A 22. Budavári Borfesztivál a Magyar Jazz Szövetséggel közösen újra megrendezi a Magyar Jazz Napját. A szövetség a Magyar Jazz Napja programját örömünnepként ajánlja a Borfesztivál látogatóinak a figyelmébe. És ne feledkezzünk meg a Nemzeti Táncszínház nyílt napjáról.

 

A 22. Budavári Borfesztivál a Magyar Jazz Szövetséggel közösen újra megrendezi a Magyar Jazz Napját. A szövetség a Magyar Jazz Napja programját örömünnepként ajánlja a Borfesztivál látogatóinak a figyelmébe. És ne feledkezzünk meg a Nemzeti Táncszínház nyílt napjáról.

 

A Magyar Jazz Szövetség, amely 1990-ben alakult meg az egész magyar jazzművészet érdekében munkálkodik. Működését, programjait alapítványi és más támogatásokból és tagdíjakból fedezi. Versenyeket szervez, szakmai segítséget nyújt, életmű díjat ad át évente a tagság szavazatai alapján. Tagjai hivatásos és amatőr muzsikusok, szakemberek, jazzkedvelők. Évente megszervezi a Magyar Jazz Ünnepe rendezvényt, mely újabban a Budapest Jazz Fesztivál keretei között működik, lehetőséget adva a fiatal magyar jazz muzsikusok bemutatkozásának.

 

2009-ben rendezte meg a Magyar Jazz Szövetség első alkalommal a Magyar Jazz Napját a Sziget Fesztiválon, amikor e műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra.

2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek.

2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert.

2012-ben és 2013-ban már a Budavári Borfesztivál a helyszín.

 

A szervezők bíznak abban, hogy a Magyar Jazz Szövetség által szervezett különleges program a borkedvelő közönséget a jazz hívévé, a jazz iránt rajongókat pedig borkedvelővé teszi.

 

A 2013. szeptember 14-ei program:

 

14:00 – VASVÁRI SOUL SIX

Vasvári Pál Soul Six Band-je a modern jazz egyik legjobb hazai képviselője. Tagjai mind elismert muzsikosok, akik a fiatal generáció képviselőivel egészülnek ki. Az együttest egyszerre jellemzi a hagyományos és a modern jazzes hangzás, népzenei elemekkel. "Outsider" című lemezüket mutatják be.

 

15:30 – HOT JAZZ BAND

Magyarország leghíresebb borászainak kedvenc zenekara már megfordult már Villányban, játszott a Hír Tv borárverésén és az Év Borásza Díjátadón, de a tokaji hegyaljai fesztiválon is rendszeres fellépő. A műsorban kitűnő érlelésű muzsika zamata mellett érezni a vidámság intenzív ízeit is. A műsor vendége Bolba Éva.

 

18:00 – TEMESI BERCI ÉS EGYÜTTESE

Temesi Bertalan (Berci) Artisjus díjas basszusgitáros, előadóművész. A Magyar Jazz Szövetség különdíjasa. Session zenészként az eltelt 15 évben 55 nagylemezen dolgozott. Az RTL Klub zenei rendezője, továbbá az MTV és a TV2 zenei munkatársa. Funk / Soul / Fúziós zenei motívumok és a könnyedebb, modern jazz lelhető fel debütáló szerzeményeiben.

 

19:00 – MAGYAR JAZZ GITÁROSOK

Babos Gyula – gitár

László Attila – gitár

Balogh Roland – gitár

Pluto Horváth József – basszusgitár

Kőszegi Imre – dobos

 

20:30 –            BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

A Budapest Jazz Orchestra a kortárs jazz és big band zene művelése mellett ápolni szeretné a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, terjeszteni értekeit, szakmai tapasztalatait pedig tovább kívánja adni a fiatal muzsikus generációnak. Feladatának tartja a magyar zenekultúra honi es nemzetközi interpretálását. A BJO az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott olyan fesztiválokra, mint a Montreux-i Jazz Fesztivál vagy a Cannes-i MIDEM fesztivál. A Kollmann Gábor vezetése alatt működő zenekar muzsikusai nem csak professzionális jazz muzsikusok, de többen közülük jelentős hazai eMeRTon illetve Artisjus díjakkal elismert művészek.

 

22:30 – JOANA AMENDOEIRA

Az énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado tehetségkutató versenyen es mar igen fiatalon együtt lepett fel a legendás fadoenekessel, Carlos do Carmo-val. Komoly nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellep Európa legjelentősebb koncerttermeiben, varázslatos hangja rabul ejti a közönséget Amerikában, Japánban, Dél-Amerikában egyaránt.

 

A Nemzeti Táncszínház színes műsorral nyílt napot tart a 22. Budavári Borfesztiválon.

A program:

14.30 – Búcsú – Batarita Társulat

15.00 – Meyke fashion show

16.00 – Meyke fashion show

17.00 – A Magyar Falu – Fitos Dezső Társulat

Világszerte egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a hagyományok iránt. A Magyar Falu az 1900-as évek vidéki társadalmának változatos szokásait, ünnepeit, hiedelmeit mutatja be a közönségnek a tánc nyelvén. Az a láthatatlan szervezőerő elevenedik meg, amely az emberiség fennmaradásának egyik legfontosabb feltétele volt: egymás szájáról lesni a szót, egymás mozdulatait figyelve megtanulni táncait, átörökítve a hagyományt. A Magyar Falu táncprodukció a Balassi Intézet felkérésére készült és a nyár folyamán a Smithsonian Folklife Festival-on mutatkozott be Washingtonban egy válogatott társulattal, hatalmas sikert aratva. Az előadás rendező-koreográfusa Kocsis Enikő és Fitos Dezső. Táncolják a Fitos Dezső Társulat, a Szentendre Táncegyüttes és a Gödöllő Táncegyüttes táncosai.

18.00 – Táncház

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük