI Múzeum állandó tárlatának megnyitó ünnepségére március 23-án, szombaton 13 órakor a Széchenyi István Egyetem, Egyetemi Könyvtárában (9026 Győr, Egyetem tér 1.) kerül sor.

 

 A Mobil MADI Múzeum állandó tárlatának megnyitó ünnepségére március 23-án, szombaton 13 órakor a Széchenyi István Egyetem, Egyetemi Könyvtárában (9026 Győr, Egyetem tér 1.) kerül sor.

 

Az ünnepségen Minister Claudio Giacomino, az Argentin Köztársaság magyarországi megbízott nagykövete,   Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, a Mobil MADI Múzeum alapító kurátora, Piergiorgo Zangara (I) képzőművész, a Nemzetközi MADI Társaság elnöke és Prof. Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, Széchenyi István Egyetem köszönti a vendégeket.

 

A MADI képzőművészeti mozgalom 20 esztendeje van jelen Győrben, fesztiválokkal, kiállításokkal. 2005-2012 között bemutató helyszíne az MTA MADI Galéria volt, amely közel 40 kiállításnak adott helyet az évek során. A MADI megtelepedését jelzi, hogy a Széchenyi István Egyetem Könyvtárában 2013-tól a mozgalom jelentős alkotóinak  folyamatos bemutatása történik, évente frissítve a műveket.

 

A megnyitó után 14 órakor kezdődik a SZE, ÚT144 teremben:

A kultúra városfejlesztő szerepe, a MADI Győrben (1993-2013) konferencia.

Előadók:

– Beke László művészettörténész: A MADI helye a művészettörténetben

– Dárdai Zsuzsa művészetkritikus: 20 éves a Mobil MADI Múzeum

– Rechnitzer János egyetemi tanár: A művészet és a városfejlesztés

– Ézsiás István szobrászművész: Kortárs geometrikus művészeti kezdeményezések Győrben, a múlt század 80-90-es éveiben

– Grászli Bernadett művészettörténész, igazgató: A művészeti akciók Győrben, ma és holnap

– Rosta S. Csaba építész: Építészeti koncepciók a MADI Múzeum létrehozására Győrben

– SAXON Szász János képzőművész: A MADI forma hatása a tárgy- és környezetkultúrára

– Piergiorgio Zanagara (I), képzőművész, a Nemzetközi MADI Társaság elnöke: A MADI mozgalom jövője.

A konferenciát filmbemutató zárja:

MADI Univerzum, Carmelo Arden Quin- portréja, Duna Műhely, 1999.

 

18.00 – MTA GALÉRIA: MADI művek a magángyűjteményekben

Gyimesi – Rechnitzer gyűjtemény

9022 Győr, Liszt Ferenc u. 10.

A kiállítás 2013. május 20-áig tekinthető meg.

 

A MADI a kubizmus, a fauvizmus, a futurizmus, a dada, a szürrealizmus, az orosz

szuprematizmus és a konstruktivizmus örökségét viszi tovább. A poligonalitás (sokszögűség) problémájával a MADI foglalkozott először. A kifejezés a matematikából és geometriából származik. A MADI gyakorlatában arra vonatkozik, amikor a művész a konvex és konkáv

felületek alkalmazása révén a festményt kimozdítja a síkból. A poligonalitás a huszadik század második felében meghatározó szerepet töltött be az európai absztrakt geometrikus művészet fejlődésében.

 

A MADI meghatározó dél-amerikai előzménye a „konstruktív univerzalizmus" néven ismert irányzat, amelyet az uruguayi származású Joachim Torres Garcia (1874-1949) dolgozott ki hazatérve Párizsból. 1946-ban Buenos Airesben Carmelo Arden Quin és társai, Martin és Ignacio Blaszko, Rhod Rothfuss, Estaban Eitler, Gyula Kosice, bejelentették a MADI mozgalom elindítását. Művészeti programjukat a poligonalitás (sokszögűség), a mozgás koherens érvényesítése, valamint a művészet minden műfajában a szisztematikus építkezés határozta meg.

A konferencia célja, hogy egy képzőművészeti mozgalom hatásait számba vegyék a városfejlesztésben, illusztrálják azt, hogy Győr esetében mit jelentett a MADI jelenléte, hatásai milyen módon regisztrálhatók és jelennek meg a város, annak közönsége életében. Az előadók egy része a MADI kezdeményezés művészeti hatásait mutatja be, a további előadók éppen a győri akciónak, jelenlétnek a szervezői, alakítói, így szakszerűen illusztrálják a kezdeményezés mérhető, regisztrálható hatásait, következményeit.

 

http://www.mobil-madi.org/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük